ببار ای برف شادی بر سر من
الهه رضاییان
وقتی سوار تاکسی شدم، خانم مسن با راننده گرم صحبت بود. بحثشان آنقدر جدی بود که تا «سلامت» را دست من دیدند، ناگهان خانم اشارهای به من کرد و رو به راننده گفت: «نه فقط تلویزیون، که همین مجلهها و روزنامهها هم مخصوص جوانها و بچههاست. چه بخورند، چه بپوشند، چطور آرایش کنند. انگار ما چون پیر شدهایم از صفحه روزگار محو هستیم...» یواشکی نگاهی به «سلامت» که تازه از چاپخانه آمده بود، انداختم و صفحه «سالمندان» را پیدا کردم و آن را به خانمی که بعدا فهمیدم نامش نصرتخواه و سنش 68 سال است، نشان دادم. گفت: «خودت رنگ و لعاب این صفحه را با بقیه صفحات مقایسه کن.» راست میگفت. انگار همهمان یادمان رفته که سالمندان حق دارند شاد زندگی کنند. «سالمندان» این هفته اختصاص دارد به راهنمای زندگی شاد در دوران سالمندی.
دکتر بهروز بیرشک/روانشناس و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران
در زندگی مشترک، مسائل مختلفی خواسته یا ناخواسته بهوجود میآید که اغلب نمیتوانیم آنها را نادیده بگیریم. گاهی آنقدر در مسائل و مشکلات روزمره زندگی غرق میشویم که خیلی چیزها از نظرمان عبور میکند بیآنکه کوچکترین توجهی به آنها بکنیم. همین موضوع، یعنی همین بیتوجهی میتواند باعث بروز اتفاقهای ناخوشایندی در آینده شود. مثلا خیلی از زوجها پس از سپری شدن سالهای نخستین زندگی مشترکشان دیگر آن عشق و عاطفه ابتدایی را نسبت به هم ندارند یا چنین علاقهای را به هم ابراز نمیکنند و اینطور بهنظر میرسد که دیگر آن حس خوب روزهای اول آشنایی در زندگیشان وجود ندارد.
بهعنوان مثال، گاهی مادر آنقدر خود را درگیر رسیدگی به امور فرزندانش میکند که نیازهای همسرش را بهکلی از یاد میبرد یا مرد خانه آنقدر درگیر حل و فصل امور زندگی و تامین معاش میشود که انگار بهکلی یادش میرود که همسرش نیازهای غیرمادی هم دارد.
برای اینکه روزهای زندگی زناشویی پس از چند سال تکراری یا رخوتانگیز نشوند، توصیه میکنم تا جایی که امکان دارد، برای زندگی مشترکتان وقت بگذارید و به تعبیری نقش روزهای اولیه زندگیتان را دوباره بازی کنید؛ مثلا با فرستادن یک پیام عاشقانه به همسرتان یا ترتیب دادن یک شام دلپذیر در مکانی که از آن خاطرات خوب مشترکی دارید. همین رفتارها به مرور کمک میکند که به یکدیگر نزدیک و نزدیکتر شوید.
محققان مرکز مایکروسافت میگویند در حال ساخت هواپیماهای بدون سرنشینی هستند که برای شکار حشرات طراحی شده است. هدف از تولید این هواپیماهای کوچک، متوقف کردن اپیدمیهایی مانند مالاریاست. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، مالاریا در جهان در سال 2013، بالغ بر 584 هزار نفر را به کام مرگ کشانده و تبدانگی هر ساله باعث بستری شدن 500 هزار نفر در جهان میشود. شاسکونگونیا نیز در آسیای جنوب شرقی از سال 2005 تاکنون 9/1 میلیون نفر را به کام مرگ کشانده.
محققان میگویند این هواپیماهای کوچک از خود بویی متصاعد میکنند که حشرات را به سمت آنها میکشاند. این دستگاه هوشمند میتواند حشرات را از راه دور تشخیص دهد و بدون اینکه آنها را بکشد، به دام بیندازد.
در آستانه روز جهانی سلامتجنسی برگزار شد
معصومه سلیمی نسب
در تقویم سلامت، سیزدهم شهریور مصادف است با روز جهانی سلامت جنسی. به همین مناسبت، مرکز مطالعات فرهنگی هنری شهرداری تهران با همکاری انجمن جامعهشناسی ایران و استادانی در حوزه جامعهشناسی و پزشکی اجتماعی، نشستی تخصصی در فرهنگسرای شفق برگزار کرد که عنوانش «شهر و سلامت جنسی» بود. این نشست بنا به ضرورت و اهمیت موضوع سلامت اجتماعی که سلامت جنسی یکی از زیرمجموعههای آن محسوب میشود، برگزار شد. اغلب حاضران در جلسه مدیران و مسئولانی بودند که آگاهی بیشتر آنها باعث بسترسازی مناسب برای ارتقای سلامت اجتماعی شهروندان میشود. آنچه در ادامه میخوانید، مشروح این نشست است.
