سالمندآزارها چه کسانی هستند و کدام سالمندان در معرض خطرند؟
دکتر مجید صادقی
روانپزشک، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان جهانی بهداشت میزان سالمندانی را که مورد سالمندآزاری قرار میگیرند، در سطح جهان، بین 6-4 درصد سالمندان تخمین میزند و سالمندآزاری را اینطور تعریف میکند: «انجام هر عملی که باعث وارد شدن صدمه جدی به فرد سالمند تحت مراقبت و آسیبپذیر شود، از مصادیق سالمندآزاری است. از میان این اعمال میتوان به برآورده نکردن نیازهای اساسی سالمند یا محافظت نکردن از او در برابر آسیبهای احتمالی جسمی، روانی و مالی اشاره کرد. این سوءرفتارها معمولا از طرف نزدیکان و کسانی است که مراقبت از سالمند را به عهده دارند. مراقب میتواند پرستاری باشد که از سالمند در منزل یا خانه سالمندان نگهداری میکند یا فرزند، فرزندان، خواهر و برادر، عروس و داماد یا حتی همسر سالمند.»
دکتر محسن نراقی
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی، عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی تهران
بیشتر بیماران برای توصیف سرگیجه، سبکی سر، سستی و نداشتن تعادل از عبارت «گیج شدن» استفاده میکنند. تشخیص نوع سرگیجه به دقت زیادی نیاز دارد. آنچه به تشخیص بیماری خیلی کمک میکند، گرفتن شرححال از بیماران است اما در شرححال بیمار به 5 نکته باید توجه کنیم:
1) شروع علائم: سرگیجهای که ناگهانی شروع شده باشد، میتواند علتهایی مانند سرگیجه وضعیتی خوشخیم، بیماری منیر یا اختلالی در عروق مغزی داشته باشد.
مهمترین علل اختلال تعادل چیست؟
دکتر هوشنگ صابری، جراح مغز و اعصاب، دانشیار دانشگاه علومپزشکی تهران
سرگیجه ناراحتی نسبتا رایجی بین مردم است و همه انسانها ممکن است چند بار در طول زندگی آن را تجربه کنند. اغلب بیماران هم بدون مراجعه به پزشک و با استراحت یا خوردن آب و مقداری خوراکی بهبود مییابند اما سرگیجه همراه با زمین خوردن، کاهش حواس، تاریدید، تهوع و استفراغ کمی جدیتر است و شاید هم هشداری برای بیمار تا به دنبال یافتن علت و برطرف کردن آن باشد.
سرگیجه باعث اختلال تعادل در ایستادن میشود بهطوری که فرد بیاختیار به این سو و آن سو میرود و گاهی هم در اثر زمین خوردن یا برخورد به جسمی سخت دچار آسیب جدی و حتی شکستگی استخوان میشود. چند عضو در بدن حفظ تعادل هنگام راه رفتن را تنظیم میکنند و در مراجعه بیمار با این شکایت باید تمام موارد مربوط به حفظ تعادل بررسی شود.
تردید برخی از والدین آمریکایی برای واکسیناسیون کودکان
ترجمه: سمیه مقصودعلی
به تازگی نتایج تحقیقی منتشر شده که نشان میدهد ویروس سرخک میتواند سیستم ایمنی بدن کودکان را 3 سال ضعیف کند و واکسیناسیون، بیش از آنچه تاکنون به نظر میرسید، اثر محافظتی دارد. طبق تحقیقاتی که مشروح آن در مجله ساینس منتشر شده، سرخک نوعی فراموشی جزئی در سیستم ایمنی ایجاد میکند که اجازه نمیدهد عوامل پاتوژن (بیماریزا) شناسایی شوند تا سیستم ایمنی بتواند با بیماریهای عفونی مقابله کند. پیش از این نیز به اثبات رسیده بود که ویروس سرخک به حافظه ایمنی حمله میکند اما به نظر میرسید این تاثیر کوتاهمدت است و طی 3-2 ماه برطرف میشود اما بررسیهای اخیر نشان داده که تاثیر این ویروس بر حافظه سیستم ایمنی تا 3 سال ادامه خواهد داشت. بررسیهای محققان دانشگاه پرینستون نیز نشان داده در بیمارانی که به سرخک مبتلا میشوند، احتمال فوت در اثر بیماریهای عفونی طی
3 سال بعد از ابتلا بسیار بالاست. به گفته محققان دانشگاه اموری نیز سرخک به لنفوسیتهای T حمله میکند که مسئول حافظه ایمنی علیه این بیماری هستند. یک ماه بعد از بهبود، لنفوسیتهای T دوباره تولید میشود ولی به جای مقابله با عفونت فقط توانایی مقابله با ویروس سرخک را دارند. بررسی روی کودکان 1 تا 9 ساله اروپایی و 1 تا 14 ساله آمریکایی در طول دورانی که تزریق واکسن سرخک در این کشورها قطع شده بود، نشان داد احتمال فوت کودکان در اثر بیماریهای عفونی بعد از ابتلا به سرخک بسیار بالاست، در حالی که با تزریق واکسن این احتمال به شدت کاهش مییابد. در کنار این نوع خبرها، شایعههایی نیز در مورد دخیل بودن واکسن سهگانه یا نگهدارندههای واکسنها در بروز برخی اختلالها از جمله اوتیسم منتشر میشود که باعث شده برخی از والدین در سراسر دنیا در مورد تزریق واکسن مردد شوند و حتی ترجیح دهند یارانه دولتیشان قطع شود ولی فرزندشان را برای تزریق واکسنهای اجباری به مراکز درمانی نبرند.
