پرسش : آیا شیرهایی که در بازار با عنوان شیرنارگیل، شیرموز، شیرطالبی و ... به فروش میرسند، واقعا حاوی این میوه ها هستند و خوردن آنها مواد مفید شیر و میوه را همزمان به بدن می رساند؟ آیا این نوشیدنیها برای کودکان نیز مفید است؟
پاسخ دکتر وحید مفید، متخصص صنایع غذایی و رئیس کمیته فنی انجمن صنایع لبنی کشور:
شیرهای طعمدار میوهای معمولا حاوی درصد بالایی شیر و درصد کمی پوره یا کنسانتره میوه هستند. بهطور کلی، اضافه کردن اسانس میوه به شیر طبق مقررات استاندارد مجاز نیست. قطعا مواد مفیدی که در کنسانتره یا پوره میوه وجود دارد، معادل میوه تازه نیست ولی به هرحال ترکیبهای اصلی میوه در آنها وجود دارد. اتفاقا استفاده از شیرهای طعمدار بهترین گزینه برای کودکانی است که تمایلی به خوردن شیر ساده و معمولی ندارند. وقتی طعم شیر با طعم میوهای مخلوط میشود، تمایل کودکان برای مصرف آن افزایش می یابد در نتیجه میتوان مصرف آنها را برای کودکان توصیه کرد اما خوردن این شیرها تامین کننده نیاز بدن به میوهها نخواهد بود.
پرسش: روی بسته بندی برخی انواع شیرهای پاستوریزه تولیدی کارخانه ها نوشته شده است «شیر کامل». این شیر با شیر پرچرب چه تفاوتی دارد؟ خوردن آن را به کدام گروه های سنی توصیه می کنید؟
پاسخ دکتر وحید مفید، متخصص صنایع غذایی و رئیس کمیته فنی انجمن صنایع لبنی کشور:
شیر کامل شیری است که چربی آن گرفته نشده باشد. درصد چربی شیر گاوهای ایرانی معمولا بهطور متوسط بین 2/3 تا 5/3 درصد است. شیر پرچرب هم شیری است که میزان چربی آن حدود 3 درصد باشد بنابراین تفاوت چندانی بین شیر کامل و شیر پرچرب وجود ندارد. «شیر کامل» بیشتر یک عبارت تجاری است. قطعا افرادی که نباید از لبنیات پرچرب استفاده کنند، باید از مصرف شیر کامل هم بپرهیزند در غیر این صورت مصرف آن برای سایر افرادی که اضافه وزن، چربی خون و منع پزشکی خاصی ندارند، آزاد است.
پرسش: شنیده ام ظروف یکبار مصرف کاغذی نباید در تماس با خوراکی های داغ قرار بگیرند زیرا از نظر سرطانزایی از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و پلیمری بدتر هستند. این موضوع صحت دارد؟
پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص بهداشت مواد غذایی:
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی حاوی ترکیبهای پلیمری هستند که در صورت تماس با مواد غذایی یا مایعات داغ از خود منومر آزاد میکنند. منومرها مشکوک به سرطانزایی و ایجاد افسردگی هستند و در صورت مصرف طولانیمدت خطرناک خواهند بود اما ظروف یکبار مصرف کاغذی یا سلولزی این ترکیبها را ندارند و در تماس با مواد غذایی یا مایعات داغ مشکلی پیدا نمیکنند. البته به شرط اینکه نوع مرغوب آنها را بخرید و استفاده کنید زیرا انواع نامرغوبشان با ریختن مواد غذایی خاصی بوی نامطبوعی (شبیه به بوی نفت) میگیرند و برای مصرف کننده زیانبار خواهندبود.
پرسش: مدتی است ناخن هایم پوسته پوسته می شوند. آیا کمبود ماده مغذی باعث بروز این وضعیت شده است؟
پاسخ دکتر محمدحسن انتظاری، متخصص تغذیه، استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان:
کمبود برخی موادمغذی مانند کمبود شدید آهن، سلنیوم و... میتواند باعث ایجاد یا تشدید پوسته پوسته شدن ناخن ها شود اما این مشکل الزاما به معنای کمبود موادمغذی نیست. عوامل دیگری مانند مشکلات خود ناخن یا ضربه هایی که به آن میخورد هم میتوانند باعث شکستگی یا پوسته شدن ناخن ها شوند.
