همچنین باید توجه کرد که بلافاصله بعد از ورزش هم نباید غذا خورد و یا آب نوشید. چند دقیقه بعد از فراغت از ورزش (یکربع تا نیمساعت) باید صبر کرد تا بدن خنک شود و به آرامش و تعادل نسبی برسد و بعد نوشیدنی مانند آب نوشید. ترجیحاً آب مصرفی نباید بسیار سرد باشد، اما میتواند خنک باشد. غذا را هم باید بعد از برگشتن آرامش به بدن خورد و نه با فاصله زمانی کم از ورزش که بدن هنوز داغ و ضربان قلب بالاست.
بعضی از ورزشها، طبیعت گرم دارند مانند دو میدانی، فوتبال، والیبال ساحلی، تنیس که در فضای آزاد مخصوصا در روزهای گرم انجام میشوند و با تحرک زیاد بدن همراهند.
احتمال گرمازدگی در این ورزشها بیشتر است، افراد باید قبل و بعد از ورزش، از خنکیجات مانند هندوانه، خیار، کاهو، شربت خاکشیر، آبلیمو، آبغوره، آب انار و آب زرشک و کلاً نوشیدنیها و آب بیشتر استفاده کنند (مخصوصاً افراد با مزاج گرم و خشک) و تدابیر گفته شده برای گرمی وخشکی نیز باید برای این افراد پیاده شود، زیرا ورزش به سمت گرمی و خشکی است و افراد با مزاج گرم و خشک به دنبال ورزش (و به ویژه این قبیل ورزشها) مستعد گرمازدگی و بیآبی بدن هستند. ادامه مطلب...
دکتر سید مهدی میرغضنفری
احادیث نکوهش پرخوری
از حضرت امام صادق (علیه السلام) در کتاب معتبر حدیث "کافی" نقل است که: پرخوری ناخوشایند است.
در کل پرخوری هم از دیدگاه اسلام و هم از نظر طب سنتی رد شده است.
پیغمبر اکرم (صلوات ا... علیه و آله وسلم): آدمی هیچ ظرفی را بدتر از شکم پر نکرده است. آدمی زاده را چند لقمه بسنده میکند، در حدی که کمرش را راست بدارد. اگر نفس آدمی بر او چیرگی یافت، یکسوم معده برای خوراک، یکسوم برای نوشاک (نوشیدنیها) و یکسوم برای نفس کشیدن خواهد بود. ادامه مطلب...
اعمال و کلام این افراد کند و آرام، ولی دقیق است و کارهایشان را به بهترین نحو انجام میدهند.
بدنشان سرد و پوستشان خشک و زبر است.
موها مجعد و خیلی پیچ و تاب دار و وز است.
موهای زائد در این افراد زیاد است.
خواب کم و با کیفیت بد است و سخت میخوابند. احتمال دیدن خوابهای بد در این افراد بیشتر است.
به سردیجات حساس هستند (مخصوصاً خوردنیها و نوشیدنیهای سرد و خشک) و نباید در مصرف ترشیجات، مواد حاوی سرکه، عدس، بادمجان، غذاهای مانده و فستفودها زیادهروی کنند.
خصوصیات افراد با مزاج گرم و خشک (صفراوی مزاجها) ادامه مطلب...
خوشخوراک هستند، یعنی به غذاهایی با غذائیت زیاد مثل گوشت، نان و برنج و تنوع غذا علاقه دارند.
خوشخواب هستند و زود به خواب میروند و احتمال خروپوف در آنها بیشتر است.
دفعیات بدن معمولاً رنگ یا بوی تندی داشته(مثلا عرق، ادرار، مدفوع و...) و همینطور که ورودی این افراد زیاد است و پرخوری میکنند، خروجی ها و مواد دفعی بدن هم زیاد است.
موهای پر پشت، مشکی، ضخیم و حالتپذیر یا فر دارند.
از نظر روانی نیز افرادی شجاع، خونگرم، با روابط عمومی بالا و با صبر و حوصله زیاد (انعطافپذیر) هستند.
این افراد نباید در مصرف گوشت، برنج یا مواد شیرین زیادهروی کنند.
خصوصیات افراد با مزاج سرد و تر (بلغمی مزاجها) ادامه مطلب...
