پرسش: بسته ای شکر از فروشگاه مواد غذایی خریده ام که باید در مقایسه با شکرهای قبلی مقدار بیشتری از آن را بریزم تا نوشیدنیای مانند چای، شیرین شود. علت چیست؟
پاسخ دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و استاد دانشگاه تربیت مدرس:
شکر از دو محصول نیشکر و چغندر قند تهیه می شود و نوع قندی که از آنها استخراج میشود، ساکاروز است بنابراین در تمام برندها شیرینی یکسانی دارد و میزان آن کم و زیاد نمی شود.
در اینجا دو احتمال وجود دارد؛
یکی اینکه ممکن است شکری که تهیه کردهاید با ماده دیگری ترکیب شده باشد که البته بسیار بعید است زیرا قیمت شکر خیلی بالا نیست که بخواهد تقلبی در آن صورت بگیرد.
دوم اینکه از نظر روانی یا حس چشایی در شرایطی قرار داشتهاید که شیرینی شکر را کمتر حس کرده اید.
پرسش: آیا آبمیوه های بسته بندی شده دارای مواد نگهدارنده هستند؟ این ترکیبها به چه نامی روی بسته بندی درج میشوند؟ دریافت آنها برای بدن چه عوارضی دارد؟
پاسخ دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و استاد دانشگاه تربیت مدرس:
همه کارخانه های تولید آبمیوه صنعتی از مواد نگهدارنده استفاده نمی کنند. برخی از آنها با انجام اقداماتی از جمله محیط بهداشتی، استریلکردن آبمیوه و بسته بندی آن در پاکت های چندلایه امکان آلودگی محصول را به صفر کاهش می دهند. در نتیجه دیگر نیازی به استفاده از مواد نگهدارنده ندارند اما برخی دیگر از کارخانه ها به جای استریل کردن محصولشان، از مواد نگهدارندهای مانند
بنزوات سدیم استفاده میکنند و نام آن را در قسمت ترکیبات روی بسته بندی میآورند. میزان این ماده در آبمیوه های صنعتی در حد مجاز و استاندارد است و مصرف آن عارضه ای ندارد. مصرف مداوم و طولانی مدت آبمیوههای صنعتی بهخصوص برای کودکان توصیه نمی شود زیرا این محصولات علاوه بر مواد نگهدارنده حاوی مقداری اسانس، شکر و رنگ هستند که مصرف زیاد آنها مضر است و باعث چاقی و اضافه وزن میشود. البته برخی کارخانه ها مدعی هستند که آبمیوههای تولیدی آنها کاملا طبیعی و بدون رنگ و شکر است. با توجه به اینکه کارخانه ها موظف هستند مواد افزودنی و ترکیبات کامل محصول خود را روی بسته بندی قید کنند، میتوانید محصولاتی را برای مصرف انتخاب کنید که طبیعی تر هستند و افزودنی های کمتری در آنها به کار رفته است.
پرسش: آیا مصرف مرتب چای با آب لیموترش عوارضی دارد؟
پاسخ دکتر محمدرضا دلنوازی، داروساز و متخصص فارماکوگنوزی:
مصرف چای با آب لیموترش در افراد مبتلا به ریفلاکس معده به مری میتواند سوزش سر دل را تشدید کند. در ضمن بسیاری از افراد با افزودن آب لیموترش، با چای قند بیشتری میخورند که در افراد مستعد ابتلا به دیابت خطرناک است و حتی باعث اضافه وزن هم میشود.
پرسش: آیا خوردن عرق شوید که برای چربی خون مناسب است، میتواند بر قدرت بینایی تاثیر منفی بگذارد؟
پاسخ دکتر محمدرضا دلنوازی، داروساز و متخصص فارماکوگنوزی:
در طب سنتی گزارشی در ارتباط با اثر سوءمصرف طولانی مدت جوشانده شوید (نه عرق شوید) بر قدرت بینایی وجود دارد ولی تاکنون مطالعه علمی در این مورد انجام نگرفته است. در ضمن عصاره شوید که قرص آن هم در داروخانه ها عرضه میشود، دارای اثرات کاهنده چربی خون است ولی اثربخشی عرق شوید در این مورد به صورت علمی تایید نشده است. لازم به ذکر است که عرقیجات غیراستاندارد ممکن است حاوی مقادیر غیرمجاز متانول (الکل چوب) باشند. متانول به شدت به اعصاب بینایی آسیب وارد میکند.
