پرسش: نظر شما در مورد لاغر شدن با استفاده از رژیمهای خام گیاه خواری چیست؟
پاسخ دکتر سوده رازقی، متخصص تغذیه و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی:
نتایج یک مطالعه مروری که یافتههای 12 مقاله را روی بیش از 1000 نفر جمعبندی کرده نشان می دهد کاهش وزن در افرادی که رژیم گیاه خواری همراه کاهش انرژی دریافتی داشته اند، بیشتر بوده است.
البته این تفاوت تنها حدود 2 کیلوگرم در مدت 5/4 ماه بوده است. رژیم های گیاه خواری انواع مختلفی دارند که شامل گیاهخواری صرف، غذاهای گیاهی و لبنیات، غذاهای گیاهی، لبنیات و تخممرغ هستند.
البته معمولا افراد گیاه خوار مواد مهارکننده جذب آهن، کلسیم، روی و منیزیم را بیشتر دریافت میکنند بنابراین بیشتر در معرض کمبود این مواد مغذی قرار میگیرند.
همچنین احتمال کمبود ویتامین B12 در کسانی که بیش از 6-3 سال صرفا گیاه خواری می کنند، افزایش پیدا میکند و خطر کمبود این ویتامین را باید جدی گرفت زیرا کاهش حافظه و کم خونی از عوارض آن است به خصوص اینکه کاهش حافظه ممکن است برگشت ناپذیر باشد.
لازم به ذکر است پروتئینهای گیاهی نیز کنار یکدیگر تکمیل میشوند که باید به دقت در رژیم فرد گیاه خوار تنظیم شوند. این افراد نباید مصرف حبوبات، سویا، آجیلها و جوانه ها را فراموش کنند.
پرسش: زغال اخته هایی که این روزها در بازار هم موجود است، چه خواصی دارد و مصرف مرتب آن چه فوایدی به بدن میرساند؟
پاسخ دکتر سوده رازقی، متخصص تغذیه و عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی:
زغال اخته حاوی مقادیر زیادی اسیدفولیک، ویتامینهای B1، B2، C و E است. همچنین یک آنتیاکسیدان قوی به نام آنتوسیانین دارد.
در ضمن، زغال اخته می تواند به پیشگیری از سرطانهای کولون (روده بزرگ)، پروستات، پوست و ریه کمک کند و نقش موثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی داشته باشد.
مصرف زغالاخته همچنین موجب کاهش کلسترول بد خون (LDL) میشود.
زغالاخته حاوی اسید تانیک و اسید بنزوئیک است که ادرار را اسیدی میکنند.
یک عامل ضدباکتری به نام هیپوریک اسید در زغالاخته وجود دارد که باعث جلوگیری از چسبیدن باکتریها به دیواره مثانه و بروز عفونت میشود بنابراین مصرف عصاره زغالاخته برای پیشگیری از عفونت در مجاری ادراری مفید است.
مصرف آب زغالاخته در بیماران مبتلا به سنگ کلیه نیز باعث یونیزه شدن کلسیم در ادرا