پرسش: آیا مصرف نمکهای رژیمی که به جای سدیم، پتاسیم دارند، برای افراد مبتلا به فشارخون توصیه می شود؟
پاسخ دکتر حسین ایمانی؛ متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی:
اگر فردی فشارخون بالا داشته باشد و برای کنترل آن دارویی مصرف کند که باعث احتباس سدیم در بدنش شود، نباید از این نوع نمک استفاده کند زیرا در این صورت سطح پتاسیم در بدن بسیار بالا می رود و باعث آریتمی یا بی نظمی ضربان قلب میشود (مانند داروی اسپیرونولاکتون) اما اگر افزایش فشارخون در حدی باشد که بیمار نیازی به مصرف دارو نداشته باشد، در آن صورت میتواند حداکثر روزی یک قاشق مرباخوری از نمکهای حاوی پتاسیم استفاده کند.
پرسش: آیا خوردن قهوه های فوری کم چربی که ترکیبهای تشکیل دهنده آنها روغن گیاهی نارگیل است، برای کسی که کلسترول بالا دارد، مضر است؟
پاسخ دکتر محمدحسن انتظاری، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان:
بهطور کلی محصولات غذایی آماده معمولا یا شیرین هستند یا چربی بالایی دارند. حتی در محصولاتی هم که کم چرب نامیده می شوند، از چربی های خاصی که در ظاهر دیده نمی شوند، استفاده میکنند. روغن نارگیل از نظر خاصیت چاقکنندگی یا بالابردن چربیخون جزو بدترین روغن هاست ولی حالت چربکنندگی را که بسیاری از چربی ها در غذا ایجاد میکنند، ندارد. مصرف قهوه یا محصولات دیگری مانند کاکائو و چای به تنهایی و بدون افزودن هیچ ماده دیگری برای افرادی که چربیخون بالایی دارند، مشکلی ایجاد نمی کند. آنچه مضر است، چربی یا قند و شکری است که به قهوه، شیرکاکائوهای صنعتی، انواع کاکائو و... می زنند.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش : ما معمولا جگر مرغ را اول با آب میپزیم بعد آبش را دور می ریزیم و سپس سرخ میکنیم. به این دلیل که میگویند حاوی آنتی بیوتیک است. آیا این روش استفاده صحیح است؟
پاسخ دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت موادغذایی:
بعضی از آنتی بیوتیک ها، چه در گوشت باشند چه در جگر، وقتی هنگام پخت حرارت می بینند، مقدارشان کاهش پیدا میکند اما این موضوع شامل همه آنتی بیوتیک ها نمی شود.
ضمن اینکه بسیاری اوقات مقداری هم که کاهش پیدا میکند، باز به حد بی خطر و مطمئن نمی رسد چون آنتی بیوتیک ها در بدن معمولا با ترکیبهای دیگری پیوند خورده و به راحتی خارج نمی شوند.
به همین دلیل توصیه میکنیم اگر از پرورش و تغذیه مرغ، اطمینان خاطر لازم را ندارید، سراغ مصرف جگر آن نروید، مگر اینکه کاملا از سلامت آن مطمئن باشید یا آن را از جاهای معتبر که زیر نظر سازمان دامپزشکی هستند، تهیه کنید.
این مشکل در مورد گوشت و جگر گوسفند کمتر وجود دارد زیرا بیش از 95 درصد مرغهای کشور ما صنعتی هستند که خواه ناخواه در آنها دارو مصرف می شود و متاسفانه بسیاری از مرغداریها مدت زمان منع مصرف بعد از تزریق دارو را رعایت نمی کنند، اما بیش از 70 درصد پرورش گوسفند در کشور ما بهطور سنتی انجام می شود و گوسفندان داروی زیادی نمی گیرند که بخواهیم نگران وجود دارو در جگر آنها باشیم.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش: شنیدهام که به محض تماس با تخم مرغ، حتی تخم مرغهای بسته بندی شده، باید دست ها را با صابون شست. آیا این کار لازم است؟
پاسخ دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت موادغذایی:
تخم مرغهای بسته بندیشده یا تخم مرغهای صنعتی، از مرحلهای به نام کندلینگ یا تابش نور عبور میکنند تا مشکلات داخلی، ترکهای ریز و آلودگیهای سطحی آنها تشخیص داده شود، بنابراین تخم مرغ بسته بندیشدهای که شناسنامه دار است، نباید آلودگی خاصی داشته باشد و نیازی به شستن وسواس گونه دستها بعد از تماس با آن نیست
اما تخم مرغهای محلی معمولا به فضولات مرغ آلوده هستند، در نتیجه احتمال آلودگی این تخم مرغها به باکتریهای خطرناکی مانند سالمونلا وجود دارد. در چنین شرایطی سالمونلا نهتنها دستها یا ظروفی را که در تماس با تخممرغ هستند آلوده میکند بلکه میتواند از راه منافذ موجود در پوسته تخم مرغ به داخل آن نیز نفوذ کند.
