پرسشی از دکتر آراسب دباغمقدم متخصص بهداشت موادغذایی
لیلی افروغ
حتما شنیدهاید که این روزها خیلیها میگویند گوشت ماهیهای اقیانوسی یا ماهی آبهای آزاد، آلودگی بالایی دارد و باید از خوردن آنها صرفنظر کرد. برخی دیگر، این ممنوعیت را برای مصرف ماهیهای پرورشی مطرح میکنند. گروهی دیگر بر این باورند که گوشت ماهیهای دریای جنوب، حاوی جیوه است و نباید آنها در سبد غذایی خانوار گنجاند و برخیها این باور را درباره ماهیهای دریای شمال یا ماهیهای وارداتی دارند. کدامیک از این شایعات صحت دارند؟ کدامیک از این ادعاها قابل اعتمادند؟ در صفحه «صنایع غذایی» این شماره، این پرسشها را از دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت موادغذایی و نایب رئیس کمیته بهداشت موادغذایی سازمان نظام دامپزشکی، پرسیدهایم.
چگونه از پوستمان مقابل نور خورشید محافظت کنیم؟
دکتر حسام نهاوندی
متخصص پوست، دارای بورد تخصصی از اتریش
نور خورشید در زندگی ما نقش مهمی دارد اما استفاده غیرمتناسب از آن میتواند اثر مخربی روی پوست بگذارد و حتی در مواردی باعث ابتلا به سرطان پوست شود. البته اگر به چند توصیه ساده عمل کنید، میتوانید بدون هراس از آفتاب لذت ببرید. به هر حال، اواخر پاییز و اوایل تابستان زمان گرما و اوج تابش خورشید است. نور خورشید نهتنها برای زندگی ضروری است بلکه باعث سرزندگی، سلامت و انرژی ماست و اگر به مقدار متناسب در معرض آن قرار بگیریم، سلامت ما را تضمین میکند.
اما همین نور انرژیبخش میتواند خطرهایی هم برای سلامت ما داشته باشد؛ اشعه ماورای بنفش (UV) میتواند به چشم و پوست ما صدمه بزند، باعث پیری پوست شود و علت اصلی سرطانهای پوست باشد.
گفت وگو با دکتر رضا وقردوست درباره جنجالی که اظهارنظر غیرعلمی «کارداشیان» درباره افزایش حجم لب به راه انداخت
سمیه مقصودعلی
مدتی است که تعداد زیادی از نوجوانان و جوانان سلفیهایی با لبهای برجسته از خود میگیرند و آن را در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند. این کار که چالش «کیلی جنر» نام گرفته، در واقع نوعی تقلید از «کیلی جنر کارداشیان» است؛ چهره سرشناسی که به داشتن لبهای حجیم معروف است اما تاکید دارد که هرگز تزریق ژل یا چربی انجام نداده است. او یکبار در صفحه فیسبوک خودش نوشت که برای زیباتر شدن لبهایش از یک بطری استفاده کرده؛ به این شکل که لبها را درون بطری فرو برده و با انجام مکش هوا باعث بروز التهاب لبهایش شده است!
بعد از این اظهارنظر غیرعلمی و خطرناک، بسیاری از نوجوانان برای تقلید از او کار مشابهی انجام دادند که البته بدون عارضه نبود و تصاویری از هماتوم اطراف لب، پارگی لب در اثر شکستن بطری یا بدشکلی لب در صفحات مجازی منتشر شد. کیلی جنر به دنبال این موج تقلید و اعتراضهایی که پس از این ماجراها به او وارد شد، در صفحه شخصی خود اعلام کرد که هرگز قصدش تشویق نوجوانان و جوانان برای انجام این کار نبوده است.
زهراسادات صفوی
درگیری با خودت و با حسهایی که میشناسی و نمیشناسیشان؛ دلسردی و پوچی آزارت میدهد. انگیزهای نداری و نمیدانی چه کنی تا حال بهتری داشته باشی و تغییری در روال زندگیات ایجاد شود. به هر طرف نگاه میکنی، زیبایی نمیبینی و از هیچ چیز لذتی نمیبری. حس پوچی گاهی آنقدر میماند که کلافه و سردرگمت میکند و به دنبال راه نجات پیدا کردن از آن، به هر دری میزنی.