پرسش: در چند سال اخیر که ماه مبارک رمضان در تابستان است، من از فرط تشنگی هنگام افطار مقدار زیادی آب یا شربت آبلیمو و... مینوشم. بهطوری که تقریبا میل کمتری به خوردن مواد غذایی دیگر دارم. اینکه بعضیها میگویند این کار برای سلامت خطر دارد، درست است؟
پاسخ دکتر نیاز محمدزاده، متخصص تغذیه و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی تهران:
مصرف مایعات، بهخصوص شربتهایی که با قندهای ساده تهیه شدهاند، به جای غذا، میتواند باعث کمبود ویتامین و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن شود بنابراین ضمن دریافت کافی مایعات و محدود کردن مصرف نوشیدنیهایی که با قند ساده مثل شکر تهیه شدهاند، سعی کنید مقادیر متعادل و متنوع غذایی را نیز در فاصله افطار تا سحر مصرف کنید.
پرسش: گاهی استخوان های بزرگ در غذاهایی مانند آبگوشت انداخته می شود. خوردن مغز این استخوان ها مفید است؟
پاسخ دکتر نیاز محمدزاده، متخصص تغذیه و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی تهران:
بافت مغز استخوان، بهخصوص استخوانهای بزرگ، حاوی اسیدهای چرب اشباع است، بنابراین زیادهروی در مصرف آن میتواند زمینهساز ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی شود. از طرفی، این بافت حاوی مقدار قابلتوجهی آهن نیز است اما زیادهروی در مصرف آن، خطر ابتلا به گرفتگی عروق و سایر بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.
دانشمندان به بررسی اثرات نگاه کردن به نمایشگر تلفنهای همراه هوشمند و تبلتها، درست پیش از خوابیدن پرداختهاند و اثرات این موضوع را بسیار گستردهتر از تصور پیشین ارائه کردهاند.
جام جم کلیک: اگر شما هم عادت دارید تا درست پیش از خوابیدن و در اتاق تاریک به صفحه نمایش تلفن همراه هوشمند یا تبلت خود خیره شوید و به بررسی پیامها و موارد دیگر پرداخته و سپس به خواب فرو بروید باید به شما خبر ناگواری بدهیم زیرا دانشمندان دریافتهاند که این کار بسیار خطرناک بوده و برای سلامتی انسان بهشدت مضر است.
این امر توسط دانشمندان بهعنوان یک اقدام بسیار خطرناک برای ساختار سلامتی انسان معرفی شده است زیرا به واسطه نگاه کردن به اشعه ساتع از نمایشگر در اتاق تاریک و پیش از خواب در حقیقت به مغز خود آسیبی را وارد میکنید که منجر به عدم خواب راحت در طول شب خواهد شد و این امر به تدریج منجر به آسیبهای زنجیرهای برای بدن شما خواهد گشت زیرا این عمل موجب میشود که در طول روز بدن شما بسیار خسته باشد و به تدریج فشار وارده به بدن شما بالاتر و بالاتر رفته و سرانجام به سایر اعضای بدن نیز آسیب وارد کند.
در این تحقیقات به افراد مورد آزمایش روشهای مختلفی پیشنهاد شد که بهترین روش که بالاترین آسودگی را در خواب برای فرد به وجود میآورد شامل عدم استفاده از ابزارهای دیجیتال به مدت 4 ساعت پیش از خواب و همچنین خواندن یک نسخه چاپی از کتاب برای مدت زمان کوتاهی قبل از خواب بود.
به این ترتیب باید در استفاده از این ابزارها بسیار محتاطانه رفتار کنید زیرا نخستین عضوی که در این راه آسیب خواهد دید چشمان شما است و بدون یک چشم سالم عملا خود را برای همیشه از استفاده از این فناوری محروم کردهاید.
احمد محمدحسینی
جام جم کلیک
یک متخصص طب سنتی گفت: نوشیدن شیر در افراد دارای مزاج سرد و ترموجب بروز نفخ, ترش کردن، سنگینی معده و صدای زیاد معده و رودهها میشود بنابراین بهتر است که افراد شیر را با عسل و گلاب مصرف کنند.
ناصر رضاییپور متخصص طب سنتی درباره مضرات نوشیدن زیاد شیر اظهار داشت: بهترین شیر برای انسان سالم شیر تازه گاو است.
به گفته وی زیاد نوشیدن شیر در افراد دارای مزاج سرد و تر یا معدههای سرد و تر موجب بروز مشکلات گوارشی چون نفخ, ترش کردن، سنگینی معده و صدای زیاد معده و رودهها میشود.
این متخصص طب سنتی افزود: افرادی که نسبت به مصرف شیر حساس هستند، بهتر است شیر را با عسل و گلاب مصرف کند تا حدی از مشکلاتش کاسته میشود.
مصرف شیر باعث خوش رنگ پوست میشود
رضاییپور عنوان کرد: شیربرنج غذای مفید برای کودکان است که رشد آنها اثر مثبتی میگذارد و ضمن افزایش توان جسمی و ذهنی و بهبود وضعیت خواب، باعث خوش رنگی پوست نیز میشود.