منظور از گرمی و سردی چیست؟
وقتی گفته میشود غذایی یا مادهای گرم است (مزاج گرمی دارد یا جزو گرمیجات است)، منظور این است که به دنبال خوردن آن ماده و بعد از ورود آن ماده به بدن و یا حتی گاها وقتی که از آن به صورت موضعی استفاده میشود، در بدن علائمی ایجاد میشود که مهم ترین آن ها عبارتند از افزایش حرارت بدن و احساس داغی، افزایش جنب و جوش و حرکات بدنی، افزایش سرعت تکلم و یا تسریع فرآیندهای فکری و روانی.
از جمله غذاهای گرم میتوان به فلفل، دارچین یا غذاهای تند و ... اشاره نمود که با خوردن زیاد این مواد، ممکن است علائم گرمی در فرد ایجاد شود.خوردن زیاد خوردنیها و نوشیدنیهای با مزاج سرد (سردیجات) از قبیل ماست، دوغ، مواد ترش، کاهو و ... نیز باعث ایجاد علائم سردی در بدن یا روان مانند سکون، رخوت، سنگینی، خوابآلودگی، خستگی، ماندگی، عدم تحرک، در خود فرو رفتن، منگی، کاهش گیرایی و حافظه میشود.
مفهوم مزاج (گرمی، سردی، خشکی و تری) چیست؟ ادامه مطلب...
دکتر سید مهدی میرغضنفری
احادیث
پیامبر اکرم (ص): مادر همه داروها کمخوری است.
حضرت علی (ع): کمخوری مانع بسیاری از بیماریهای جسم میشود و هر کس در خوردن به کم بسنده کند، سلامتش بیشتر شده و اندیشهاش به سامان میرسد.
پیامبر اکرم(ص): کمخوری باعث شادابی چهره میشود.
توضیح احادیث
عمده مشکلات و بیماریهای جسمی و همچنین تا حدودی روانی، مستقیم یا غیر مستقیم به پرخوری و یا بدخوری مرتبط میشود، ولی کمخوری این مشکلات را در پی ندارد. مردم عصر امروز اکثرا سیستم گوارش ضعیفی دارند و از یک طرف قوای هاضمه (هضم غذا)، جاذبه (جذب غذا) و دافعه (دفع مواد زائد حاصل از هضم) در خیلی از افراد ضعیفتر از قدیم است، اما از طرف دیگر متاسفانه حجم و تنوع غذاها در یک وعده و همچنین بدخوری، امروزه خیلی بیشتر از گذشته میباشد؛ پس دو عامل منفی در وضعیت تغذیهای افراد وجود دارد که این امر باعث افزایش بروز بیماریها شده است.
در حالی که کمخوری این امکان را به بدن میدهد که حتی اگر شخص ضعیف است و گوارش هاضمه ضعیفی دارد؛ بتواند غذا را هضم کرده و از آن مواد قابل استفاده سلولها و انرژی تولید کند. مانند ظرفی که روی اجاق است و برای پخت، شعله خیلی کم در اختیار داریم.
مسلم است که اگر حجم کمی از مواد غذایی خام را داخل ظرف بریزیم، احتمال پخت آن خیلی بیشتر از زمانی است که حجم زیادی در آن ریخته شود. پس تقریبا هیچ وقت از کمخوری آسیب نمیبینیم، مگر اینکه در این زمینه افراط شود و بدن به نیازهای اولیه خود نرسد و دچار ضعف شود. ادامه مطلب...
پرهیز از غذاهای غلیظ برای افطار
برای افطار بهتر است از غذاهای غلیظ یا غذاهایی که هضم سخت دارند پرهیز شود، مثلاً باید از مصرف بعضی از انواع آش که دارای لعاب و مقدار زیادی حبوبات، روغن، پیازداغ، نعناداغ، سیر سرخکرده و. . . میباشند، اجتناب کرد و یا در حجم خیلی کم از آنها میل نمود و یا آنها را به صورت سبک تهیه و مصرف نمود.
مثلاً آشهای سبک بدون رشته که حاوی مقداری لپه، کمی برنج، کمی گوشت چرخکرده یا کمی گردن مرغ یا مختصری گوشت سینه مرغ و مقدار بیشتری سبزی میباشند و لعاب کمی دارند؛ بنابراین باید در هنگام افطار غذای حجیم خورده نشود، زیرا هم حجم معده کم شده و معده بیشتر در حال استراحت است تا هضم و هم افراد باید برای سحر گرسنه شوند.