در نتیجه اگر فردی تخم مرغ را کامل نپزد و به شکل نیم پز یا عسلی استفاده کند، دچار آلودگی و عوارض ناشی از مصرف آن خواهد شد. سالمونلا عامل یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی است بنابراین شستن دستها بعد از تماس با تخم مرغهای آلوده به فضولات مرغ الزامی است.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش: به تازگی کیک های پروبیوتیکی وارد بازار شده است که تولیدکننده آن مدعی است نقش زیادی در سلامت دستگاه گوارش افراد، بهخصوص کودکان دارد. آیا این ادعا صحیح است؟ آیا با یک بار مصرف هم می توان از اثر مفید این محصولات بهره برد؟
پاسخ دکتر وحید مفید، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات مدیره انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند:
از آنجا که پروبیوتیکها شامل برخی باکتریها هستند، طبیعتا نسبت به حرارت حساسند اما اخیرا بعضی از شرکت های تولیدکننده، انواع مقاوم به حرارت را شناسایی کردهاند و با کمک گرفتن از برخی روشها از آنها در مقابل گرما محافظت میکنند و داخل محصولات پروبیوتیکی که حرارت میبینند به کار میبرند تا تاثیرگذاری لازم را داشته باشند. مقالههایی هم در این زمینه وجود دارد که برخی از آنها میتوانند تاثیر پروبیوتیکی داشته باشند هرچند که ممکن است کارایی آنها مانند محصولات لبنی پروبیوتیک نباشد. لازم به ذکر است که پروبیوتیکها زمانی میتوانند در بدن فرد تاثیر داشته باشند که هم به صورت زنده وارد سیستم گوارش شوند و هم میزان آنها به حداقل استاندارد برسد. این حداقل استاندارد برابر 10 به توان 6 یا 7 باکتری پروبیوتیک زنده در هر میلیلیتر یا در هر گرم از ماده غذایی است.
قطعا یک بار مصرف این محصولات تاثیر چندانی در بدن ندارد اما اگر فردی برای یک دوره چند روزه از محصولات پروبیوتیکدار استفاده کند، باکتریها وارد سیستم گوارشش می شوند و میتوانند برای یک دوره چند روزه یا چند هفته ای فعال باقی بمانند و اثر لازم داشته باشند. به همین دلیل توصیه می کنیم مدام از محصولات پروبیوتیک استفاده کنید تا همیشه از فواید آنها بهره مند شوید.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش: محصولات لبنی فراسودمند که این روزها زیاد در مورد آنها می شنویم، چه فوایدی دارند؟
پاسخ دکتر وحید مفید، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات مدیره انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند:
غذاهای فراسودمند یا غذاهای عملگرا (Functional Food) فقط شامل لبنیات نیستند و طیف وسیعی از غذاها را دربرمی گیرند. فراسودمند به محصولاتی گفته می شود که علاوه بر کاربرد و ارزش غذایی بهعنوان یک ماده غذایی، عملکردهای اضافه تر و فوقالعادهتری هم دارند. این عملکردها با توجه به نوع فراسودمندی که استفاده میشود، میتواند متفاوت باشد. مثلا موادغذایی حاوی پروبیوتیک که جزیی از محصولات فراسودمند هستند، باعث جلوگیری از ایجاد برخی عفونت ها مانند عفونت های راجعه ادراری یا مشکلات رایج گوارشی می شود.
همچنین تحقیقات انجام شده نشان می دهد مصرف ماست پروبیوتیک در مقایسه با ماست معمولی باعث کاهش معنی دار سطح کلسترول تام می شود. لازم به ذکر است که فراسودمندها به 3 قسمت اصلی تقسیم میشوند؛ یک قسمت، «پروبیوتیک ها» هستند. پروبیوتیک ها باکتری های زنده و مفیدیاند که وقتی به محصولات غذایی اضافه میشوند، کارایی و عملکرد بسیار خوبی در سلامت و پیشگیری از برخی بیماریها دارند.
