کنترل درد با استفاده از گرما و سرمای موضعی
ستاره محمد
سرما و گرمای موضعی از آسانترین و کمهزینهترین راههای تسکین درد هستند اما گاهی با استفاده از گرما، التهاب و تورم افزایش مییابد یا با فشردن کیسه یخ روی موضع، درد بیشتر میشود. هریک از این روشها برای تسکین دردهای خاصی به کار میروند و استفاده نادرست از آنها ممکن است حتی به بافت و عضو مورد نظر آسیب برساند. در «پوستر سلامت» این هفته به شیوه تسکین 7 نوع از دردهای شایع عضلانی اسکلتی پرداختهایم. با ما همراه شوید.
پوست ملتهب، داغ و متورم را گرم نکنید
دکتر فتانه اکبری
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، عضو انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران
واکنشهای التهابی حاد همیشه با گرم شدن، قرمزی و پرخونی ناحیه همراه هستند؛ مثلا وقتی پایتان پیچ میخورد، محل پیچخوردگی قرمز، داغ و متورم میشود. از آنجا که گرما گردش خون را افزایش میدهد، التهابهای حاد را تشدید میکند بنابراین در این موارد استفاده از گرمای موضعی توصیه نمیشود بلکه سرماست که میتواند درد و التهاب حاد را کاهش دهد زیرا گردش خون را کم میکند و باعث میشود مواد التهابی کمتری در ناحیه آزاد شوند.
دوست دارید دندانهایتان سفیدتر باشند؟ همه دوست دارند. به همین دلیل سادهترین راهی که به نظرشان میرسد، استفاده از خمیردندانهای سفیدکننده است، اما آیا این خمیردندانها به دندانهای شما آسیب میزنند؟ کار خمیردندانهای سفیدکننده فقط این است که لکههای روی سطوح خارجی دندانها را که در اثر چای، قهوه، سیگار و... ایجاد میشوند، پاک کنند و نمیتوانند رنگ طبیعی آنها را تغییر دهند، اما بسیاری از این خمیردندانها حاوی اجزای کوچکی با خاصیت سایشی هستند که مینای دندان را میسایند بنابراین لایه خارجی دندان برداشته و لایه زیری که سفیدتر است، دیده میشود. اگر در استفاده از آنها افراط کنید، درخشندگی دندانهایتان و مینای دندانتان از بین میرود و دیگر تشکیل نمیشود و نبود مینای دندان هم بعد از گذشت مدتی باعث پوسیدگی خواهد شد. وقتی از خمیردندانهایی استفاده میکنید که دندانتان را خراش میدهند، طبیعی است که دندانهایتان حساس میشوند و زمانی که لایه مینای دندانتان نازک میشود، عاج آن آسیبپذیرتر میشود. عاج دندان، در زیر مینای آن قرار دارد و در آن لولههای زیادی که شبیه روزنه هستند، وجود دارند که مستقیم به عصبی که در میانه دندان است میرسند. وقتی لایه رویی این روزنهها برداشته میشود، به سرما و گرما واکنش نشان میدهند و احساس درد میکنید. خمیردندانهایی که مخصوص دندانهای حساس هستند، این روزنهها را پر میکنند و احساس درد را از بین میبرند ولی خمیردندانهای سفیدکننده عکس این کار را انجام میدهند. اگر نمیتوانید خمیردندان سفیدکنندهتان را کنار بگذارید، راههایی وجود دارد که میتوانید آسیبهای آن را به حداقل کاهش دهید. برای این کار از خمیردندان سفیدکننده ملایم و مسواک بسیار نرم استفاده کنید تا خاصیت سایندگی آن را کاهش دهید، مرتب از این خمیردندان استفاده نکنید و گاهی خمیرهای معمولی را جایگزین کنید. درضمن بهتر است از خمیرهای حاوی فلوراید استفاده کنید که به تقویت مینای دندان کمک میکنند. علاوه بر اینها، مرتب به دندان پزشک مراجعه کنید و به یاد داشته باشید که او هم میتواند دندانهایتان را سفید کند یا توصیههای متفاوتی برای شما داشته باشد که بتوانید دندانهایتان را به شیوه دیگری سفید و درخشان کنید.
منبع: Independent
از نوشیدن چای داغ، جویدن یخ و فشردن لیمو به دندان خودداری کنید
دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه
«دکتر! دندانم حساس شده و نمیتوانم بستنی و آب خنک بخورم... باید عصبکشی کنم؟»
این سوال بسیاری از مراجعان دندانپزشکی است. اگر شما هم حین خوردن مواد خوراکی و غذاهای سرد یا گرم، درد تیز و سریعی را احساس میکنید که بلافاصله برطرف میشود، دندانهای حساسی دارید اما نکته مهم و کلی که میخواهم خاطرنشان کنم این است که دندانهای ما بهطور تکاملی برای خوردن غذاهای خیلی سرد طراحی نشدهاند. تا همین 100 سال پیش در نبود یخچالهای صنعتی و خانگی، مردم به غذاهای خیلی سرد دسترسی نداشتند. انسانها هرگز مواد غذایی از قبیل بستنی یا یخ را در چهارفصل سال مصرف نمیکردند. بیشتر مواد غذایی در دمای محیط استفاده میشد بنابراین عموما مشکلاتی از قبیل حساسیت دندانی شیوع زیادی نداشت بنابراین تغییرات دمایی زیاد برای دندانهای شما میتوانند آسیبزا باشند.