وی ادامه داد: شیر سبب لینت شکم، افزایش تولید منی و افزایش نیروی جنسی در افراد گرم مزاج شده و موجب چاقی بدن نیز میشود.
شیر برای سوداوی مزاجان غذای مفیدی است
این متخصص طب سنتی گفت: شیر از جمله موادغذایی مفید برای افراد دارای مزاج سرد و خشک است.
روش صحیح جوشاندن شیر
رضایی پور خاطرنشان کرد: روش صحیح جوشاندن شیر تازه به این ترتیب است به میزان یک چهارم آن آب اضافه کرده، سپس در حرارت ملایم جوشیده شده تا آب اضافه شده به آن تبخیر شود.
وی در پایان اشاره کرد: مصلح شیر در افراد با مزاج گرم، شکر و در مزاج سرد، عسل است که مانع بسته شدن و انجماد شیر در معده شود.
منبع: تسنیم
مسئولان و دستاندرکاران تولید نان از مشکلات نانهای سنتی میگوین
ندا احمدلو
چندی پیش دکتر رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو از ارتقای کیفیت نان خبر داد و گفت: «قصد داریم برنامههای مربوط به ارتقای کیفیت نان را در سال جاری عملیاتی کنیم اما این را هم میدانیم که مشکلات پیش روی این برنامهها، بهگونهای است که نمیتوانیم مشکل ارتقای کیفیت نان سنتی را بهسادگی و در طول چند ماه حل کنیم.» دیناروند در گفتوگو با «سلامت» درباره برنامههای عملیاتی برای ارتقای کیفیت نان سنتی نیز گفت: «برنامه طولانیمدت ما برای بالا بردن کیفیت نانهای سنتی، بر پایه تغییر در شیوه پخت و پز و بالا بردن نظارت بر تولید این نانهاست. بهعلاوه، میخواهیم با حذف جوششیرین از مواد اولیه نانهای سنتی، بالا بردن کیفیت آردهای مصرفی، جلوگیری از حرارتدهی مستقیم، کنترل حرارت واردشده به نان و کنترل و کاهش میزان نمک مصرفی در این نانها، گام موثری در افزایش کیفیت نانهای پرطرفدار سنتی در کشور برداریم.»
قاسم زراعتکار، رئیس اتحادیه نانوایان تهران درباره دلیل پایین بودن کیفیت نان سنتی و راهکارهای ارتقای کیفیت آن به «سلامت» گفت: «پایین بودن کیفیت آرد مورد استفاده برای نانهای سنتی، بزرگترین مشکلی است که پیش روی ما قرار دارد. بهعبارت سادهتر، اگر بخواهیم نانهای باکیفیتی تهیه و عرضه کنیم، نباید نول از آرد مصرفیمان کشیده شود.» مدیرعامل شرکت تعاونی نانوایان تهران تاکید کرد: «نول کشیده شده از آردهای نان سنتی به قنادیها یا صنایع تولید ماکارونی داده میشود و کار تولید نان سنتی را با مشکلهایی مواجه میکند.» وقتی از زراعتکار پرسیدیم غنیسازی آردها کمکی به ارتقای کیفیت نانهای سنتی میکند؟ پاسخ داد: «درست است که غنیسازی آرد با آهن یا برخی از ویتامینها میتواند ارزش تغذیهای و کیفیت نان را بالا ببرد اما واقعیت این است که اگر نولکشی از آردها انجام نگیرد، اصلا نیازی هم به غنیسازی آرد وجود نخواهد داشت. به تعبیری دیگر، اینکه ما نول آرد را بکشیم و آن را با آهن غنی کنیم، یعنی اضافهکاری بیهودهای انجام دادهایم.» وی با اشاره به اینکه در چندسال گذشته و سالهای دورتر، تعریف مشخصی از کیفیت نان سنتی ارائه نشده است، افزود: «اگر معاونت سلامت وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو، تعریف مشخصی از کیفیت نان ارائه بدهند و استانداردهایی برای تولید نان سنتی تعریف کنند، با آغوش باز، این تعریفها و استانداردها را میپذیریم و سعی میکنیم تا نانهایی با الگوهای ارائهشده، تولید و عرضه کنیم.»
دکتر حافظ باجُغلی
روان?پزشک و عضو کمیته بهداشت و سلامت جنسی انجمن روانپزشکان ایران
در عشق زخمهایی است که ناسور میشوند. شاید از ناخودآگاه ذهن ما پاک شوند اما خشم و اضطراب پنهانی آنها برای همیشه باقی میماند. یکی از این زخمها دروغهایی است که در رابطه عاشقانه «پیش میآید.»