پرسش: بو دادن مغزهایی مانند بادام، بادام زمینی و انواع تخمه ها در مقایسه با نوع خامشان به هضم بهتر آنها کمک می کند یا اینکه باعث دیرهضم تر شدنشان می شود؟
پاسخ دکتر سیدضیاالدین مظهری،متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علومپزشکی ایران:
در کل، باید در مصرف مغزها 2 مسأله را در نظر گرفت:
اول اینکه از مغزهای خامی که تازه هستند استفاده کنید، زیرا بسیاری از مغزها بهدلیل شرایط بد نگهداری دچار کپک زدگی میشوند و قارچ های خطرناکی در آنها ایجاد میشود که میتوانند مسمومیت ایجاد کنند.
مورد دوم اینکه اگر بعضی از دانهها و مغزها تفت داده شوند مواد آلرژن و حساسیت زایی که در آنها وجود دارد از بین میرود.
از جمله این مواد میتوان به کنجد اشاره کرد. کنجد خام با وجود مواد بسیار مفیدی که دارد در برخی افراد باعث حساسیت میشود اما تفت دادن مختصر آن هم مواد حساسیتزای آن را از بین میبرد و هم آن را خوشخوراکتر و سریعالهضمتر میکند.
البته در فرایند تفت دادن، برخی از مواد مغذی تحتتاثیر حرارت یا اکسیژن هوا از بین میروند اما خواص باقیمانده باز هم ارزش غذایی زیادی دارند ولی چون سرشار از انرژی هستند، نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد.
بهعنوان مثال 6 عدد بادام، 10 عدد پسته و 10 عدد بادام زمینی یا یک قاشق غذاخوری مغز تخمههای کدو، آفتابگردان و... حدود 45 کیلوکالری انرژی دارند و نباید در مصرف آنها افراط کرد.
به خصوص اینکه اگر این مغزها شب ها قبل از خواب مصرف شوند انرژی زیادشان بهدلیل کاهش فعالیتها و پایین آمدن متابولیسم بدن نمی سوزد و به چربی تبدیل و ذخیره می شود.
در کل، میزان توصیه شده برای مصرف انواع مغزها با هم در روز حدود 30 گرم است که بهتر است آن را به صورت خام مصرف کنید یا ترجیحاً در خانه تفت دهید تا هم میزان نمکش را تعیین کنید و هم از عوارض مواد رنگی که به آجیل ها می زنند در امان باشید.
در ضمن تفت دادن مغزها میتواند به هضم بهتر آنها کمک کند.
پرسش: برخی افراد ژل رویال را برای رفع کم خونی مصرف می کنند. آیا این اقدام را تایید می کنید؟
آیا ژل رویال باید در فریزر نگهداری شود؟
پاسخ دکتر سوده رازقی متخصص تغذیه، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
شواهد زیادی مبنی بر اثر ژل رویال بر تولید سلولهای خونی وجود ندارد.
البته در یک مطالعه استفاده از ژل رویال باعث افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون شده است ولی پیش از آنکه بتوان ژل رویال را بهعنوان یک ماده خونساز پیشنهاد کرد، باید مطالعههای بیشتری انجام داد.
البته ژل رویال دارای خواص مفید دیگری است که از جمله آنها میتوان به خاصیت پروبیوتیکی آن اشاره کرد که موجب تقویت عملکرد دستگاه گوارش و ایمنی بدن میشود.
در ضمن، بهترین دما برای نگهداری ژل رویال دمای فریزر است.
پرسش: مدتی است میزان اسید معدهام بالا رفته و بیشتر مواقع ترش میکنم.
آیا خوردن میوه، ترش کردن معده را بیشتر میکند؟
پاسخ دکتر علیاکبر حاجآقامحمدی، فوقتخصص گوارش و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی قزوین:
به طور کلی، تمام افرادی که از مشکل ریفلاکس یا برگشت اسید معده به مری رنج میبرند باید از خوردن انواع ادویه، غذاهای سرخکرده، غذاهای محرک و تند، مواد کافئیندار مانند قهوه، چای غلیظ، کاکائو و هر غذایی که به تجربه درمییابند باعث سوزش معدهشان میشود، بپرهیزند.
بین میوهها، میوههایی که اسیدیته بالایی دارند مانند مرکبات بهخصوص آنهایی که ترشتر هستند مانند لیموترش و... هم میتوانند ریفلاکس را تشدید کنند.
سایر میوهها معمولاً مشکلی ایجاد نخواهند کرد و افرادی که سوزش سر معده دارند، میتوانند از آنها استفاده کنند.