علل ترشحات پشتحلق در گفتوگو با دکتر بابک ساعدی متخصص گوش و حلق و بینی
که من خموش ولی پشت حلق من غوغاست!
ستاره محمد
ترشح پشت حلق و افزایش آن یکی از شایعترین دلایل مراجعه افراد به متخصصان گوش و حلق و بینی محسوب میشود. این وضعیت معمولا آزاردهنده است و باعث گرفتگی صدا، سرفه و خارش گلو میشود؛ طوری که فرد مجبور است مدام صدای خود را صاف کند. این ترشحات اغلب با پایان دوره درمان به اندازه طبیعی و معمول خود باز میگردند اما گاهی اوقات مداومت پیدا میکنند و باعث میشوند فرد همواره احساس خشونت صدا داشته باشد. در چنین مواردی ممکن است افکاری مانند ابتلا به بیماریهای جدیتری مثل سرطان حنجره به ذهن خطور کند، به خصوص اگر رنگ، طعم و بوی ترشحات تغییر کرده باشد، اما دکتر بابک ساعدی، متخصص گوش و حلق و بینی و فلوشیپ جراحی پلاستیک صورت، این نگرانی را بیمورد میداند. به گفته این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، تغییر در ترشحات پشت حلق، حجم یا رنگ و بوی آن علل بسیار متعددی دارد؛ از سیگار گرفته تا آلرژیهای تنفسی، عفونتها، داروها و...
به بهانه رواج استفاده از کولهپشتی در میان اهل درس و سیاست
حمید مهدویمحتشم
عضو انجمن طب ورزش و بهداشت دانشگاه علومپزشکی تهران
استفاده از کولهپشتی در میان مقامات سیاسی، آن هم در یک دیدار رسمی، چندان متداول نبوده ولی بهدلیل راحتی حمل گویا کمکم دارد در میان آنها نیز متداول میشود. یکی از دیدارهایی که در هفته آخر تیر ماه خبرساز شد، دیدار ایو رسیه، قائممقام وزیر خارجه سوئیس با دکتر علیاکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. بسیاری از خبرگزاریها در توضیح این خبر نوشتند: «او در حالی در این دیدار حاضر شد که یک کولهپشتی و چفیه به همراه داشت. پیش از این نیز چند تن از مقامات غربی در دیدار با دکتر علی لاریجانی با شکل و شمایلی مشابه با وی دیدار کردند...» از سیاستمداران کولهپشتیبهدوش که بگذریم، بسیاری از دانشآموزان نیز از این وسیله برای حمل لوازمالتحریر خود استفاده میکنند. اما از آنجا که دانشآموزان در شرایط بلوغ اسکلتی هستند، متخصصان همواره بر انتخاب لوازم استاندارد و متناسب با جثه دانشآموزان تاکید دارند، چراکه لوازم نامناسب میتواند آسیبهای جدی به ستون فقرات و اندام فوقانی دانشآموزان وارد کند. علاوه بر انتخاب کیف یا کولهپشتی مناسب، کودک باید بیاموزد که چگونه آن را حمل کند. در صورتی که حمل کیف با یک دست یا یک طرف بدن عادت شود، ممکن است انحراف تدریجی ستون فقرات، افتادگی شانه و عوارضی از این قبیل را به دنبال داشته باشد. در «سبک زندگی» این هفته، شرایط حمل مناسب کولهپشتی و حرکات اصلاحی برای پیشگیری از تغییر شکل بدن بر اثر حمل نادرست کولهپشتی را مرور میکنیم.
دکتر فرامرز امیری دبیر همایش سکته مغزی در گفتوگو با «سلامت»
سمیه شرافتی
پرنیان پناهی
دکتر فرامرز امیری، دبیر نخستین همایش اطلاعرسانی درباره سکته مغزی، با اشاره به اینکه این همایش در روز شانزدهم ماه جاری در فرهنگسرای ارسباران برگزار میشود، میگوید: «انجمن سکته مغزی ایران که اقدام به برپایی این همایش کرده، یک انجمن علمی و حمایتی در ارتباط با بیماری سکته مغزی است که از سال 86 شروع به فعالیت کرده است.»
او هدف از برگزاری این همایش را اطلاعرسانی درباره خدمات انجمن و بیماری سکته مغزی عنوان میکند: «مردم باید بیاموزند و بدانند که در خصوص سکته مغزی به چه نشانههای هشداردهندهای باید توجه کنند.»
