کلامیدیا و سوزاک احتمال ناباروری زنان و مردان را افزایش میدهند
دکتر مسعود مردانی، فوقتخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
بیماریهای مقاربتی همیشه و در تمام مراحل با علائمی همچون ترشحات، درد و سوزش همراه نیستند و گاهی تا بروز عوارض جدی لگنی و تناسلی بدون علامت باقی میمانند و از آنجا که فرد ناقل از ابتلای خود بیخبر است و دنبال درمان نمیرود، این بیماریها میان افراد جامعه شیوع پیدا میکند. 2 نمونه بسیار شایع از این عفونتها «کلامیدیا» و «سوزاک» هستند. شیوع بیماریهای مقاربتی بهخصوص کلامیدیا و سوزاک در هر کجای جهان زنگ خطری برای بالا رفتن آمار ابتلا به اچآیوی/ ایدز در یک دهه آینده است چرا که ثابت شده حدود 20 تا 30 درصد از افراد مبتلا به اچآیوی/ ایدز قبل از ابتلا به این بیماری چند بار دچار عفونتهایی مانند کلامیدیا و سوزاک شدهاند.
سوزاک (گونوره) و کلامیدیا از بیماریهای مقاربتی (STD) عمده محسوب میشوند. راه عمده انتقال آنها تماس جنسی محافظتنشده با فرد ناقل است. متاسفانه اغلب افراد مبتلا به این بیماریها ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند؛ مثلا ثابت شده 50 درصد از خانمهای مبتلا به سوزاک علائمی همچون ترشح واژن، درد زیر شکم یا تب و لرز ندارند. حدود 60 تا 70 درصد از آقایان مبتلا به این بیماری نیز بیعلامت هستند. درمورد کلامیدیا حتی این آمار بالاتر هم میرود؛ طوری که 80 تا 90 درصد از عفونتهای کلامیدیایی در آقایان و خانمها با هیچ علامتی همراه نیستند. در این صورت فرد احساس نیاز به درمان پیدا نمیکند و نزد پزشک نمیرود و با هر تماس جنسی محافظتنشده میتواند این بیماری را به شریک جنسی خود منتقل کند. به همین دلیل در برخورد با این بیماران علاوه بر درمان فردی همیشه باید شریک جنسی بیمار نیز تحتدرمان قرار بگیرد حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشد. اگر هر دو با هم درمان شوند و به یکدیگر وفادار بمانند، میتوانند زندگی بدون کلامیدیا و سوزاک را تجربه کنند.
توصیههای سازمان دامپزشکی کشور در پی انتشار اخبار و شایعاتی مبنی بر ورود آنفلوانزای مرغی به ایران
دو سه هفتهای میشود که اخبار جسته گریختهای از ورود آنفلوانزای مرغی در شمال کشور به گوش میرسد ولی مقامات رسمی این اخبار را چند روزی تایید نکردند تا اینکه سازمان دامپزشکی با ارسال بیانیهای آن را تایید کرد. آنفلوانزای مرغی یا آنفلوانزای پرندگان یک بیماری ویروسی خطرناک است که از مرغ یا پرنده زنده میتواند به انسان سرایت کند. نگرانی دیگری که وجود دارد، انتقال این ویروس به سایر استانهاست زیرا اخبار و شایعات متناقضی از مشاهده مواردی از ابتلا به آنفلوانزای مرغی در برخی نقاط کشور منتشر شده است. در چند روز گذشته، استاندار کرج در اخبار ساعت 18:30 تلویزیون گفت مردم کرج تا اطلاع ثانویه مرغ زنده نخرند. نکته قابلتامل اینجاست که اطلاعرسانی در این زمینه هنوز شفاف نیست و سازمان دامپزشکی توضیحات بیشتری در مورد شیوع آنفلوانزای پرندگان و راههای انتقال آن نمیدهد و فقط به انتشار بیانیهای در این خصوص بسنده کرده است. در اطلاعیه سازمان دامپزشکی آمده است: «در پی دریافت گزارش تلفات غیرعادی طیور بومی (مرغ و اردک) در یک روستای استان مازندران، کارشناسان سازمان دامپزشکی کشور با حضور در محل و اعمال ضوابط بهداشتی و قرنطینهای بهمنظور جلوگیری از گسترش آلودگی، برای انجام نمونهبرداریهای لازم و معدومسازی طیور مبتلا و تلف شده به شیوه بهداشتی، اقدام کردند و عملیات پاکسازی و ضدعفونی انجام گرفت.»