پرسش: خاکشیر چه خواصی دارد؟ به چه دلیل به رفع سردرد ناشی از گرما کمک می کند؟
پاسخ دکتر محمدرضا دلنوازی، داروساز و متخصص فارماکوگنوزی:
در طب سنتی از خاکشیر بهعنوان دارویی گیاهی با طبیعت گرم و تر و با خواص اشتهاآور و مقوی دستگاه گوارش، افزاینده قوای جنسی، کاهنده التهابات پوستی و خلط آور نام برده شده است. جوشانده خاکشیر خاصیت ضداسهال دارد و مخلوط آن با آب سرد ملین و ضدیبوست است بنابراین مصرف خاکشیر به شکل رایج؛ یعنی شربت خاکشیر، بهعنوان ملین و حجم دهنده برای افراد مبتلا به یبوست مزمن و همچنین افرادی که در رژیم غذایی خود به مقدار کافی مایعات، میوه و سبزی دریافت نمی کنند، مفید است. یکی دیگر از مصارف خاکشیر، رفع گرمازدگی و تنش های ناشی از آن بهخصوص سردرد است. از این رو مصرف شربت آن در ماه های گرم سال توصیه می شود.
دکتر حافظ باجُغلی
روانپزشک و عضو کمیته بهداشت و سلامت جنسی انجمن روانپزشکان ایران
یکی از ترسهای مشترک در بسیاری از ما، ترس از اتفاق تازه یا نئوفوبیاست. یکی از انواع آن نئوفوبیای غذایی یا ترس از امتحان کردن غذاهای جدید و ناشناخته است. ما در مورد هر مساله تازهای برخورد دوگانه و متناقض نشان میدهیم. از طرفی میل نزدیک شدن به آن را داریم، از طرف دیگر از آن میترسیم و دور میشویم. همه انسانها در این چالش «نزدیکی-اجتناب» در برخورد با مسائل تازه یکسان نیستند. بعضی بیشتر «دوری گزین» و برخی بیشتر «نزدیک شونده» هستند. کسانی که نئوفوبیای غذایی دارند، غذاهای جدید و ناشناخته را امتحان نمیکنند، به غذای کشورهای دیگر بیعلاقه هستند و در همه مهمانیها معمولا غذای یکسانی را انتخاب میکنند. علت شکلگیری تمام ترسها محافظت از خود در برابر تهدیدهای محیطی بوده است. از این منظر ترس اگر در حد طبیعی باشد، به بقای بیشتر و تطابق بهتر ما با طبیعت کمک میکند. مثلا بیشتر حیوانها و انسانها «نئوفوبیای غذایی» دارند و این ترس، آنها را در طول تاریخ از خطر مصرف غذاهای سمی در امان نگه داشته است. از منظر روانشناسیِ تکاملی، اتفاق عجیبی که در ذهن انسان میافتد این است که گاهی علت یک ترس که مربوط به شرایط محیطی گذشته بوده، از بین رفته اما ذهن ما همچنان از آن پدیده بیدلیل میترسد.
تاثیر افزایش سن بر وضعیت و سلامت مو
ترجمه: سمیه مقصودعلی
رشد موها 3 فاز دارد؛ فاز آناژن که مربوط به دوره رشد مو است و بین 3 تا 6 سال طول میکشد، فاز کاتاژن که فرصتی 3 هفتهای است و رشد مو در آن متوقف میشود و فاز تلوژن که فرصتی 3 ماهه است و طی آن موی مرده میافتد. معمولا در طول زندگی 80 درصد موهای افراد در فاز رشد و 10 تا 15 درصد در فاز ریزش هستند. این روند طبیعی است اما عواملی مانند ژنتیک، وراثت، هورمونها، تغذیه و استرس میتوانند بر رشد مو تاثیر بگذارند. با افزایش سن، بهتدریج موها کمپشت و سفید میشود ولی پزشکان معتقدند که برای پیشگیری از این وضعیت و حتی درمان آن، روشهایی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهد شد.