محل اصلی فعالیت این باکتریها در دستگاه گوارش بهخصوص در کولون یا روده بزرگ است. قسمت دوم، «پریبیوتیک ها» هستند که باکتری نیستند بلکه مواد مفیدی مانند پکتین، فیبرها و... هستند که بدن قادر به هضم آنها نیست و فقط پروبیوتیک ها توانایی هضم آنها را دارند بنابراین وقتی وارد سیستم گوارش میشوند، عملکرد پروبیوتیک ها را تحریک میکنند. قسمت سوم هم «سنبیوتیک» نام دارد که مجموعی از پروبیوتیک ها و پریبیوتیک ها هستند و خصوصیات پریبیوتیکی و پروبیوتیکی را دارند.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش : قبل از ورزش صبحگاهی برای جلوگیری از ضعف بدن، خوردن چه خوراکیهایی را توصیه می کنید؟
پاسخ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران:
بهتر است ورزش با رعایت فاصله ای بعد از خوردن صبحانه انجام شود و هیچ فردی ناشتا ورزش نکند. بهترین خوراکی قبل از شروع ورزش هم یک لیوان شیر با مقدار کمی نان و پنیر و سبزی است که هم سبک است و هم میتواند انرژی لازم را به فرد برساند.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
--------------
نقد:
?? البته مصرف پنیر در وعده صبحانه هم ا زنظر احادیث و هم از نظر طب سنتی مردود است؛ همچنین ثابت شده در هنگام روز، حذب کلسیم کم صورت می گیرد و لذا پزشکان نیز برای کسانی که قرص کلسیم تجویز می کنند معمولاً می گوید شب مصرف کنید.
پرسش: توت سفید از نظر موادمغذی و خواص، با توت های دیگر چه فرقی دارد؟ برای چه کسی خوردن این میوه مناسب است و به چه کسی توصیه نمی شود؟
پاسخ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران:
خواص تغذیه ای توت سفید با سایر توتها تقریبا یکسان است اما با توجه به اینکه رنگدانه میوه ها بیشتر حاوی ترکیبهای فلاونوییدی هستند و ترکیبهای آنتیاکسیدانی قابلتوجهی هم دارند، ترکیبهای آنتیاکسیدانی توت سیاه و سایر توت های رنگی بسیار بیشتر از توت سفید است.
نکته مهم این است که قندهای ساده موجود در توت سفید کاملا رسیده، بسیار زیاد است. توت سفید را ترجیحا با معده خالی مصرف نکنید. بهترین زمان مصرف میوه های شیرین بعد از غذاست.
ضمن اینکه کل مقدار دریافتی میوه های شیرین بهدلیل فروکتوز یا قند ساده بالایی که دارند، باید حساب شده و معین باشد تا بیش از نیاز مصرف نشوند.
افرادی که مشکل اضافه وزن و چاقی دارند یا دچار قندخون بالا هستند، باید در مصرف میوه های شیرین احتیاط کنند. سایر افرادی که مشکلات متابولیک ندارند، می توانند میوه های شیرین مانند خرما، توت، کشمش و ...را به مقدار کم پس از صرف غذای اصلی یا میان وعده میل کنند.
علاوه بر اینها، هیچگاه شیرینی ها و میوه های شیرین را با معده خالی و در حالی که گرسنه هستید، مصرف نکنید زیرا در این شرایط سرعت افزایش قندخون بسیار بالا می رود و پاسخ طبیعی بدن، ترشح مقدار زیادی انسولین است. این حالت باعث می شود بروز احساس گرسنگی به دفعات بیشتر شود و روی دریافت بیش از حد غذا در طولانی مدت اثر بگذارد.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش : آیا ماءالشعیر و نوشیدنی های گازدار هم به اندازه نوشابه قند دارند؟ اسید فسفریک که باعث پوکیاستخوان میشود، چطور؟
پاسخ دکتر سعید حسینی، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران:
ماءالشعیر ممکن است به اندازه نوشابه اسیدفسفریک نداشته باشد اما همه نوشیدنی ها شامل انواع آبمیوه ها، ماءالشعیر، دوغ، شیر و ... دارای قند هستند و انرژی دارند، بنابراین می توانند اثر چاق کنندگی داشته باشند. فقط میزان قند نوشابه های زیرو یا لایت تقریبا صفر است اما انرژی فقط مربوط به قند نیست، ممکن است شما آبمیوه ای بخورید که انرژی بیشتری نسبت به نوشابه داشته باشد اما در کنار انرژی، موادمغذی دیگری به بدن می رساند ولی آنچه در نوشابه وجود دارد، قند ساده است که بدن نیاز زیادی به آن ندارد. ضمن اینکه در کنار قند ساده، نوشابه ها مواد دیگری دارند که برای بدن مضرند.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان
پرسش: می گویند خرمای خشک از رطب کالری بیشتری دارد. آیا این موضوع صحت دارد؟
پاسخ دکتر سعید حسینی، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران:
بهطور کلی مواد غذایی خشک از لحاظ وزنی از نوع تازه شان کالری و انرژی بیشتری دارند. مثلا 100 گرم خرمای خشک، انجیر خشک، نان خشک و... کالری بیشتری نسبت به خرمای تازه یا رطب، انجیر تازه یا نان دارد زیرا وقتی ماده ای خشک می شود، تقریبا آب خود را از دست میدهد. در نتیجه تعداد یا مقدار آن در یک وزن معین نسبت به نوع تازه اش افزایش مییابد و طبیعتا انرژی بیشتری هم خواهد داشت.
هفته نامه سلامت-شماره525- صفحه با خوانندگان