پرسش: برنج پخته شده را تا چه مدت میتوان در یخچال نگهداری کرد؟ آیا این درست است که برنج بر اثر ماندگی از خود سم تولید میکند و برای سلامت انسان مضر است؟
پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص بهداشت موادغذایی :
برنج پختهشده را فقط میتوان بین 24 تا 48 ساعت در یخچال نگهداری کرد. البته به شرط اینکه در ظرف مناسب و درداری ریخته شده باشد و دمای خنک یخچال به اندازه کافی به همه قسمتهای آن برسد. این زمان برای برنجهایی که با مواد غذایی دیگری مخلوط شدهاند مثل لوبیاپلو، عدسپلو، برنج و خورش مخلوط شده و ... کوتاهتر است. در واقع هرچه یک ماده غذایی غنی تر باشد، محیط رشد مناسبی برای فعالیت میکروبها فراهم میکند و در نتیجه زودتر هم فاسد میشود. به همین دلیل نگهداری طولانی مدت برنج در یخچال به دلیل فعالیت میکروب ها توصیه نمی شود. این میکروبها دو نوع سم تولید میکنند که یکی استفراغآور است و دیگری باعث ایجاد اسهال میشود. سم تولیدشده خطرناک است و مصرف آن در کودکان، خانمهای باردار، سالمندان و کسانی که سیستمایمنی ضعیفی دارند حتی میتواند کشنده باشد. البته این مشکل برای برنج خام وجود ندارد زیرا برنج، خشک است و شرایط رشد برای میکروارگانیسم ها فراهم نیست.
چند ساعت از تمام عمرمان را خوابیم؟ چند ساعت بیدار؟ چند ساعت مشغول؟ چند ساعت بیکار؟
پای این صفحه نشین و گذر عمر ببین!
دکتر علی ملائکه
این اینفوگراف، میانگین ساعتهایی را که یک انسان عادی در سال برای انجام فعالیتهای متفاوت میگذراند، نشان میدهد. با دیدن این اینفوگراف شاید تعجب کنید چه ساعتهای طولانی را صرف فعالیتهایی کاملا معمولی میکنید. برای مثال، بسیاری از ما 541 ساعت در طول یک سال را پشت میز غذا میگذرانیم یا حدود 5/1 ساعت از وقتمان در هفته در توالت میگذرد! یک نکته جالب توجه در این اینفوگراف زمان طولانیای است که در حالت نشسته میگذرانیم؛ بهطور متوسط 20/2 ساعت در روز و 851 ساعت در سال را روی کاناپه یا در حال تماشای تلویزیون بهطور نشسته میگذرانیم. با وجود پژوهشهایی که نشستن بیش از حد را با بیماریهای متفاوت و کوتاهی طول عمر مربوط میکند، بهتر است میزان ایستادنمان و راه رفتن و فعالیتهای جسمیمان را افزایش دهیم... و بالاخره اینکه این اینفوگراف، وابستگی روزافزون ما را به وسایل الکترونیکی مانند تلفنهای همراه آشکار میکند و خبر میدهد که حدود 8/22 روز در سال را به صحبت کردن یا فرستادن پیامک با تلفنهای همراه میگذرانیم. پس خودتان پای این تصاویر بنشینید و گذر عمر ببینید!
تحقیق جدیدی که در مرکز تحقیقات روانشناسی دانشگاه واشنگتن دیسی انجام شده، میگوید مصرف روزانه قهوه، علائم بیماری اماس را کم میکند. در مطالعههای قبلی مطرح شده بود که خوردن قهوه از بروز بیمارهای درگیرکننده سیستم عصبی مثل آلزایمر و پارکینسون جلوگیری میکند اما دکتر موروی، سرپرست این تحقیق، عنوان کرده است که در این تحقیق 5 ساله که روی یک گروه 1600 نفری انجام شده، به افراد بهطور تناوب قهوه داده شد و نشانههای بیماری در آنها به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کرد.