این حسها برایت آشنا نیست؟ در سال، ماه و حتی هفته چند بار سراغت میآید؟ راهی برای خلاصی از آنها پیدا کردهای؟ همه ما با این حسها دست به گریبان بودهایم و با آنها جنگیدهایم؛ نبردی نابرابر که معمولا هم در آن شکست میخوریم چون راه چاره را نمیدانیم، چون بیشترمان برای رفع کلافگی فقط به این فکر میکنیم که برای خودمان چه کنیم تا حالمان بهتر شود اما این راهحل نیست. اگر مرغ ذهن را فقط تا کمی دورتر پرواز دهیم، به راهحلی میرسیم که زیباتر است؛ برای دیگران چه کنیم تا حالمان بهتر شود؛ چه آنهایی که میشناسیم و چه آنهایی که نمیشناسیم و از طریقی در جریان حال و روزشان قرار میگیریم. باورت بشود یا نشود، اگر قدمی برای بهتر شدن حالی برداری تا روزگاری بهتر شود، روزگارت را خوب میکند؛ نه فقط این روزهایت حتی روزهایی که در پیش داری و فرصتی برای عمل نیست. وقتی که دیگر در این دنیا نیستی و دعایی به آسمان برایت به ارمغان میآید. حتی فکر کمک به دیگران و بهتر کردن حالشان، انگیزه میدهد و انرژیای برای ادامه دادن و رها شدن از زنجیرهای پوچی و دلسردی، زنجیرهایی که حتی میتواند تو را چنان تا ناکجاآباد ببرد که نفهمی چطور رفتهای. اگر هوای بهتر شدن حال و روزگار در سر داری، گوی و میدان عمل آماده است؛ بسما...!
دکتر فربد فدائی
روانپزشک، مدیرگروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
هر دگرگونی یا تغییر در زندگی که مستلزم سازگاری باشد، میتواند باعث احساس فشار روانی یا استرس شود. به عامل ایجادکننده فشار روانی نیز استرسور میگویند. برخی دگرگونیها جزئی است و نیاز به سازگاری عمدهای ندارد، برای نمونه، نرسیدن به موقع به محل کار اما برخی دگرگونیها عمده است و نیاز به کوشش زیاد برای سازگاری و تعادل دوباره در زندگی دارد مانند طلاق. البته دگرگونیهای مثبت هم میتواند باعث فشار روانی شود، برای نمونه، تولد فرزند. استرسور میتواند:
1)جنبه زیستشناختی و مادی داشته باشد؛ برای نمونه، سرما یا گرمای شدید، سروصدای زیاد.
2)جنبه روانی داشته باشد؛ برای نمونه، بیمحبتی از سوی پدر و مادر یا از دست رفتن یک رابطه عاطفی.
3)استرسور میتواند جنبه اجتماعی داشته باشد؛ برای نمونه، تبعیض، فقر، جنگ. واکنش افراد به دگرگونیها با توجه به ویژگیهای زیستی- روانی- اجتماعی و روحانی آنها متفاوت است. ایمان به خداوند، داشتن روحیه مثبت و برخورداری از حمایت خانوادگی و اجتماعی باعث کاهش استرس در مواجهه با دگرگونیها و حوادث میشود. افرادی که از روشهای کارآمد برای مقابله با استرسورها استفاده میکنند، میتوانند دگرگونیهای شدید را نیز با سهولت پشت سر بگذارند اما کسانی که واکنشهای ناکارآمد و حتی مضر دارند در برابر دگرگونیهای کوچک هم درمانده میشوند. دو نوع روش رویارویی عمده در برابر استرسورها وجود دارد؛ یکی روشهای هیجانمدار و دیگری روشهای مسالهمدار.
در روشهای هیجانمدار، هدف آرامسازی و کسب آرامشی است که دگرگونی آن را به هم زده است. گفتوگو با اطرافیان، دادن دلداری به خود و ذکر خداوند باعث میشود که فرد از هیجانهای منفی که هنگام روی دادن استرسور احساس میکند، رها شود. سپس میتواند از روشهای مسالهمدار استفاده کند از جمله، ارزیابی کلی دگرگونی یا حادثه، کوشش برای تعریف رویداد، بررسی راهحلهای گوناگون حل مساله، برنامهریزی، یاری گرفتن از دیگران، گزینش بهترین راهحل و سپس اجرای آن. شاید راهحل انتخابی به نتیجه دلخواه منتهی نشود. در آن صورت گزینش راهحل دیگر، باید مورد نظر باشد و ختم کلام با حافظ که میفرماید: «گرچه منزل بس خطرناک است و مقصد ناپدید/ هیچ راهی نیست کان را نیست پایان غم مخور»
به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، در روز های اخیر خبرهایی مبنی بر انتقال ویروس ایدز (HIV) از نوعی پرتقال وارداتی در برخی رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر و عنوان شده بود پرتقال هایی که از لیبی وارد ایران شده اند حاوی ایدز می باشند؛ در این شایعه گفته شده که ویروس ایدز توسط داعش به پرتقال تزریق شده است، در تماسی پایگاه خبری عصر هامون با حسینعلی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی داشت، وی ضمن رد این موضوع اظهار داشت: شایعه انتقال اچ آی وی از طریق پرتقال خونی صحت نداشته و یک عوام فریبی بیش نیست.