بهتر است برای درمان مشکلتان به پزشک مراجعه کنید؛ با مصرف برخی داروها میتوان مشکل ریفلاکس و ترش کردن معده را برطرف کرد.
چند سالی است شاهد پدیده پیادهروی در اربعین حسینی هستیم. این سنت زیبا که قبلا در شیعیان عراق رونق داشت، اینک به رفتاری بینالمللی تبدیل شده و هر سال تعداد زیادی از شیعیان از کشورهای مختلف به جمع عاشقان سالارشهیدان میپیوندند. ایرانیان نیز با رشدی محسوس به چنین اقدام شایستهای دست میزنند و روزهای منتهی به اربعین را بار سفر میبندند و راهی کوی یار میشوند. چند نکته در این میان قابلتوجه است:
1. امام حسین(ع) مانند دیگر پیشوایان معصوم، محور وحدت دوستداران و عاملی برای نزدیکی کشورهای اسلامی شده و این موضوع از منظر روانشناسی اجتماعی، نوعی همبستگی مثبت در میان جامعه اسلامی با نتایج پربار است.
2. اگر مسلمانان همدل و همراه شوند، قدرت عظیمی ایجاد میشود که قدرتهای پوشالی منطقه تحتتاثیرش به حاشیه میروند و تضعیف میشوند.
ادامه مطلب...
براساس گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از سازمان ملل متحد، در سراسر دنیا حدود 4/2 میلیارد نفر دسترسی به تاسیسات بهداشتی پاکیزه ندارند و بیش از یک میلیارد نفر از داشتن سرویس بهداشتی محروماند که این مساله آنها را در معرض ابتلا به بیماریهای گوناگون و سایر خطرات قرار میدهد. بانکی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت 19 نوامبر، روز جهانی توالت طی بیانیهای اظهار داشت: «از هر 3 زن 1 نفر دسترسی به سرویس بهداشتی ایمن ندارد. در نتیجه وجود نداشتن این امکان، افراد و بهخصوص زنان و دختران به دنبال یافتن محلی برای اجابت مزاج با بیماری، شرمندگی و خشونت مواجه میشوند.»
یک ابزار جدید مبتنی بر وب، پرستاران را قادر کرده نقش بیشتری در یاری رساندن به بیماران برای ترک سیگار ایفا کنند.
چین دچار مشکل بزرگ استعمال دخانیات است. 350 میلیون چینی سیگار میکشند و سالانه یک میلیون مرگ در این کشور منتسب به بیماریهای مرتبط با سیگار است. انتظار میرود تا سال 2020، این تعداد 2 برابر شود و 2 میلیون نفر از مردم چین هر سال بهدلیل مصرف دخانیات بمیرند.
ادامه مطلب...
شرکت گوگل با استخدام یکی از افراد برجسته در زمینه سلامت روانی، قصد دارد به ساخت ردیابهای حسی ویژهای دست بزند که به جای شرایط جسمانی مرسوم برای این دستگاهها به بررسی و ردیابی وضعیت سلامت روانی فرد میپردازد.شرکت آلفابت یکی از شرکتهای تحقیقاتی و پژوهشی بسیار مشهور و در حقیقت متعلق به شرکت بزرگ گوگل است.
نتایج یک مطالعه جدید پیشنهاد میکند، برای افراد مبتلا به افسردگی، استفاده از درمان با نور روشن، بهتنهایی یا در ترکیب با تجویز یک داروی ضدافسردگی، میتواند به درمان این وضعیت کمک کند. در این مطالعه 8 هفتهای که روی 122 بیمار مبتلا به افسردگی ماژور انجام شد، محققان دریافتند بیماران درمانشده با یک باکس نور روشن به تنهایی یا همراه با داروی ضدافسردگی، بهبود بیشتری پیدا میکنند.
این نتیجه در مقایسه با افرادی به دست آمده که با دارونما درمان شدند. افرادی که با داروی ضدافسردگی درمان شدند (بدون نوردرمانی)، هیچ پیشرفتی را نسبت به دریافتکنندگان دارونما نشان ندادند. البته این موضوع، مساله عجیبی نیست که داروهای ضدافسردگی یا هر درمانی برای افسردگی، از نظر آماری برتری بر دارونما نداشته باشد.
ادامه مطلب...