منبع: MNT
آیا گلابی و توت فرنگی هایی که این روزها در بازار هستند، دارای سموم فراوانی اند و افراد آسیب پذیر مانند کودکان، سالمندان و خانم های باردار باید از خوردن آنها اجتناب کنند؟
پاسخ دکتر عباس یداللهی، متخصص بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس:
در مورد گلابیها نمیتوان با یقین گفت دارای سموم هستند و خوردن این میوه معمولا مشکلی نخواهد داشت اما متاسفانه این موضوع در مورد توتفرنگیها صادق است. از آنجا که توت فرنگی عمر کوتاهی دارد و میوه بسیار حساسی است، برداشت آن تکنولوژی خاصی دارد به نام پرکولینگ یا پیشسرد کردن که این تکنولوژی در ایران وجود ندارد. در واقع توت فرنگی میوهای است که فقط باید یکبار آن هم زمان خوردنش با دست تماس داشته باشد است. در کشورهای خارجی، توت فرنگی بدون دخالت دست و با قیچی چیده و بلافاصله وارد دستگاهی می شود که آن را تا حدود 3درجه سرد میکند. با این کار تنفس میوه کم میشود و ماندگاری بیشتری دارد. در ایران توت فرنگیها با دست چیده میشوند و برای اینکه تا زمان عرضه به مشتری آسیب نبینند به آنها سم زیادی می زنند. نظارتی هم در این زمینه انجام نمی شود. بدتر اینکه این سم با شستشو از بین نمیرود و بهراحتی با خوردن وارد بدن انسان میشود. طبیعتا خوردن سم برای کودکان، زنان باردار و سایر افراد جامعه مضر خواهد بود. البته توتفرنگی خوب و بدون مشکل هم در بازار یافت میشود ولی تشخیص آنها با انواع آلوده به سمشان مشکل است بنابراین توصیه بر این است که تا حد امکان توت فرنگی نخورید یا خودتان نشاء آن را در گلدان یا باغچه خانه تان بکارید و مصرف کنید.
دلیل لیز شدن خیارهایی که بعد از شستشو در یخچال میگذاریم، چیست؟
پاسخ دکتر رضا صالحیمحمدی، متخصص فیزیولوژی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران:
خیار، صیفی حساسی است که وقتی بیش از یک هفته در دمای پایین یخچال قرار میگیرد، بهخصوص اگر شسته شده باشد، دچار سرمازدگی میشود. در نتیجه بافت خیار متلاشی و آب میانبافتی آن خارج میشود. این اتفاق برای خیارهای گلخانهای که آب زیادتر و گوشت کمتری دارند، بیشتر از خیارهای بوتهای میافتد. بهترین کار این است که خیارها را پس از خرید، بدون اینکه بشویید داخل یک پارچه نخی خشک بپیچید، سپس پارچه محتوی خیارها را در یک کیسه فریزر قرار دهید و بعد آن را در یخچال بگذارید.
پرسش: باتوجه به اینکه بسته بندی پنیرها یک در تلقی، پوشش آلومینیومی و یک کاغذ پلاستیکی دارد، برای نگهداری بهتر پنیر کدامیک باید جدا شود و کدام یک باقی بماند؟
پاسخ دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت موادغذایی:
هرکدام از این پوششها کارایی خاصی دارد اما پوشش آلومینیومی بعد از باز شدن دیگر کارایی ندارد و میتوانید آن را کامل جدا کنید و دور بیندازید. پوشش تلقی یا لید برای آن است که باقیمانده پنیر در معرض جریان هوای یخچال قرار نگیرد تا هم خشک نشود و هم آلودگیها و بوی سایر غذاها تاثیری بر آن نداشته باشد. پوشش کاغذی یا پارچمنت آغشته به مواد ضدکپک است، بنابراین بعد از مصرف باید دوباره آن را روی پنیر بگذارید تا احتمال کپک زدن پنیر را کاهش دهید.
