دکتر محمدرضا رجبی
متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی
عضو هیاتعلمی دانشگاه شاهد
یکی از مشکلاتی که برخی از بیماران مبتلا به سکتهمغزی به آن اشاره میکنند، این است که مدتی قبل از سکتهشان، از بیماری قلبی رنج میبردهاند اما نسبت به آن بیتفاوت بودهاند.
متاسفانه، همین بیتفاوتی گاهی میتواند زمینهساز سکته مغزی شود. سکتهها معمولا در اثر بروز اختلال در خونرسانی عضوی مانند قلب یا مغز بهوجود میآید. سکتهقلبی، در اثر تنگی و گرفتگی عروق کرونر اتفاق میافتد و بیشتر انواع سکتههای مغزی هم بهدلیل تصلب شرایین یا آترواسکلروز ایجاد میشوند.
در این صورت، رگی که مسئول خونرسانی به مغز است، دچار انسداد یا گرفتگی و باعث بروز سکته مغزی میشود. به عبارت سادهتر، تمام عوامل خطرسازی که باعث گرفتگی عروق کرونر میشوند و سکته قلبی را ایجاد میکنند، میتوانند منجر به بروز سکته مغزی هم بشوند.
در بین این عوامل، بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، اضافهوزن و بیتحرکی، نقش بارزتری دارند. از این رو، افرادی که هرکدام از این علائم خطر را دارند، بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به سکته مغزی به صورت منظم تحت معاینههای پزشکی برای اطمینان از سلامت سیستم قلبی و عروقیشان قرار بگیرند. احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که به تنگی عروق کرونر مبتلا هستند، بیشتر از سایر افراد خواهد بود. از طرف دیگر، احتمال سکتهها یا گرفتگی عروق کرونر هم در افرادی که سکته مغزی کردهاند، بیشتر از سایر افراد جامعه خواهد بود.
نکته قابل توجه دیگر اینجاست که در موارد کمتر شایعی، برخی از بیماریهای مادرزادی، دریچهای یا حتی نارسایی قلبی هم میتوانند شانس ابتلا به سکته مغزی را افزایش بدهند. در تمام این موارد، قلب نمیتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند و به همین دلیل هم امکان ایجاد لختههای خونی در برخی حفرههای قلب و حرکت به سمت
عروق مغزی افزایش مییابد.
نیمه پنهان «کلش آو کلنز»
دکتر هانیه زایررضایی
آیا میدانستید یکپنجم کاربران بازیهای رایانهای در تمام دنیا، ایرانیان و بخش عمدهای از این جمعیت مشغول بازی مخربی به نام «کلش آو کلنز» هستند؟!
«کلش» یک بازی آنلاین اینترنتی است که توسط یک کمپانی فنلاندی طراحی شده است و روزانه 654 هزار دلار برای گردانندگان آن درآمدزایی دارد. روند این بازی به این ترتیب است که در آن ضعیفترها و ناتوانترها زودتر آسیب میبینند و قلعهشان مورد تجاوز قرار میگیرد، یعنی در این بازی همان اصلی که در قانون جنگل حکمفرماست، برقرار است.
از اینرو افراد واردشده به فضای بازی، مدام نگران این هستند که قلعهشان مورد دستبرد قرار نگیرد.
دکتر میترا حکیم شوشتری
فوقتخصص روانپزشکی کودک و نوجوان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
در درمانگاه بیمارستان نشستهایم. نوجوانی با عصبانیت وارد اتاق میشود و کنار مادرش مینشیند. او خیره به دیوار مقابل نگاه میکند و به نظر نمیرسد هیچگونه تمایلی برای پاسخ دهی به سوالها داشته باشد. مادر میگوید: «توضیح بده این تصمیم احمقانه به دنبال چه فکرهایی به سرت زده است.» از مادر میخواهیم که مداخله نکند و از اتاق خارج شود. به مراجع میگوییم: «چه چیزی تا این حد تو را عصبانی کرده و چه کمکی از دست ما برمیآید؟» او با حالتی بغضآلود میگوید: «از زندگی خستهام، نمیخواهم مدرسه بروم و فکر میکنم به سنی رسیدهام که در مورد زندگی خودم تصمیمگیری کنم. از وقتی مهر شروع شده اینها زندگی را به من تنگ کردهاند، چه جور بگویم که محیط مدرسه برایم غیرقابل تحمل است، نمیخواهم شبها مثل مرغ ساعت 9 بخوابم و دائم از این و اون دستور بگیرم.»