«در رابطه با سکته قلبی آنقدر اطلاعرسانی خوب بوده که حتی در نقاط دورافتاده کشورمان هم اگر فردی دچار سکته قلبی شود، اولین درخواست خودش و اطرافیانش از کادر درمانی، بستری شدن در بخش مراقبتهای قلبی (CCU) است ولی متاسفانه در مورد سکته مغزی اطلاعرسانی کافی صورت نگرفته و در بیشتر موارد، زمان طلایی رساندن بیمار به مراکز درمانی که 3 تا 6 ساعت اول بعد از سکته مغزی است، از دست میرود و اطرافیان بیمار، انتقال او به مراکز درمانی را به روزهای آتی موکول میکنند.»
دکتر امیری ضمن بیان این نکته مهم و با تاکید بر اینکه بدنه جامعه، بهخصوص افراد پرخطر، باید علایم اولیه این بیماری را بشناسند و به محض مواجهه با علایم این بیماری به مراکز درمانی مراجعه کنند، توضیح میدهد: «همایش سکته مغزی با حضور صاحبنظران، هنرمندان، پزشکان و بیماران مبتلا به سکته مغزی که در حال حاضر توانستهاند به زندگی برگردند و شرایط قابلقبولی داشته باشند، برگزار خواهد شد.»
بچهها شما میدانید یک بشقاب غذای سالم یعنی چی؟ یعنی یک بشقاب پر از غذا؟ نه! یعنی بشقابی که فقط یک غذا توی آن باشد؟ نه! یعنی یک بشقاب که همه غذای توی آن خورده شده باشد؟ هم آره و هم نه! یعنی بشقابی که کنارش نوشابه باشد؟ نه! پس یک بشقاب غذای سالم یعنی چی؟ یک بشقاب غذا که میتواند هم ما را سیر، هم قوی کند و هم ما را چاق نکند؟ اگر امروز مطلب این صفحه را بخوانید، میفهمید که یک بشقاب غذای سالم یعنی چی.
یک بشقاب غذای سالم مثل این بشقاب 4 قسمت دارد؛ ? قسمتی که توضیحش را میتوانید در «بچههای سلامت» این هفته بخوانید.
گفتوگو با دکتر شهرام محمدخانی درباره نشانههای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در کودکان
از رنجی که میبریم و نمیدانید
دکترهانیه زائررضایی
اصطلاح PTSD (اختلال استرس پس از سانحه) در مورد کودکان هنگامی بهکار برده میشود که آنها با حادثهای شدیدا آسیبزا مواجه شوند و پس از آن حادثه زندگیشان بهگونهای تحتتاثیر قرار بگیرد که از نظر عملکرد تحصیلی و اجتماعی دچار افت شدید شوند. شاید تشخیص اختلال استرس پس از سانحه، زمانی که حادثه آسیبزا قابلشناسایی است و برای اطرافیان نیز به اندازه کودک بار عاطفی دارد، مشکل نباشد. مثلا هنگام حوادث و بلایای طبیعی نظیر سیل، زلزله یا حوادثی مثل جنگ، تشخیص کودک دچار اختلال استرس پس از سانحه دور از ذهن نیست اما مشکل زمانی ایجاد میشود که کودک حادثه را به دلیلی از خانوادهاش پنهان میکند یا ماهیت حادثه به گونهای است که برای آن کودک خاص فاجعهبار قلمداد میشود در حالی که ممکن است برای کودکان دیگر یا بزرگسالان معنای فاجعهباری نداشته باشد. برای اینکه با اختلال استرس پس از سانحه و علائم آن بیشتر آشنا شویم، در «فرزندپروری» این هفته با دکتر شهرام محمدخانی، استادیار روانشناسی بالینی دانشگاه خوارزمی در این باره گفتوگو کردهایم.
اگر قصد سفر دارید، بخوانید!
دکتر فاطمه خالقی
این روزها تعداد سالمندانی که تنها سفر میکنند، بیشتر شده است اما هنوز هم مشکلات و محدودیتهایی برای سفر سالمندان وجود دارد. آمادگی برای سفر به پیشزمینههایی نیاز دارد که برخی از آنها را در «سالمندان» این هفته مرور میکنیم.
فواید ارگانیک اولین غذای طبیعی کودک؛ در آستانه 10 مرداد، روز جهانی شیر مادر
آثار مثبت تغذیه با شیر مادر، سالها برای کودک خواهد ماند و حتی باعث میشود تا کودک از فواید آن در بزرگسالی نیز بهرهمند شود. البته این روش تغذیه فوایدی هم برای مادر دارد؛ مثلا مادرانی که به فرزندشان شیر میدهند، بعد از زایمان احتمال کمتری دارد که به افسردگی دچار شوند. آنها آرامتر و شادابتر هستند و وزن اضافهشان زودتر کم میشود. در صفحه «کودکان» این هفته به فواید شیر مادر برای هریک از اعضای بدن کودک پرداختهایم تا اگر کوچکترین شکی در تغذیه فرزندتان با شیر خود دارید، شک و شبههتان به کلی رفع شود.