گفت وگو با دکتر مجتبی امیری درباره بیماریهای قابل انتقال از طریق تماس جنسی
محبوبه ریاستی
بیماریهای پوستی از جمله بیماریهایی هستند که افراد بسیاری از آنها رنج میبرند؛ از انواع جوشهای صورت گرفته تا تبخال و زگیل. اما بعضی از بیماریهای پوستی نهفتهاند و برای همین کمتر کسی به فکر درمان آنها میافتد؛ مانند بیماریهای پوستی ناحیه تناسلی. بسیاری از خانمها و آقایانی که زندگی زناشویی دارند، چندان با این نوع بیماریها و درمان آنها آشنا نیستند و به همین دلیل ممکن است در درازمدت به مشکلاتی برخورد کنند. در «پوست و مو»ی این هفته با دکتر مجتبی امیری، متخصص بیماریهای پوست در این مورد گفتوگو کردهایم.
گفتوگو با دکتر سیدمسعود داوودی درباره غدههای پوستی از سباسه تا لیپوم
یکی از همراهان «سلامت» در ایمیلی برایمان نوشتهاند که زائده غدهمانند کوچک اما بدون دردی پایین لاله گوششان بوده که ایشان با دستکاری و کندن زائده، باعث بزرگتر و ملتهبتر شدن آن شدهاند. حالا میخواهند بدانند که آیا بزرگ شدن این غده خطرناک است یا نه و اصلا منشا ایجاد آن چیست؟ خواننده دیگری هم ضمن اشاره به وجود غدههای بدون دردی در پوست سر خود گفتهاند که آیا میتوان این غدهها را بدون درمان رها کرد یا امکان عود مجدد آنها بعد از درمان وجود دارد؟ به بهانه این 2 سوال نسبتا مشابه، گفتوگویی با دکتر سیدمسعود داوودی، متخصص پوست و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی بقیها... ترتیب دادهایم تا بیشتر با ماهیت این زائدههای پوستی، دلیل ایجاد آنها و راههای درمانیشان آشنا شویم.
«میزگرد تغذیه» درباره روند کاهش وزن خانم لیلا فتوتاحمدی و همسرشان با حضور دکتر محمدحسن انتظاری متخصص تغذیه دکتر امیرهوشنگ احسانی متخصص پوست و دکتر ابراهیم باقری مقدم متخصص پزشکی ورزشی
محبوبه ریاستی
افراد بسیاری در صفحه «میزگرد تغذیه» تجربه کاهش وزن، افزایش وزن یا رژیم درمانیشان را برای کنترل بیماری خاصی با سایر خوانندگان «سلامت» در میان گذاشته و نظر متخصصان را نیز در مورد خودشان جویا شدهاند. لیلا فتوت احمدی 45 ساله و همسرش محمدرضا صفدری57 ساله نیز از جمله همین افراد هستند که توانستهاند در طول 6 ماه هر یک 26 کیلوگرم از وزنشان را کم کنند. خانم لیلا فتوتاحمدی در مورد رژیم خود و همسرش پاسخگوی سوالهایمان شده و متخصصان «سلامت» نیز درباره رژیم غذایی آنها اظهارنظر کردهاند. با «میزگرد تغذیه» این هفته همراه شوید.
معمولا به بیشتر بیماران مبتلا به سرطان توصیه میشود رژیمهای غذایی پرکالری و پرپروتئین داشته باشند. چرا؟
چون بیشتر این بیماران با افت وزن مواجه هستند و تنها یک استثنا در این زمینه وجود دارد و آن هم سرطان پستان است.
از آنجایی که ابتلا به چربی بالا یکی از عوامل ابتلا به سرطان پستان محسوب میشود، در موارد زیادی، ما باید ابتدا وزن این بیماران را کاهش دهیم، میزان چربی موجود در برنامه غذاییشان را پایین بیاوریم و سپس اقدام به پیگیری سایر روشهای درمانی کنیم.
این در حالی است که در بسیاری از سرطانها، فرد بهدلیل ابتلا به تهوع ناشی از شیمیدرمانی، دچار افت وزن میشود و از اینرو، رژیمهای پرکالری، پرپروتئین و حتی در مواردی هم کمی پرچرب باید به برنامه غذایی آنها اضافه شود. رژیمهای پرپروتئین، تنها در صورتی برای بیماران مبتلا به سرطان توصیه نمیشوند که کلیه آنها در اثر شیمیدرمانی آسیب دیده باشد.
در این صورت، بیمار باید تحت نظر متخصص تغذیه بالینی قرار بگیرد تا هم رژیمدرمانی مربوط به کلیههای او انجام شود و هم رژیمدرمانی مربوط به سرطانش. البته همانطور که گفته شد، بیماران مبتلا به سرطان پستان باید برای بهبود روند درمانیشان، وزن خود را کم کنند و به محدوده طبیعی برسانند.