اولین سخنران نشست «شهر و سلامت جنسی»، دکتر اسماعیل غلامیپور، پژوهشگر و جامعهشناس بود که به بحث ناهنجاری جنسی پرداخت و گفت: «ناهنجاری جنسی را میتوان از 3 دیدگاه بررسی کرد: دیدگاه روانپزشکی-روانشناسی، فرهنگی و آسیبهای اجتماعی. بحثهایی مثل کودکآزاری و مازوخیسم جنسی در حوزه روانپزشکی- روانشناسی قرار میگیرند. رفتارهای جنسی که خارج از هنجارهای کلی جامعه باشند و فرهنگ عمومی جامعه پذیرای آنها نباشد مثل داشتن شرکای جنسی متعدد، رابطههای جنسی پیش از ازدواج و روابط فرازناشویی در گروه دوم قرار میگیرند و مزاحمت جنسی، خشونت جنسی و روسپیگری در گروه سوم جای میگیرند.» اسماعیل غلامیپور، رضایت جنسی و عاطفی را بخشی از سلامت جنسی دانست و تاکید کرد: «رضایت از روابط جنسی به این معنی است که فرد رفتارهای ناهنجار جنسی نداشته باشد.»
گزارش اول
هفته گذشته در تهران همایشی برگزار شد که میزان شیوع دیابت را در کشور بررسی میکرد. دکتر علیرضا استقامتی در این همایش از ابتلای 9 میلیون ایرانی به دیابت تا 15 سال آینده خبر داده بود. این در حالی است که در سال 89 در راستای فاز دوم برنامه کشوری دیابت، 440 هزار نفر از افراد بالای 30 سال در 6 کلانشهر بزرگ کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند که در آنها عوامل خطر بیماریهای غیرواگیری مانند دیابت بررسی شده بود. دکتر شهین یاراحمدی، رئیس اداره غدد و متابولیسم وزارت بهداشت در گفتوگو با «سلامت» در مورد نتایج این بررسی توضیح میدهد: «در مطالعات ما مشخص شد 13 درصد افراد بالای 30 سال دچار بیماری دیابت هستند و 13 درصد نیز وضعیت پردیابت دارند یعنی قند خون ناشتای آنها 100 تا 125 است و اگر قندشان کنترل نشود، به دیابت مبتلا میشوند. همچنین 14 درصد کلسترول بالا و 11 درصد فشار خون بالا داشته و 37 درصد دچار اضافه وزن بودند (BMI آنها بین 25 تا 5/27 بود). ضمنا 20 درصد چاق بودند و تنها 35 درصد از افراد سالم بودند، بقیه 1 یا 2 علامت خطر بیماری دیابت را داشتند.»
رعایت اصول صحیح در بدنسازی و پرهیز از مکملهای غیرضروری و ناسالم و نیز اولویت داشتن سلامت جسم در پرورش اندام میتواند ورزشکار را به صورت علمی به هدفش برساند.
بدنسازی از جمله رشته های مورد علاقه در بین جوانان است .انجام صحیح آن با رعایت نکات حرفه ای و پرهیز از مکملها که اکثرا عوارضی دارند میتواند به نتیجه گیری صحیح فرد منجر شود.گاه مربیان بدنسازی بدون داشتن علم و آگاهی و تنها به صورت تجربی در رابطه با مصرف این مکملها دستوراتی را میدهند که صحیح نیست. از این رو، مصرف این مواد در اکثر موارد آسیبهایی را در پی دارد و فرد به عوارض آن دچار میشود.
یک جراح و متخصص بیماریهای چشم گفت؛
سردرد، تاری دید، درد در گردن و شانه ها شایع ترین علایم سندرم کار با کامپیوتر
جراح و متخصص بیماریهای چشم و فلوشیپ استرابیسم در فسا گفت: خستگی و درد در چشم ها، سردرد، تاری دید، دوبینی، خشکی چشم ها و تحریک پذیری چشم ها، درد در گردن و شانه ها شایعترین علایم سندرم کار با کامپیوتر می باشد.
به گزارش وب دا؛ دکتر محمد تقی نایینی جراح و متخصص بیماریهای چشم و فلوشیپ استرابیسم در فسا، گفت: به مشکلات موقتی که بر اثر کار زیاد بدون وقفه و مداوم با کامپیوتر ایجاد می شود computer vision syndrome می گویند.