ضرورت شستشوی لباسهای نو قبل از پوشیدن
ترجمه: سمیه مقصودعلی
اگر گمان میکنید لباس نو لباس تمیزی است که قبل از پوشیدن هیچ نیازی به شستشو ندارد، کاملا در اشتباه هستید! پوشیدن لباسهای نو بدون شستشوی اولیه میتواند با احتمال ابتلا به برخی از بیماریها همراه باشد. درماتیت تماسی از شایعترین بیماریهای پوستی است که یکی از علل بروز آن مواجهه پوست با ترکیبهای حساسیتزا و محرکی است که در لباسهای نو یافت میشود. به همین دلیل، متخصصان توصیه میکنند تمام لباسهای نو، مخصوصا لباسهایی که در تماس مستقیم با پوست بدن هستند و لباس کودکان را قبل از استفاده بشویید.
محققان دانشگاه کلمبیا در آمریکا بهعنوان نتیجه بررسیهای اخیر خود اعلام کردهاند که رنگها و رزین فرمالدئید که نوعی پلیمر است و از چروک شدن لباس پیشگیری میکند، از جمله ترکیبهای حساسیتزای شایع در تمام لباسها هستند که میتواند عامل سوزش، خارش و التهاب پوست بهخصوص در اندامهایی مثل گردن، ران پا، زیر بغل و مچ پا باشد که تماس لباس و سایش در آنها بالاست.
رزینفرمالدئید یا اوره فرمالدئید نوعی گاز است که در مواجهه با گرما سفت میشود و از چروک شدن لباسهای اتوشده پیشگیری میکند. از این گاز در لباسهای صددرصد کتانی و لباسهایی که روی آن نوشته شده «نیازی به اتو ندارد» استفاده میشود. این گاز نهتنها حساسیتزاست بلکه میتواند سرطانزا هم باشد.
در بیشتر کشورهای دنیا برای استفاده از فرمالدئیدها حد و مرزی وجود دارد. در اروپا برای هر لباس میزان فرمالدئید نباید از ppm30 بیشتر باشد اما بررسیهای انجامشده نشان میدهد در لباسهای چینی میزان فرمالدئید برای هر لباس 900 برابر این میزان استاندارد است.
باکتریهایی که دست به دست روی لباسها میچرخندپ
5 توصیه برای درمان هرچه سریعتر تاولهای پوستی
دکتر مجتبی امیری، متخصص پوست و عضو هیاتعلمی بیمارستان بقیها...
عوامل مختلفی در بروز تاول نقش دارند که از آن جمله میتوان به بیماریهای خودایمنی و سوختگیها اشاره کرد اما شایعترین دلیل بروز تاول، سایش است. در افرادی که کفشهای خیلی تنگ یا گشاد میپوشند یا کارهای شدید فیزیکی مثل اره کردن با دست انجام میدهند، شاهد بروز تاول هستیم. گرچه تاول معمولا درد ندارد ولی چون مایع اثر فشاری ایجاد میکند، فرد دچار سوزش در ناحیه میشود. با رسیدن به فصل گرما تعداد افرادی که تاول پشت پا میزنند، بیشتر میشود چون جوراب نمیپوشند. از طرفی، تعریق احتمال بروز تاول را افزایش میدهد. در
«کلینیک پوست» این هفته توصیههایی برای پیشگیری و درمان این مشکل داریم که در ادامه خواهید خواند.
پوست از 3 لایه تشکیل شده است: اپیدرم یا روپوست، درم یا میانپوست و ساب کوتیس یا زیرپوست. درم و اپیدرم با غشای بسیار ظریفی به هم متصل شدهاند اما گاهی اتصالات بین دو لایه سست و درم و اپیدرم از هم جدا و باعث بروز تاول میشوند. در محل جداشدگی 2 لایه از هم التهابی بروز میکند و مایع بینبافتی وارد آن میشود. برای ایجاد تاول باید دو لایه پوست از هم جدا شوند و بین آنها مایع جمع شود اما این اتفاق با مکانیسمهای مختلفی میافتد که در ادامه این مطلب، با این مکانیسمها آشنا خواهید شد.