در مسیر کاهش وزن هم باید غذاهای کمحجم اما مغذی مصرف کنند. مثلا این بیماران میتوانند خوراکیهایی مانند جوانهها که دارای کالری پایین اما ارزش تغذیهای بالایی هستند را در برنامه غذایی روزانه خود داشته باشند یا مغزهای خام را در رژیم غذاییشان بگنجانند تا تامین ویتامینها و املاح بدن آنها با مشکلی روبرو نشود.
آنچه باید در برنامه غذایی مبتلایان به سرطان در نظر گرف
دکتر حسین ایمانی، متخصص تغذیه، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی
سرطان به تکثیر غیرطبیعی سلولهای بدن گفته میشود و از تجمع سلولهای سرطانی و تخریب سلولهای سالم، تومورهایی در بدن بهوجود میآید. بهطورکلی، زمانی که میخواهیم به یک بیمار مبتلا به سرطان، رژیم غذایی بدهیم یا کارهای درمانی او را شروع کنیم، ابتدا نگاهی به آزمایش خون او میاندازیم و وضعیت کلی فرد را از نظر میزان سلولهای قرمز و سفید خونی یا نوع سرطان ایجادشده، مورد بررسی قرار میدهیم. معمولا از 3 راه درمانی با نامهای شیمیدرمانی، پرتودرمانی و جراحی برای درمان انواع سرطانها کمک میگیرند که داشتن تغذیه سالم در بهبود روند درمان هرکدام از این روشها، بسیار موثر است. رابطه تغذیه در درمان یا حتی ابتلا به سرطانها به قدری پررنگ است که عوامل تغذیهای را بهعنوان عامل ابتلا به یکسوم از سرطانها در جهان اعلام کردهاند.
شیمیدرمانی با سلامت دهان و دندانهای ما چه میکند؟
چگونه از دندانهایمان در دوران شیمیدرمانی مراقبت کنیم؟
دکتر فرین میزانیان
دندانپزشک
دهان و دندان از اعضایی هستند که ممکن است به دنبال انجام شیمیدرمانی یا رادیوتراپیها آسیب ببینند بنابراین توجه و اجرای مراقبتهای خاص در بیماران تحت درمان به آنها کمک میکند دوران درمان خود را با راحتی و آرامش بیشتری طی کنند. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان گرفتار بیماری سرطان هستید و قرار است مراحل درمان را طی کنید، خواندن این مطلب به شما کمک خواهد کرد تا در طول درمان و بعد از آن با مشکلهای دهان و دندان کمتری روبرو شوید. ادامه مطلب...
پس از خواندن بسوزان!
متابولیسم یا سوختوساز بدن در واقع همان انرژی مصرفی است که بالا و پایین بودن آن به عوامل بسیاری از جمله سن بستگی دارد بهطوری که در سنین بالای 40 سال با هر دهه افزایش سن، 5 درصد از سوختوساز بدن کاسته میشود.
جنسیت نیز بر این موضوع تاثیرگذار است، یعنی مردان متابولیسم بالاتری در مقایسه با زنان دارند. علاوه بر اینها، حتما دیدهاید که عدهای سوختوسازشان بیشتر است حتی در یک جنس، این موضوع به ترکیب بدنی وابسته است یعنی هر چه بافت چربی فردی بیشتر باشد متابولیسم پایینتر است و هر چه بافت عضلانی بیشتر باشد این سوختوساز افزایش پیدا میکند.
در هوای گرم نیز 20-5 درصد میزان متابولیسم بدن بیشتر از زمانی میشود که بدن در هوای معتدل قرار میگیرد. جالبتر اینکه، اندازه بدن نیز بر این موضوع تاثیرگذار است یعنی افراد با اندازه بدن بزرگتر متابولیک بالاتری دارند و سوختوسازافراد قدبلند و لاغر از افراد قد کوتاه و پهن بیشتر است. علاوه بر تمامی موارد یاد شده، داشتن برخی عادتهای روزمره و گنجاندن برخی خوراکیها در برنامه غذایی هم باعث افزایش سوختوساز بدن میشود که در «پوستر سلامت» این هفته به آنها اشاره خواهیم کرد.
بررسی علل، عوارض و راههای درمان صافی کف پا در گفتوگو با دکتر رامین اسپندار فوقتخصص جراحی پا و مچ پا
ستاره محمد
صافی کف پا یکی از اختلالهای شایع اندام تحتانی میان کودکان است. البته فقط خردسالان نیستند که به این عارضه دچار میشوند بلکه بزرگسالان نیز ممکن است علائم آن را به صورت اکتسابی و بر اثر عواملی مانند چاقی، دیابت و روماتیسم تجربه کنند. این اختلال آنقدر جدی است که در بعضی موارد باعث معافیت آقایان از سربازی میشود چرا که به گفته متخصصان ارتوپدی، فعالیت سنگین برای آنها با درد و ناراحتی در اندام تحتانی بهخصوص مچ و کف پا و گاهی خطر پیچخوردگی همراه است. برای بررسی این مشکل و راههای برطرف کردن آن «درمانگاه» این هفته را به گفتوگو با دکتر رامین اسپندار، متخصص ارتوپدی، فلوشیپ فوقتخصصی جراحی پا و مچ پا و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران اختصاص دادهایم.