هشدار کارشناسان در گفتوگو با «سلامت»
استفاده گسترده از هندزفری باعث شده سازمان بهداشت جهانی نسبت به صدمههای ناشی از استفاده نادرست از هندزفری هشدار دهد. این درحالی است که مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت از افزایش 15درصدی صدمههای ناشی از استفاده نامناسب از هندزفری ابراز نگرانی کرده است. سازمان بهداشت جهانی یکی از موضوعات قابلتوجه در سال 2015 را سلامت گوش عنوان کرده و با این کار در نظر داشته مردم را نسبت به اهمیت حفاظت از گوش در برابر سر و صداهای طبیعی، آگاه کند. این نامگذاری به این دلیل اهمیت دارد که در کشورهای مختلف استفاده نادرست از وسایل تولید صدای شخصی مانند هدفون و هندزفری تبلت و امپیتریپلیر بسیار شایع شده است، اما این وسایل صداساز شخصی که جزئی از زندگیمان شده، چگونه سلامتمان را به خطر میاندازد؟
تکنیک دعوا را رعایت کن، عزیزم!
همه افراد در زندگی شخصی خود ممکن است عادتهای عجیب و غریبی داشته باشند اما اگر آستانه تحمل زوجها پایین باشد، همین عادتها میتوانند به نشانههای بیاحترامی و شکایت تبدیل شده و باعث بروز اختلاف و درگیری شود. ناسازگاری و اختلاف میان زوجها، اغلب ناخودآگاه ایجاد و تشدید میشود. زوجها بدون اینکه بدانند، طرف مقابل را میرنجانند و دلخور و عصبی میشوند. ماجرا، شبیه زمانی است که دزد بدون اینکه صاحبخانه متوجه شود، وارد خانه شده و همه چیز را ببرد. با آگاهی از زمان و شرایط دقیق ناسازگاری، میتوان از بروز آن جلوگیری کرد. برخی از مهمترین نشانههای هشدار در مشاجرات همسران عبارتند از:
دکتر بدریسادات بهرامی
مشاور خانواده مدرس دانشگاه
من خودم یک مادربزرگ هستم و کاملا میتوانم درک کنم حس مملو از عشقی که به نوههایتان دارید چگونه است، اما میخواهم نه فقط بهعنوان کسی که سالهاست مشاور خانواده بوده بلکه مادربزرگی که جانش به نفس پارساکوچولو(نوه عزیزم) بند است، چند توصیه داشته باشم. این خطاها باعث میشود نوهها دچار بدرفتاری و بدقلقی شوند و خودشان و اطرافیان را به زحمت بیندازند:
14توصیه دکوراتورها؛ به آنهایی که میخواهند خانهشان بزرگتر جلوه کند
بزرگت میکنم، ای خانه کوچک!
دکتر محمد کیاسالار
رابرت فراست، شاعر آمریکایی، میگوید: «خانه جایی است که وقتی قرار است به آن برگردیم، همه اجزایش آدم را به سمت خودش میکشد.» از سویههای معنوی این حرف که بگذریم، قطعا یکی از آن اجزایی که آدم را به سمت خانهاش میکشد، سلیقهای است که در چیدمان اجزا به کار رفته. از طرف دیگر، دنیای ماشینی دارد ما را هل میدهد به سمت زندگی در خانههای کوچک و کوچکتر، که البته در کنار بدیهایش، خوبیهایی هم دارد؛ مثلا، همین که مرتب کردن و جمع و جور کردنش آسان است؛ همین که اگر یک وقت یک چیزی را در خانه گم کنیم، راحت میتوانیم پیدایش کنیم و همین که گرم و سرد کردن خانه، هر چه کوچکتر باشد، سادهتر است. میگویید عوضش آدم وقتی میخواهد وسایلش را بچیند توی چنین خانهای، عزا میگیرد؛ قبول، ولی دکوراتورها میگویند این هم مزیتی است که باعث میشود خلاقیتمان موقع چیدن وسایل منزل به کار بیفتد و طرحی نو در اندازد. حالا اگر شما هم میلتان کشیده طرحی نو دراندازید و دکور خانهتان را عوض کنید و اگر شما هم دارید در یکی از همین خانههای کوچک امروزی زندگی میکنید، توصیه میکنیم 14 توصیه زیر را به خاطر بسپارید.