این روزها تعداد خانمها و آقایانی که در منزل کار میکنند تا کنار درآمدزایی، بیشتر به خانه و فرزندانشان برسند روز به روز در حال افزایش است. این افراد برای وقتشان برنامهریزی میکنند و به جای اینکه وقتشان را در ترافیک هدر دهند و درآمدشان را صرف استخدام پرستار یا ثبتنام کودک در مهدکودک کنند، در خانه کنار فرزندانشان میمانند و در ساعاتی که فرزندان استراحت میکنند یا مشغول بازی هستند، به زندگی حرفهای خود مشغولند. این توصیفات در نگاه اول ساده به نظر میرسد اما وقتی آقا یا خانمی شاغل تصمیم میگیرد دورکاری کند، آن هم با حضور فرزندان، همه چیز به همین سادگیها هم نیست. برخی در این راستا موفق میشوند و برخی دیگر به این نتیجه میرسند که این امر امکانپذیر نیست.
برای رسیدن به موفقیت در این راه باید برخی عادات را تغییر داد. هدف از 10 توصیه کاربردی زیر نیز همین است.
1. مدیریت زمان
اگر میخواهید در کار حرفهایتان موفق باشید باید زمانتان را مدیریت کنید. قرار نیست مثل یک خانم خانهدار سهچهارم وقت روزانهتان را به خانهداری بگذرانید. خودتان را با کارهای جزئی خسته نکنید و گردگیری خانه را به هفتهای یک بار در هفته خلاصه کنید. انرژیتان را بیشتر صرف همسر و فرزندانتان کنید و ساعاتی را به کار خودتان اختصاص دهید.
2. اطلاع به اطرافیان
در درجه اول در رابطه با فعالیت حرفهای خود با همسر و فرزندانتان صحبت کنید. لازم است اطرافیان و حتی خویشاوندان درجه یک و دوستان و همسایههای نزدیک شما بدانند که ساعاتی از وقت روزانه شما صرف کار حرفهایتان میشود. باید مشخص کنید چه ساعاتی از روز به کار حرفهایتان مشغولید تا مزاحم وقت شما نشوند. کودک شما هم باید یاد بگیرد که مادرش فردی شاغل است، نه خانهدار!
ادامه مطلب...
وسواس در هر سن و سال و از هر نوعی که باشد، آزاردهنده است و از نظر روانی و جسمی فرد مبتلا را دچار مشکل میکند. منظورم از وسواس، وسواس فکری یا عملی مکرر است که به بیمار رنج و عذاب قابلملاحظهای تحمیل میکند؛ بهگونهای که روند زندگی فرد و روابطش مختل شود. شروع وسواس معمولا از 20 سالگی است و فقط 15 درصد افراد بعد از 35 سالگی به وسواس مبتلا میشوند. شروع وسواس در سالمندی بسیار نادر است اما آنچه اهمیت دارد، این است که جنس وسواس در سالمندی با بقیه سنین تفاوت دارد چون در سالمندی بهدلیل تحلیل عضلات و کم شدن توان خود فرد تبعات وسواس میتواند بدتر بروز پیدا کند.
جنس وسواس در سالمندان تفاوت دارد
شیوع وسواس در سالمندی تنها یک درصد است ولی الگوی آن با وسواسی که در سنین جوانی بروز پیدا میکند، متفاوت است. بیشتر سالمندانی که دچار وسواس هستند، عمدتا وسواس شستشو و ترس از گناه دارند. از آنجایی که وسواس از سنین جوانی آغاز میشود، اگر سالمندی دچار وسواس است، قاعدتا باید شکل خفیف آن را از قبل داشته باشد. البته اگر تازه وسواس در فرد سالمند ظاهر شده، به این دلیل است که ممکن است اتفاقی در زندگیاش افتاده باشد که تحملش برایش سخت بوده و یکباره دچار وسواس شده است. همچنین ممکن است فرد از دوره جوانی وسواس داشته ولی خیلی جدی نبوده است ولی در سالمندی به صورت تشدیدیافته بروز پیدا میکند. علاوه بر اینها، اگر در دوره سالمندی شاهد ابتلا به وسواس باشیم، میتوانیم با کمی جستجو دریابیم یک بیماری جسمی عامل وسواس است. البته منظورم بیماریهایی است که مغز را درگیر میکند؛ مثل سکته مغزی، تومور مغزی یا مسمومیتهایی که در اثر موادی مانند حشرهکشها ایجاد میشود و در مغز تاثیر میگذارد. شروع اختلالهای شناختی یا زوال مغز نیز میتواند در بروز وسواس در سالمندی نقش داشته باشد.
ادامه مطلب...