پرسش: آیا به خوراکی های ترشی که در فرحزاد و دربند به فروش می رسند، ماده رنگی اضافه میشود؟ در صورت وجود، دریافت آنها چه عوارضی را برای چه گروه سنی همراه دارد؟
پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص بهداشت مواد غذایی:
بله، به آلوچهها و ترشیجاتی که با رنگهای قرمز و جذابشان سعی در جلب مشتری دارند، رنگهایی اضافه میشود که هیچکدام از آنها طبیعی و خوراکی نیستند و برای این منظور از رنگ های صنعتی و غیرخوراکی استفاده میشود.
مصرف رنگهای صنعتی هم باعث بروز طیف وسیعی از بیماریها مانند آلرژی و حساسیت، زخمهای گوارشی، عفونت، انواع سرطانها و... میشود.
یکی از این رنگهای مصنوعی موادی است که برای رنگآمیزی الیاف فرش مورد استفاده قرار میگیرند بنابراین هر گاه دیدید رنگ میوه یا غذایی بیش از حد طبیعی، درخشان و جذاب است مطمئن باشید که در آن رنگ صنعتی به کار رفته است بنابراین از خرید آن خودداری کنید زیرا در طبیعت رنگ هایی که به این شکل تلألو و جذابیت داشته باشند وجود ندارد، اما متاسفانه بسیاری از مردم با اینکه می دانند آنچه پیش رویشان چیده شده بهداشتی و سالم نیست باز هم آنها را میخرند.
پرسش: چگونه بفهمیم سردمزاج هستیم یا گرممزاج؟
پاسخ دکتر محمد فصیحی، متخصص بیماریهای عفونی و محقق طبسنتی:
در طب سنتی، پرسشهایی وجود دارند که افراد برای تعیین مزاج خود باید به آنها پاسخ بدهند. برای اینکار باید به متخصص طب سنتی مراجعه کنید. البته این پرسشها در سایتهای مختلف از جمله سایتهای مربوط به طب سنتی هم وجود دارند که با پاسخ به هر یک از آنها نرم افزار مربوطه در انتها به شما خواهد گفت که سردمزاج هستید یا گرممزاج.
این پرسشها براساس علائم ظاهری، رنگ چهره و بدن، علائم کارکردی اعضای بدن، مرتب بودن عادت ماهیانه، وجود ادرار شبانه، میزان تعریق، میزان عطش و اشتها، کارکرد دستگاه گوارش، نوع خواب و... طرح شدهاند. به طورکلی افراد دارای یکی از 4 مزاج گرم و خشک، سرد و خشک، سرد و تر یا گرم و تر هستند.
پرسش: رژیم «دش» چگونه رژیمی است و به چه کسانی توصیه می شود؟
پاسخ دکتر میترا زرّاتی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران:
رژیم «دش» یک نوع رژیم غذایی مخصوص بیماران مبتلا به فشارخون بالاست. ویژگی عمده رژیم «دش» این است که میزان فیبر، لبنیات، دانههای گیاهی یا مغزها در آن بیشتر از سایر رژیمهای غذایی است. در رژیم «دش» اعتقاد بر این است که مصرف لبنیات کمچرب به میزان 3 واحد در روز به دلیل وجود مقدار زیادی کلسیم، ویتامینهای گروه B مانند ویتامین 2 B یا ریبوفلاوین میتواند در گشاد شدن عروق نقش اساسی و مهمی داشته باشد. همچنین وجود میوهها و سبزیهای مختلف از جمله سبزیهای برگتیره مانند کاهو، اسفناج و سبزی خوردن در این رژیم که حاوی منیزیم بالایی هستند میتواند باعث گشاد شدن عروق و کنترل فشارخون شود.
میوهها همچنین سرشار از پتاسیم هستند که این ماده برخلاف سدیمی که در نمک وجود دارد و نقش مهمی در تنگی عروق و افزایش فشارخون ایفا میکند، باعث گشاد شدن عروق و کنترل بهتر فشارخون میشود.
آجیلهای خام مانند پسته، بادام، فندق و گردو نیز حاوی اسید آمینهای به نام آرژنین هستند که در بدن ترکیبی به نام نیتریک اکساید میسازند. نیتریک اکساید نیز میتواند عروق را گشاد و از تنگی آنها جلوگیری کند. لازم به ذکر است رژیم دش باید باتوجه به سایر شرایط فرد و با نظر متخصص تغذیه نوشته شود.