براساس مطلبی که در نشریه انجمن آکوستیک امریکا منتشر شده، تعصب و جانبداریها نهتنها بر آنچه میبینیم، بلکه بر آنچه میشنویم هم تاثیر میگذارد. تحقیقات نویسنده مطلب نشان میدهد وقتی مخاطبی بداند طرفش یک کانادایی چینیتبار است، صحبتهای او به نظرش نامفهومتر و با لهجهای عجیبتر میرسد تا وقتی بداند طرف یک کانادایی سفیدپوست است. نویسندگان تحقیق با استفاده از صدای 12 زن و مرد که نیمی از آنها کاناداییهای چینیتبار و نیمی هم کاناداییهای سفیدپوست بودند، آزمایشی را برای پی بردن به نقش نژاد در درک شنیداری افراد انجام دادند، با توجه به این نکته که دانشگاه بریتیش کلمبیا که تحقیق در آن انجام گرفته، در واقع در کانون جوامع مختلف آسیاییها و سفیدپوستان کانادایی واقع شده است. از 40 داوطلب انگلیسیزبان خواسته شد تا به صحبتهای این افراد که هر یک 10 جمله انگلیسی را گفته بودند، از طریق رایانه گوش دهند. ابتدای نیمی از جملهها، شنوندگان عکس سیاه و سفید گویندگان را به سرعت میدیدند و میتوانستند نژادشان را شناسایی کنند. پس از آن از داوطلبان خواسته شد تا مفهوم هر جمله را بیان کنند. برای آنکه این آزمون کمی پیچیدهتر شود، محققان جملهها را با پسزمینه صداهایی دیگر پخش کردند. به گفته سرپرست این تحقیق، دکتر بابل، ایجاد صداهای مزاحم با این هدف انجام گرفت که وقتی گوش دادن دشوار باشد، باید روشی را به کار ببریم تا بتوانیم علائم آوایی را از صداهای دیگر تفکیک کنیم.
گزارش «سلامت» از مطب های شلوغ برخی از پزشکان و به اجرا درنیامدن یکی از مفاد طرح تحول سلامت در خصوص حمایت از حقوق بیمار
ویزیت گروهی بیماران، غیرقانونی است
مهدیه آقازمانی
حجم زیاد بیمار و زمان محدود برای ویزیت، برخی از پزشکان را بر آن میدارد که همزمان چند بیمار را ویزیت کنند. این کار نهتنها برخلاف اصول حرفهای و اخلاق پزشکی است، بلکه به حریم خصوصی بیمار نیز خدشه وارد میکند. با اجرای طرح تحول سلامت، یکی از اقداماتی که وزیر بهداشت بر آن تاکید کرد، ممانعت از ویزیت گروهی پزشکان بود. معاونت درمان نیز چندی پیش گفته بود مردم با مشاهده کمکاری پزشکان در مدت زمان ویزیت میتوانند شکایت کنند. براساس استانداردهایی که وزارت بهداشت تعیینکرده، پزشک عمومی در هر ویزیت باید 15 دقیقه، متخصص20 دقیقه و فوقتخصص 25 تا 30 دقیقه و روانپزشکان 30 دقیقه برای بیمارانشان وقت بگذارند، اما چند درصد از پزشکان این استاندارد را رعایت میکنند و آیا اصلا قادر به رعایت آن هستند؟ در «جامعه سالم» این هفته به این موضوع پرداختهایم.
اسم بعضی از پزشکان متخصص سر زبانها افتاده و گاهی تا ساعت 12-11 شب هم بیمار ویزیت میکنند و شاید با این حجم بیماری که هر روز روانه مطب آنها میشود، صحبت از استاندارد زمان ویزیت بیمار بعید به نظر بیاید. دکتر ف. یکی از همین متخصصان است که معمولا مطبش از ساعت 2 باز میشود و تا زمانی که بیماران وقتی و بین وقتی حضور دارند، در مطب میماند. او متخصص زنان و زایمان است و معمولا 4-3 بیمار را با هم ویزیت میکند. وقتی در مورد رعایت زمان ویزیت با او صحبت میکنم، میگوید: «با این حجم بیمار راهی جز این ندارم و تا حالا بیماران اعتراضی نداشتند و سعی کردم به اندازه کافی برایشان وقت بگذارم.»
پرسش: چرا برخی افراد با خوردن یک فنجان قهوه دچار خواب آلودگی می شوند و گروهی دیگر با همان مقدار قهوه تمرکز بیشتری پیدا می کنند و به اصطلاح خواب از سرشان می پرد؟
پاسخ دکتر مرجان عجمی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
آنچه ما از ترکیبهای کافئین دار مانند قهوه، چای و... انتظار داریم این است که باعث افزایش هوشیاری و کاهش میزان خواب آلودگی شوند، اما همین محصولات می توانند در برخی افراد تمرکز را بالا ببرند و در برخی دیگر بهدلیل ایجاد تپش قلب و افزایش ضربان قلب تمرکز را به هم بزنند، بنابراین قهوه و سایر محصولات کافئین دار بهدلیل مکانیسمی که در بدن ایجاد میکنند، هرگز باعث خواب آلودگی نمی شوند.