درنشست «شهر و چالش خشم» عنوان شد
ایران؛ رتبه اول تجربه خشم درسال 2015
معصومه سلیمی نسب
مرکز مطالعات فرهنگی شهر تهران نشستی با عنوان «شهر و چالش خشم» در فرهنگسرای سرو برگزار کرد که در این نشست دکتر شیرین احمدنیا (جامعهشناس عضو هیاتعلمی دانشگاه علامه طباطبایی)، دکتر فرح ترکمان (عضو هیاتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی و مدیر گروه جامعهشناسی احساسات انجمن جامعهشناسی ایران) و دکتر مهرداد عربستانی (عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران و نایب رئیس انجمن انسانشناسی ایران) به بررسی خشم از دیدگاه جامعهشناسی احساسات، تجربه احساس خشم و ابعاد و چالشهای آن در جامعه و بررسی راهکارهای مواجهه و مداخله برای کاهش و از بین بردن آن در جامعه پرداختند. «گزارش سلامت» به بازخوانی اهم مطالب ارائهشده در این نشست پرداخته است.
محققان بینالمللی میگویند جوانان اروپایی در مقایسه با پدربزرگهایشان عمرهای کوتاهتری دارند.
سیگار، الکل و چاقی از جمله عواملی هستند که امید به زندگی را در جوانان اروپایی کاهش میدهند. سازمان جهانی بهداشت در گزارش اخیر خود در رابطه با سلامت اروپاییها ضمن اشاره به میزان بالای مصرف سیگار و الکل در اروپا، اعلام کرد 60 درصد جمعیت اروپا اضافه وزن دارند و بهطور میانگین هر فرد اروپایی سالانه 11 لیتر الکل خالص مصرف میکند. 30 درصد جمعیت هم سیگاری هستند.
محققان میگویند میزان مرگ زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیردار مثل سرطان و بیماریهای قلبی و دیابت در حال کاهش است. آنها امیدوارند تا سال 2020 هر سال 5/1 درصد از میزان مرگ و میر کاسته شود.
زندگیمثبت/ دکتر فربد فدائی/روانپزشک، مدیرگروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
از مهمترین دلایل موفقیت یک مکتب، علاوه بر مبانی نظری، وجود نمونههای عملی گفتار و کردار است که نمایشگر واقعیت آن مکتب و آیین باشد. دین اسلام با داشتن نمونههای سرمدی و ابدی کردار شایسته که معصومان(ع) باشند، در این زمینه ممتاز است.
گرچه معصومان(ع) واجد همه صفات شایستهاند اما هریک در موردی نامورترند که از جمله در مورد بخشش و کرم، امام حسن مجتبی(ع) مثالزدنی است، به نحوی که به کریم اهل بیت شهرت یافتند. از عمدهترین معیارهای سلامت روان، هماهنگی با جامعه و به کارگیری همه ظرفیتهای فرد برای هدفهای انسانی و الهی است.
بخشش و جود، دوستی و مهر میآفریند، فاصلهها را کم میکند و جامعه را همبسته و یکپارچه میکند.
حضرت امام حسن مجتبی(ع) مصداق واقعی این موضوع هستند کمااینکه روزی از کویی میگذشت که عدهای مستمند پارهای نان را بر زمین نهاده بودند و میخوردند و چون حسن بن علی(ع) را دیدند گفتند: «ای پسر رسول خدا! بیا با ما هم غذا شو.»
امام حسن(ع) بیدرنگ از اسب پیاده شد و فرمود: «خداوند متکبرین را دوست ندارد» و با آنان به خوردن نان مشغول شد. سپس آنان را به سرای خود دعوت کرد و به آنان هم غذا داد و هم پوشاک. خداوند به همه ما توفیق پیروی از این سرمشقهای جاودانه را عطا کند.