گفتوگو با دکتر محمود خدادوست معاون طب سنتی وزیر بهداشت؛ به بهانه انتشار گسترده اظهارنظرهای عجیب و غریب یک متخصص طب سنتی
مهدیه آقازمانی
«قدیمها این همه قرص و شربت نبود، همه هم صحیح و سالم بودند... اصلا چرا باید شیر پاستوریزه بخوریم؟ شیرهای سنتی خیلی سالمتر و مقویترند، تازه طبیعی هم هستند... به جای آنکه قرص آهن بخوری که مواد شیمیایی داره و معده را خراب میکنه، یه ملاقه آهنی توی قابلمه غذایت بذار... این نمکهای تصفیهشده را نخورید، اینها سرطانزاست، نمک طبیعی دریا بخورید که کلسیم و پتاسیم داره و...»
آنچه خواندید، اگرچه به توصیههای پدربزرگها و مادربزرگها شباهت دارد، اما جزو توصیهها و هشدارهایی است که این روزها در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود و اغلبشان نیز از فردی نقل قول میشوند که گفته میشود متخصص طب سنتی است! این در حالی است که تقریبا تمام کارشناسان، این اظهارنظرها را غیرعلمی و بیپایه میدانند و حتی اغلب متخصصان طب سنتی نیز با این حرفها مخالفند. این موضوع را بهانهای کردیم تا در «طب سنتی» این هفته درباره حال و روز طب سنتی در ایران با دکتر محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزیر بهداشت گفتوگو کنیم. در ادامه نیز میتوانید در همین صفحه یادداشتهای دکتر زهرا عبدالهی،
رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و دکتر آراسب دباغمقدم، نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور را درباره برخی از این اظهارنظرها که این روزها شکل شایعه به خود گرفتهاند، بخوانید و از حقیقت ماجرا مطلع شوید.
از کرامات شیخ ما این است (1)
دکتر آراسب دباغمقدم
دامپزشک و متخصص بهداشت مواد غذایی و نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور
در این یادداشت قصد دارم به دو نمونه از ادعاهای غیرعلمی و نادرستی که این روزها از جانب یک به اصطلاح کارشناس در شبکههای اجتماعی نقلقول میشود، اشاره کنم.
Q ادعای اول: ایشان میگویند پاستوریزه کردن شیر و لبنیات باعث از بین رفتن باکتریهای مفید آنها (که میتوانند از سرطانهای گوارشی پیشگیری کنند) میشود!
R واقعیت: در فرآیند پاستوریزه کردن، باکتریهای مضر و بیماریزایی مانند سالمونلا و تب مالت از بین میروند که بسیار خطرناک هستند و میتوانند باعث بیماریهایی شوند که فرد تا آخر عمر با آنها درگیر باشد. از طرفی باکتریهای مفید در شیر موجود نیست و فرآوردههای تخمیری مانند ماست، دوغ و کفیر باکتریهای مفید دارند نه خود شیر که با پاستوریزه کردن از بین برود. همچنین بیکیفیتترین و نازلترین لبنیات، لبنیات سنتی است که هیچ نظارتی بر سلامت آن وجود ندارد. شیرهایی که استرلیزه شدند یا به اصطلاح مدتدار هستند، بهدلیل آنکه بار میکروبیشان بسیار کم شده، مدت زمان طولانیتری سالم میمانند و با کیفیتترین شیرخام به خط تولید این شیرها میرود.
از کرامات شیخ ما این است (2)
دکتر زهرا عبدالهی، متخصص تغذیه و رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
در این مطلب سعی میکنم دو نمونه از ادعاهای غیرعلمی را که این روزها از قول یک بهاصطلاح کارشناس نقل شده و در شبکههای اجتماعی منتشر میشود و کمکم شکل شایعه به خود میگیرد، بازگو کنم و خطاهایش را گوشزد نمایم.