راههای رفع یبوست
در هنگام روزهداری بروز یبوست شایع است. از راههای رفع آن میتوان به پرهیز از گرمیجات، مواد غذایی شور و سرخکرده و نیز مصرف کاهو، خیار، آلو و انجیر خشک اشاره نمود. خیس نمودن حدود 5 عدد آلوبخارا همراه با 2 عدد انجیر خشک در یک فنجان آب از شب قبل و خوردن آن به هنگام سحر نیز راهکار مناسبی است. این امر برای اکثر مزاجها مفید است، زیرا مزاج معتدلی دارد (نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است). ادامه مطلب...
دکتر سید مهدی میرغضنفری
در هنگام روزهداری فرد تمرین میکند پرهیز داشته باشد. پرهیز اصولاً کاری سخت است؛ همانند گناه نکردن که طبق نظر بزرگان دینی، انسان برای رسیدن به مقامات بالا باید گناه نکند که کار سختی است و تمرین و توجه دائمی میخواهد.
پرهیز نیز کاری دشوار است، زیرا فرد به غذاها و نوشیدنیهای خاصی علاقه یا عادت دارد، اما پزشک به دلایلی مصرف آن را برای مدتی کوتاه یا طولانی منع میکند. روزهداری غیر از فواید معنوی، تمرینی برای یک اصل مهم طبی هم میباشد.
اثرات روزهداری
امروزه ریشه بسیاری از مشکلات مردم، تجمع مواد زائد در بدن میباشد. روزهداری باعث از بین رفتن تدریجی رطوبتهای زائد و مصرف مواد اضافه بدن میشود و منجر به این می شود که مواد زائد نیز آماده دفع و سپس دفع گردند. در واقع، یکی از فلسفههای طبی امساک (روزه)، حذف مواد اضافه بدن است که عامل چاقی و سنگینی بدن (که در طب به آن امتلاء و پرشدگی بدن میگویند) میباشند. ادامه مطلب...
مواد غذایی مفید در این فصل کدامند؟
توصیه میشود در فصل تابستان از خنکیجات (مانند آبدوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز) گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.
توصیه میشود نوع غذاهایی که در تابستان مصرف میشوند، پختنی و آبپز باشد و غذاها کباب و یا سرخ نشوند. مصرف غذاهایی مانند آش، سوپ، خورش سبزیجات که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلا با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو و نارنج تهیه شده باشند مخصوصا سوپ جو و آش جو (به دلیل خنک بودن) بسیار مفید بوده و از بهترین غذاها برای رفع عطش و حرارت بدن میباشند.
مصرف مرکبات و میوهجات میخوش یا ملس (بین ترش و شیرین) مانند زرشک و آب زرشک، شاهتوت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجهسبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه وگریپفروت بسیار مفید است.
مصرف سالادها در این فصل بسیار توصیه میشود، زیرا معمولا مزاجهای سرد و تر دارند (کاهو، خیار، آبلیمو و. . .). ادامه مطلب...
دکتر سید مهدی میرغضنفری
هر جسم میباشد پدیدهای در هستی دارای مزاج است از جمله آن پدیدهها، فصول میباشد. ممکن است ما متوجه تغییرات زیادی که پیرامونمان به دنبال تغییر فصول اتفاق میافتد، نشویم. الان فصل تابستان و مزاج این فصل گرم و خشک است. به عبارت دیگر، گرما در این فصل بیشترین حد خود را دارد و خشکی هوا و طبیعت هم بیشتر است.
تغذیه در فصول مختلف
سبک زندگی افراد در فصول مختلف متفاوت است و غذاهایی که فرد در فصول مختلف میخورد باید متفاوت باشند وگرنه بیمار خواهد شد. حتی حالت خواب و میزان فعالیتهای بدنی و... نیز باید تفاوت داشته باشد.
در فصل تابستان از چه مواد غذایی باید پرهیز کرد؟
در فصل تابستان از نظر غذا، باید بدانیم از چه مواد غذایی پرهیز کنیم. توجه داشته باشید که در طب سنتی پرهیز بر درمان مقدم است و آغاز کار حفظ سلامتی و درمان بیماریها پرهیز است، به این صورت که از مصرف مواد غذایی مضر پرهیز شود. ادامه مطلب...