پرسش: آیا شیری که تاریخ انقضایش گذشته اما ترش نشده می توان خورد؟
پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص بهداشت موادغذایی:
تاریخ انقضا تابعی از شرایط دما و زمان نگهداری است. به عبارت دیگر، تاریخ انقضا زمانی ارزشمند است که شرایط نگهداری آن ماده غذایی مثل دما، رطوبت و... در آن کاملا حفظ شده باشد. به همین دلیل ممکن است یک ماده غذایی به دلیل رعایت نکردن شرایط نگهداری قبل از تاریخ انقضایش فاسد شود. علاوه بر زمان و دما، کیفیت و سلامت مواد غذایی را هم باید درنظر گرفت. وقتی کارخانهای تاریخ انقضای محصولش را مثلا 5 روز بعد از زمان تولید درنظر میگیرد، یعنی در این 5 روز محصول مورد نظر از لحاظ سلامت و کیفیت بهترین وضعیت ممکن را دارد و هرچه از این زمان بگذرد، کیفیت و سلامت محصول افت میکند. توجه به این موضوع به خصوص برای شیر و لبنیات اهمیت خاصی دارد زیرا فسادپذیری این مواد بسیار بالاست و مصرف کردن آنها بعد از تاریخ انقضایشان ممکن است مسمومیت به دنبال داشته باشد. به همین دلیل توصیه میشود بعد از سر رسیدن تاریخ انقضای محصولات لبنی، آنها را نخورید حتی اگر ظاهرا خراب نشده باشند. برخی افراد برای اینکه ببینند شیر فاسد شده یا نه آن را میچشند، اما این کار درست نیست. ترش شدن به تنهایی به معنای مسمومیت شیر نیست بلکه نشانه کهنه شدن شیر است اما ترش نشدن شیر هم به معنای سلامت آن نیست.
پرسش: قبلا که بروکلی می خریدیم، قسمتی از روی آن سبز و قسمتی زرد بود ولی حالا روی آن را سطحی کاملا سبز پوشانده و قسمت زیرین آن زرد است. شایع شده که روی آن رنگ میزنند. این شایعه درست است؟
پاسخ دکتر رضا صالحی محمدی، متخصص فیزیولوژی و اصلاح سبزیها و عضو هیاتعلمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران:
آنچه شنیده اید شایع های بیش نیست. کیفیت کلم بروکلی به 3 عامل بستگی دارد؛ مهمترین عامل نوع بذر آن است. بذر بروکلی از مناطق مختلفی وارد کشور میشود به همین دلیل کیفیت آنها با هم فرق دارد. عامل بعدی، فصل کشت و زمان برداشت محصول است. طبیعتا کیفیت بروکلیهایی که در فصل بهار، تابستان یا پاییز برداشت میشوند، مثل هم نیست و این مساله روی رنگ آنها تاثیر میگذارد. بروکلی هایی که خیلی سبز هستند، معمولا هم بذر خوبی دارند، هم در فصل بهار و تابستان برداشت میشوند و هم تراکم و فشردگی سر آنها زیاد است. از این رو رنگ سبز آنها به خوبی دیده میشود. در حالی که اگر همین بروکلی را کمی دیر برداشت کنند، بهتدریج رنگ سبز آن رو به زردی میرود. البته مصرف قسمت زرد شده بروکلی هم مشکلی پیش نمیآورد و مضر نیست.
سومین عامل تاثیرگذار بر کیفیت کلم بروکلی، رقم یا واریته محصول است. گیاهان تقسیم بندی های مختلفی دارند؛ مثلا تا به حال بذر 100 نوع گوجه فرنگی وارد کشور شده است که هر کدام ویژگی خاص خودشان را دارند. مثلا برخی بزرگتر و برخی کوچکترند. بعضی قرمز پررنگ و بعضی دیگر کمرنگ تر هستند.
انواعی از گوجه فرنگی برای تهیه رب به کار میروند و انواع دیگری برای تازه خوری وارد بازار میشوند و... به هر کدام از این ویژگی ها یک واریته از گوجه فرنگی گفته میشود. این مساله در مورد کلم بروکلی هم صدق میکند. بروکلیها هم انواع مختلفی دارند. معلوم نیست شما تا به حال چه انواعی از آن را مصرف کرده اید. ممکن است قبلا نوعی را خریداری کرده باشید که کاملا سبز و پرتراکم بوده است و حالا نوع کمتراکم و کمی زرد آن را دیدهاید بنابراین به شایعات توجه نکنید و همچنان از این سبزی پرخاصیت استفاده کنید.