سلامت: قوس کف پا چه کاربردی دارد؟
اهمیت قوس کف پا در انتقال درست نیرو از کف پا به مفصل مچ و دیگر قسمتهای اندام تحتانی است. بنابراین اگر کف پا صاف باشد به برخی قسمتهای پا فشار بیش از حد وارد میشود و درمقابل بخشهایی که قادر به تحمل نیروی زیادی هستند، تحت فشار کمتری قرار میگیرند. در نتیجه فرد دچار درد و تغییر شکل در پا و مچ پا یا حتی ستون فقرات خواهد شد.
سلامت: چرا میزان این قوس در بعضی افراد کمتر از حد طبیعی است؟
این اختلال علتهای مختلفی دارد. عامل آن در کودکان میتواند ژنتیکی باشد. گاهی نیز قابلیت حرکت بیش از حد مفاصل پا باعث صافی کف پا میشود. اختلال در عملکرد بعضی از تاندونها و عضلات هم ممکن است از ایجاد قوس در کف پا جلوگیری کند. در بعضی موارد نیز چسبندگی غیرطبیعی استخوانهای مچ پا به یکدیگر این حالت را ایجاد میکند. به طور کلی علت این اختلال به نوع آن بستگی دارد.
سلامت: پس صافی کف پا انواع مختلفی دارد؟
بله، صافی کف پا به 2 نوع انعطافپذیر و
غیرقابل انعطاف یا سخت تقسیم میشود. در نوع اول وقتی وزنی روی پا قرار ندارد، قوس کف پا طبیعی است اما وقتی بر کف پا فشار وارد میشود و برای مثال فرد میایستد، قوس آن از بین میرود. همچنین مواقعی که فرد روی نوک پنجه پا میایستد، قوس کف پایی برایش ایجاد میشود، اما در صافی سخت چه وزن روی پا باشد یا نباشد قوسی در کف پا وجود ندارد.
سلامت: شیوع این اختلال چقدر است؟
در کشور ما آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد، اما میتوان گفت صافی کف پا بهخصوص نوع انعطافپذیر آن بسیار شایع است و بیشتر در کودکان دیده میشود. خیلی اوقات والدین به قوس کف پای فرزند خود شک میکنند و او را نزد پزشک میبرند. درحالی که بسیاری از آنها دچار صافی بیمارگونه نیستند بلکه قوس کف پا مانند بینی، انگشتها، دستها و دیگر اعضای بدن میتواند در افراد مختلف اندازههای متفاوتی داشته باشد. درمورد میزان شیوع این اختلال میان خانمها و آقایان نیز تحقیقات کافی انجام نشده اما یکی از مطالعهها در کشور نشان داده علامتدار شدن صافی کف پا (ایجاد درد، ناراحتی و خستگی زودرس پا) در پسربچههای چاق بیشتر دیده میشود.
همین ماه قبل بود که همایش مکملهای ورزشی برگزار شد. همه افرادی که در این همایش شرکت کرده بودند، از مسئولان وزارت بهداشت گرفته تا سرپرست فدراسیون پزشکی ورزشی، حرفشان این بود که ورزشکاران حرفهای و بهخصوص آنهایی که عضو تیم ملی هستند، نباید نگران مکملها باشند، اما دوپینگ یکی از ملیپوشان بوکس به دلیل استفاده از مکمل، مثبت اعلام شده است.
تاثیر تغییر فصل بر کنترل بیماری دیابت و ضرورت افزایش کنترل قند خون در بیماران، به ویژه کودکان دیابتی
دکتر امیرکامران نیکو
دیابتولوژیست و مدیرعامل انجمن دیابت ایران
دیابت از جمله شایعترین اختلالات متابولیک است که تغییرات محیطی میتوانند در بروز یا شدت گرفتن علائم و عوارض آن تاثیرگذار باشند. یکی از این تغییرات که هم اکنون با آن مواجه هستیم آغاز فصل سرما و سال تحصیلی جدید است. در این فصل ساعت خواب و بیداری، میزان فعالیت و شیوع بیماریهای عفونی و ویروسی تغییر پیدا میکند. این موضوع میتواند کنترل قند خون را برای افراد دیابتی بهخصوص کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 دشوار کند، بنابراین آگاهی از نکات لازم برای تنظیم دوز دارو و انسولین، تعداد دفعات کنترل قند خون و همچنین تغییر در عادتهای روزمره در فصل سرما برای این افراد اهمیت ویژهای دارد.