پرسش: در حال حاضر در بیشتر سطح شهر بهخصوص روی پشتبام بسیاری از منازل آنتنهای مخابراتی نصب شده است. آیا این آنتنها میتوانند باعث سردرد افرادی که نزدیک آنها زندگی میکنند، شود؟
پاسخ دکتر سعید قزوینیان، متخصص مغز و اعصاب و مدرس دانشگاه:
امواج رادیوفرکوئنسی امواج رادیویی با طول موج پایین هستند که قدرت نفوذ دارند. در کشور ما، شایعات زیادی در مورد اینکه این امواج باعث ایجاد سردرد و سایر بیماریها از جمله سرطان، کاهش حافظه، سردرد و... میشوند، وجود دارد اما در بررسیهای انجام شده، بیماریزایی هیچکدام از آنها به اثبات نرسیده است. با این حال توصیه میشود تا حد امکان استفاده از تلفن همراه را کاهش دهید و از هندزفری استفاده کنید زیرا افرادی که ساعتهای زیادی با تلفن همراه صحبت میکنند در معرض ابتلا به سردرد هستند. بهتر است تا جایی که میتوانید از دکلهای مخابراتی فاصله بگیرید و احتیاط را رعایت کنید هرچند هیچ بیماری اثبات شدهای در رابطه با امواج رادیوفرکوئنسی هنوز در دنیا مطرح نشده و همه در حد تئوری است.
پرسش: آیا راهی برای گرفتن سختی آب، آن هم با درصد بالا وجود دارد؟ آیا استفاده از آب جوشیده میتواند در کاهش زیان های این آبها مفید باشد؟ آیا ریختن چند قطره سرکه در آبی سخت، سختی آن را می گیرد؟
پاسخ دکتر کاظم ندافی، دکترای بهداشت محیط و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
با جوشاندن آب میتوان تا حدی سختی آن را گرفت. به همین علت داخل کتری و سماورها رسوبی از املاح ایجاد میشود که ناشی از سختی آب است و به آنها سختی موقت یا سختی کربناتی گفته میشود، بنابراین استفاده از آب جوشیده در مناطقی که سختی آب بالاست، توصیه میشود اما آب شبکه شهری نیازی به جوشاندن ندارد زیرا سختی این آب تا حد استاندارد گرفته شده است و زیانی برای بدن ندارد. ریختن سرکه هم تاثیری در کاهش سختی آب ندارد.
پرسش:اگر آبی حاوی نیترات باشد و در طبخ غذا استفاده شود، با وجود حرارت دیدن باز هم باعث آلودگی غذای آماده شده خواهدشد؟
پاسخ دکتر کاظم ندافی، دکترای بهداشت محیط و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
با جوشاندن آب، غلظت نیترات موجود در آن افزایش خواهد یافت بنابراین با حرارت دیدن، نیترات از بین نمیرود.
پرسش: آیا نیترات موجود در آب معدنی که جزو مواد نگهدارنده آن است و گفته میشود سرطانزاست، واقعا ضرر دارد؟ اصولا این آب برای نوشیدن مناسب است یا آب جوشیده خنک شده؟
پاسخ دکتر کاظم ندافی، دکترای بهداشت محیط و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
تقریبا تمام آبهای بطریشده بهخصوص برندهای معروفی که در حال حاضر در کشور توزیع میشوند، از نظر میزان کاتیونها، آنیونها، فلزات سنگین و... در دانشگاه علوم پزشکی تهران آنالیز شده اند و با اطمینان میتوان گفت غلظت نیترات آب معدنیهایی که از سازمان غذا و دارو مجوز دارند، در حد استاندارد ملی است و مصرف آنها عوارض نخواهدداشت.
جوشاندن آب باعث افزایش غلظت نیترات آن میشود زیرا آب خالص بهصورت بخار از دست میرود و آنچه باقی میماند، املاح از جمله نیترات است بنابراین اگر احیانا در جایی نیترات آب بالا باشد، جوشاندن آب کمکی به کاهش غلظت آن نمیکند و اولویت مصرف با آبهای بطری شده است.
پرسش: آیا با دستگاههای تصفیه کننده آب که با روش اسمز معکوس عمل میکنند، میتوان نیترات احتمالی آب شرب را گرفت؟ آیا تصفیه کنندههای خانگی آب، قابلیت حذف ترکیبهای احتمالی مانند نیترات را از آب دارند؟
پاسخ دکتر کاظم ندافی، دکترای بهداشت محیط و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
دستگاههایی که به سیستم اسمز معکوس مجهز هستند، میتوانند نیترات موجود در آب را بگیرند اما همراه با نیترات، سایر آنیونها و کاتیونهای مفید آب را هم میگیرند، بنابراین استفاده از آنها توصیه نمیشود.
ضمن اینکه در حال حاضر در بیشتر شهرهای کشور ما آبی که شرکت آب و فاضلاب توزیع میکند، از نظر میزان نیترات در حد مجاز و استاندارد است و بهنظر نمیرسد در شهر نیازی به تهیه دستگاه تصفیه آب باشد. این دستگاهها زمانی کاربرد دارند که به آب سالم و بهداشتی دسترسی نداشته باشید.