پرسش: ماهی دریایی شامل چه نوع ماهی هایی است؟ آیا جیوه آنها برای زن باردار خطرناک است؟
پاسخ دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت مواد غذایی :
برخی از ماهیها هم نوع دریایی دارند هم نوع پرورشی مثلا ماهیهایی مانند قزلآلا، کپور و... جزو ماهیهای دریایی هستند که نوع پرورشی آنها هم وجود دارد، اما مهمترین ماهیهای دریایی خزر شامل سالمون، ماهی سفید، اردک ماهی، ازونبرون یا خاویار، سوف، کپور، کفال، کولی، کیلکا و... است. از معروفترین ماهیهای دریای جنوب یا خلیجفارس هم میتوان به حلوا سفید و سیاه، شوریده، قباد، شیر، هامور، سنگسر، راشکو و... اشاره کرد. بارها گفتهایم که میزان جیوه در ماهیهای دریایی که در آبهای آزاد زندگی میکنند، بسیار کم است زیرا غلظت جیوه در آب به قدری کاهش مییابد که نمیتوان گفت ماهیها را آلوده میکند اما ماهیهایی که در رودخانههای داخل شهر یا نزدیک به کارخانههایی مثل پتروشیمی و... زندگی میکنند، میتوانند حاوی مقدار بیشتری جیوه باشند. استفاده از این ماهیها که دارای میزان جیوه بالایی هستند، برای زنان باردار خطرناک است و به هیچوجه نباید مصرف شوند ولی خوردن ماهیهای آبهای آزاد مشکلی ندارد. به همین دلیل خوردن تن ماهی ضرری برای خانمهای باردار ندارد. در ضمن هرچه ماهی بزرگتر باشد و در آخر زنجیره غذایی قرار گرفته باشد، احتمال اینکه میزان جیوه بیشتری داشته باشد، افزایش مییابد زیرا جیوه در بافت چربی ذخیره میشود و ماهیهای بزرگتری که ماهیهای کوچکتر را صید میکنند و میخورند، جیوه بدن آنها را هم دریافت میکنند، اما همه اینها دلیل بر مصرفنکردن ماهی نیست زیرا همانطور که اشاره شد، میزان جیوه در ماهیهای دریای آزاد بسیار کم است و مشکلی ایجاد نمیکند. توصیه میشود همه افراد جامعه فقط از یک نوع ماهی استفاده نکنند مثلا ماهی نباید فقط ماهی تن باشد بلکه باید تنوع را در نظر گرفت و انواع ماهی را در برنامه غذایی قرار داد.
پرسش: آیا ارزش غذایی مرغ های یخزده که تاریخ مصرف آنها یک سال است و در فروشگاه ها توزیع میشود، با مرغ های با تاریخ مصرف کوتاه یکی است؟ آیا مصرف آنها برای سلامت مشکلی ندارد؟
پاسخ دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص بهداشت مواد غذایی :
ارزش غذایی مرغهای یخزده و با تاریخ مصرف کوتاه، تفاوت چندانی با مرغهایی با تاریخ مصرف طولانی ندارد. آنچه اهمیت دارد، حفظ ارزش غذایی و سپس کامپذیری یا مقبولیت طعم و مزه گوشت مرغ است. به عبارت دیگر، ممکن است تاریخ مصرف مرغی هنوز نگذشته باشد اما رعایت نکردن اصول و شرایط صحیح نگهداری از آن ارزش غذاییاش را کاهش میدهد. مصرف این قبیل مرغها ضرر زیادی برای سلامت ندارد اما احتمالا خوشمزه و خوشطعم هم نیست. از این رو بسیاری از رستورانهایی که اصول بهداشتی را در امر تهیه، توزیع و پخت غذا رعایت نمیکنند، برای پوشش طعم، مزه و بوی مرغها از ادویه زیادی در پخت استفاده میکنند. بهترین راه تهیه مرغ این است که آن را به اندازه مصرف یک هفته و نه بیشتر به صورت کشتار روز که در بسته بندیهای بهداشتی عرضه میشوند، تهیه کنید تا هم از تازه بودن و سلامت آن مطمئن باشید و هم طعم و مزه خوبی را تجربه کنید.