Q ادعای اول: ایشان میگویند نمک یددار تصفیهشده هیچ فایدهای برای بدن ندارد، چون در فرآیند تصفیه همه املاح مورد نیاز بدن از بین میرود و فقط ید آن باقی میماند در حالی که نمک دریا طبیعی و غیر از ید دارای پتاسیم، منیزیم و کلسیم است که همگی ریزمغذیهای مورد نیاز بدن هستند ولی ید اضافی در نمکهای تصفیهشده سرطانزاست!
ریشههای خشم و اهمیت کنترل خشم از منظر جامعهشناسی، روانشناسی، طب اورژانس و حقوق
پرنیان پناهی
چندی پیش شاهد نزاع خیابانی بین دو جوان بودم، آن دو بیپروا ضربههایی روی سر و بدن یکدیگر وارد میکردند و به شکم هم لگد میزدند. جنگ بین آنها برابر بود ولی ناگهان یکی از آنها با سر محکم به جدول کنار خیابان برخورد کرد و دیگر تکانی نخورد. نمیدانم چه بر سر مصدوم آمد ولی بدن بیحرکت، چشمهای نیمهباز با مردمک گم شده، حکایت از یک آسیب جدی داشت. ضارب به ظاهر پیروز هم به سرعت صحنه را ترک کرد و متواری شد اما اینکه تا کی متواری خواهد ماند، خدا میداند. همه ما میدانیم دست قانون بلند است و فرد خاطی دیر یا زود به چنگ آن میافتد، همه ما با مفهوم جرم و تا حدودی مجازاتهای مربوط به آن آشنا هستیم اما چرا در این دام گرفتار میشویم؟
واقعیت این است که شاکی و متهم هر دو بازندهاند. اگر شاکی هستیم، صدمه مالی یا جسمی خوردهایم، استرس زیادی را تحمل کردهایم و زمان زیادی برای تردد در کلانتری و دادگاه از دست دادهایم و اگر متهم، باید مجازات شویم. در هر دو صورت روزهای زیبای زندگی به کاممان حرام شده. در این مطلب روی سخن ما بیشتر با افرادی است که نزاع را ساده میپندارند و با انجام یک حرکت اشتباه آن هم ظرف مدت فقط چند دقیقه، گروه کثیری از ماموران پلیس، دستگاه قضایی و چند خانواده را وارد چرخهای بسیار استرسزا، پرهزینه و وقتگیر میکنند.
طبق آمار ارائه شده در مجله پژوهشی دندانپزشکی(Journal of Dental Research) بهطور متوسط 5/2 میلیارد پوسیدگی دندان در دنیا وجود دارد که مبتلایان به آن هرگز برای درمان به دندانپزشکان مراجعه نکردهاند.
بررسی مجدد نتایج 300 تحقیق و پژوهش در رابطه با مشکلات دهان و دندان در دنیا و مراقبتهای دهانی در کشورهای مختلف نشان داده دندانهای 4/2 میلیارد بزرگسال و 621 کودک، دچار پوسیدگیهایی است که هرگز درمان نشده است. در جدولی که در مجله پژوهشی دندانپزشکی ترسیم شده است، نام کشورهای لیتوانی، آلمان و اسپانیا در صدر قرار گرفته است. 68 درصد بزرگسالان در این کشورها از پوسیدگی دندان رنج میبرند. فرانسه، ایتالیا، روسیه و حتی الجزایر با 50 درصد افراد بزرگسال مبتلا به پوسیدگی دندان در رده بعدی هستند اما آمریکا و کلمبیا در رتبههای پایینتر قرار دارند. دوسوم پوسیدگی دندانها در افراد بزرگسال این کشورها درمان شده است. به گفته متخصصان، سالانه 190 میلیون پوسیدگی دندان در دنیا رخ میدهد و باید درمان شود زیرا در غیر این صورت پوسیدگی میتواند باعث بروز درد، آبسه، عفونتهای دهان و دندان یا حتی التهاب لثه شود.
منبع:Top sante
رایجترین مشکلات دندانپزشکی در دوران بارداری
دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه
انتظار به دنیا آوردن فرزند، با وجود دشواریها و ملاحظات آن، تجربه خوشایند و منحصر به فردی است. بارداری بیماری نیست ولی شرایط و محدودیتهای خاصی برای خانمهای باردار ایجاد میکند. خانمهای باردار قبل از بارداری باید از وضعیت سلامت عمومی خود اطمینان داشته باشند. ارزیابی سلامت دهان و دندان هم قبل از بارداری مهم است.خانمها قبل از اقدام به بارداری با کنترل وضعیت سلامت دهان و دندانهای خود، باید نیاز به مراجعه درمانی و اورژانسی به دندانپزشکان را مرتفع کنند اما هیچ منع مراجعهای به دندانپزشک برای درمان در هیچکدام از مراحل بارداری وجود ندارد. البته ترجیح داده میشود درمانهای الزامی مورد نیاز خانمهای باردار در سه ماهه دوم انجام شود.