پیش از این نیز وزیر جهاد کشاورزی نیز اعلام کرده بود که هیچ نیازی به واردات مرکبات در کشور وجود ندارد و کشور افریقایی لیبی صادارات پرتقال ندارد.
سایت مرکز ملی پیشگیری از ایدز ایران به عنوان مرجع رسمی اطلاع رسانی ایدز در کشور، نیز ضمن رد این خبر با توضیح اینکه اچ آی وی در محیط خارج از چند ثانیه تا چند دقیقه بیشتر زنده نمی ماند اعلام کرد که اچ آی وی (ویروس عامل ایدز) قطعا از این راه سرایت نمی کند. همچنین از راه خوردن میوه با فرض اینکه حاوی ویروس هم باشد، امکان سرایت نیست، چون بزاق دهان و اسید معده آن را غیرفعال می کند و امکان سرایت اچ آی وی از راه خوراکی وجود ندارد.
محمدحسین عابدینی، کارگردان تلویزیونی/ ایمیل
آیا دیدهاید که برخی پزشکان، در اتاق معاینه، چندین بیمار را همزمان میپذیرند؟ آیا حس کردهاید که در این شرایط، نگاه دیگر بیماران، چقدر روی شما سنگینی میکند؛ طوری که از بیان راحت درد و مشکلتان گاهی عاجز میشوید؟ آیا پیش آمده که در این حالت، سرتان را جلوتر ببرید، صدایتان را زیر بیاورید و با نیمنگاهی به بغلدستیها یا پشتسریها، مایوسانه تلاش کنید تا فقط دکتر صدای شما را بشنود و نه آن غریبگان دیگری که در اتاق حضور دارند؟
اگر اینگونه بوده، شما نیز از طایفهای هستید که دوست دارند پزشک، آنها را «به تنهایی» معاینه کند؛ با ایشان «به تنهایی» حرف بزند، چگونگی درمان دردشان را «به تنهایی» بازگو و داروها را «به تنهایی» برایشان نگارش و تشریح کند. به طایفه ما خوش آمدید!
آشنایی با وضعیت طبیعی استقرار ستون فقرات به بهانه بیماری اسطوره فوتبال برزیل
کمر برزیل خم شد!
حمید مهدوی محتشم
عضو انجمن طب ورزش و بهداشت دانشگاه تهران
پله، اسطوره 74 ساله فوتبال جهان، کمر خود را به تیغ جراحان سپرد. به گفته یکی از نزدیکان پله، او طی هفته گذشته در بیمارستان آلبرت اینشتین سائوپائولو بستری بوده و پیشبینی میشود روز دوشنبه 29 تیرماه از بیمارستان مرخص شود. از ماه نوامبر به بعد، این سومین باری است که پله در بیمارستان بستری میشود. او قبلا به دلیل مشکلات کلیوی دو هفته در بیمارستان بستری بود و در ماه مه نیز تحت عمل جراحی پروستات قرار گرفت. پله سه بار با برزیل قهرمان جهان شده و بیش از 1280 گل به ثمر رسانده است. مشکل ستون فقرات این اسطوره فوتبال بهانهای شد برای پرداختن به مشکلات رایج ستون فقرات در میان مردم. وقتی در مورد سلامت صحبت میشود، وضعیت صحیح قرارگیری بدن هنگام فعالیتهای گوناگون در رأس فهرست عوامل مهم سلامت قرار میگیرند زیرا به اندازه تغذیه مناسب، ورزش، پرهیز از مصرف مواد الکلی و سیگار در حفظ سلامت بدن موثر است. وضعیت صحیح قرارگیری اندامها کمک میکند تا کارها را با انرژی بیشتر و استرس و خستگی کمتر انجام دهید و از ابتلا به مشکلات ستون فقرات جلوگیری کنید.
چگونه از آثار زیانبار اشعه فرابنفش خورشید در امان بمانیم؟
ترجمه: سمیه شرافتی
لابد شنیدهاید که سرطان پوست شایعترین سرطان جهان است و آفتاب، مهمترین عامل خطرساز آن. احتمالا این را هم میدانید که بهترین راه برای محافظت از پوست در برابر اشعه فرابنفش نور خورشید، استفاده از کرم ضدآفتاب است اما شاید این را ندانید که استفاده از یک رژیم غذایی سالم و مصرف برخی مواد غذایی خاص هم در جلوگیری از آثار زیانبار اشعه فرابنفش، بیتاثیر نیست.
نتیجه بسیاری از مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مدیترانهای که سرشار از انواع آنتیاکسیدانهاست، میتواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست، نقش پررنگی داشته باشد. در ادامه، با برخی از این ضدآفتابهای خوراکی آشنا خواهید شد!