بچههایی که زیر دستگاه فوتوتراپی میخوابند، باید لخت باشند و تنها چشمها و ناحیه تناسلی آنها (با پوشک) بسته شود. فاصله دستگاه از کودک باتوجه به توصیههای مرکزی که دستگاه را از آنجا کرایه میکنید، تعیین میشود. نوزادان باید یکی دو ساعت یکبار، زیر دستگاه جابجا شوند تا نور کافی به تمام قسمتهای بدنشان برخورد کند
«ابتلا به زردی در نوزادان با زرد شدن پوست صورت، مخاطها و سفیدی چشمها خودش را نشان میدهد و علت آنها هم رسوب مادهای به نام بیلیروبین در پوست و مخاط بدن نوزادان است.» این، تعریف ساده و جامعی بود که دکتر معصومه همتیار، متخصص بیماریهای کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی درباره زردی نوزادان ارائه داد و باب یک گفتوگوی مفصل در این زمینه را در صفحه «نوزادان» این هفته باز کرد، گفتوگویی که در آن به بیشتر سوالهای رایج درباره زردی نوزادان، پاسخ داده شده است.
ادامه مطلب...
کمی هم درباره زردیهایی که به علت شیر مادر اتفاق میافتند، برایمان توضیح میدهید؟
زردیهای ناشی از شیر مادر به 2 صورت خودشان را نشان میدهند؛ نوع اول در روز دوم یا سوم پس از تولد اتفاق میافتد و زردی زودرس شیر مادر نام دارد. ابتلا به این نوع زردی به دلیل کمبود شیر مادر یا کم خوردن شیر مادر توسط نوزاد او اتفاق میافتد. نوع دوم هم که زردی دیررس شیر مادر است، از آخر هفته اول پس از تولد شروع میشود و گاهی طول درمان و بیماری به 1 تا 2 ماه هم میرسد. بهتر است بدانید وجود ماده خاصی در شیر مادر، باعث بروز این نوع زردی میشود. ما در هر 2 صورت، توصیه به ادامه شیر دادن برای بهبود سریعتر زردی میکنیم و بههیچ عنوان تغذیه با شیر مادر را متوقف نخواهیم کرد. بد نیست بدانید اصلا درمان زردی زودرس با کمک افزایش شیردهی مادر خواهد بود. در نوع دیررس هم تنها زمانی که سطح بیلیروبین خون به مرز خطرناکی برسد، تغذیه با شیر مادر با نظر پزشک معالج، حذف خواهد شد.
ادامه مطلب...
فرزندان بزرگ میشوند و دنبال زندگی خود میروند. پدر و مادر هم بعد عمری تلاش سالمند شدهاند و در آشیانه خالی تنها میمانند. تنهایی درست وقتی است که این عزیزان نیاز مبرم به کمک و مراقبت دارند. البته سالمندان کشور ما به تنهایی سالمندان در کشورهای غربی نیستند و فرزندان، اقوام و گاهی هم آشنایان نزدیک مراقبت و سرزدن به آنها را فراموش نمیکنند ولی در سالهای اخیر شاهد مهاجرت فرزندان به شهر و کشورهای دیگر یا دغدغه و مشغلههای شغلی و زندگی آنها هستیم که باعث شده فاصله بین والد و فرزند زیاد شود و خانوادهها به فکر کمک از ارگانهای یاریرسان به سالمند بیفتند. اینجاست که اهمیت ویزیت پزشک در منزل و حضور پرستار در منزل سالمند آشکار میشود.
ادامه مطلب...
چند روز پیش در تلگرام، پستی نظرم را جلب کرد: «همیشه با دید مثبت به همسرتان و ویژگیهای او نگاه کنید. اگر همسرتان دستور میدهد برایش چای دم کنید، به این دلیل است که میخواهد خستگیاش دربرود تا بتواند خوب به حرفهای شما گوش دهد. اگر از دستپخت شما ایراد میگیرد، در واقع میخواهد ثابت کند طعم غذاهای خوشمزه شما هنوز زیر دندانش است. اگر روز تولدتان و گرفتن هدیه را فراموش میکند به این دلیل است که میخواهد برای آینده شما پول پسانداز کند. همیشه به همسرتان دید مثبت داشته باشید چون چاره دیگری جز این ندارید! میخواستید ازدواج نکنید.» این مطلب در نگاه اول بر حق به نظر میرسد اما روانشناسان اعتقاد دیگری دارند. مشاورههای قبل از ازدواج به این دلیل توصیه میشوند که در نهایت شما به این نتیجه نرسید که کاش ازدواج نمیکردم یا ایکاش از میان انتخابهایی که داشتم فرد مناسبتری را برمیگزیدم.
ادامه مطلب...
برای پاسخ به این سوال باید با ویژگیها و خصیصههای شخصیتهای مختلف آشنا باشیم. بدون درک این موضوع تعیین اینکه چه کسانی نباید با هم ازدواج کنند، دشوار است. برای پرداختن به این موضوع باید به 2 نظریه معروف در زمینه ازدواج اشاره کنم؛ نظریه شباهت و نظریه مکملیت. بر اساس نظریه شباهت، افرادی که از لحاظ برخی ویژگیها شبیه هم هستند، میتوانند رابطه خوبی با هم داشته باشند. با این حال همیشه شباهت مناسب نیست؛ مثلا دو نفر که از لحاظ ویژگیهای شخصیتی هر دو خودشیفته هستند و طرحوارههای استحقاق دارند، در زندگی با هم مشکلهای زیادی خواهند داشت چون هر دو دنبال اثبات برتری خود، بیتوجهی به احساس دیگری و تلاش برای کنترل فرد مقابل هستند بنابراین، این نوع شباهتها مشکلساز خواهد بود چون دو پادشاه در یک اقلیم نمیگنجد. در مقابل، بر اساس نظریه مکملیت، بهتر است افرادی که دارای ویژگیهای شخصیتی مکمل هم هستند، با هم ازدواج کنند، اما خود مکملیت هم میتواند به صورت سالم یا بیمارگونه باشد. مثلا زن و مردی که با هم ازدواج کردهاند و یکی فردی وابسته، بدون اعتماد بهنفس و کمبین است و دیگری فردی کنترلگر، قدرتطلب و استثمارگر، به ظاهر مکمل هم هستند اما در درازمدت یکی از طرفین در این رابطه آسیب میبیند و و رابطه آسیبزا میشود بنابراین این مکملیت خوب نیست و این افراد نباید با هم ازدواج کنند.
در مقابل، در مکملیت سالم مثلا شخصی که تا حدودی ویژگی درونگرایی دارد، اگر با فردی دارای درجههای نسبتا خفیف برونگرایی ازدواج کند، شاید خیلی آسیبزا نباشد. یا اگر فردی که عصبی و تندمزاج است با فردی که نسبتا آرام و دارای کنترل هیجانی بهتر است، ازدواج کند، مکمل خوبی برای هم خواهند بود.
ادامه مطلب...
هر سال قبل از آمدن فصل سرد و زیاد شدن بیماریهای ویژه این فصل، توصیههایی مبنی بر تزریق واکسن آنفلوانزا برای گروههای در معرض خطر و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند مانند سالمندان و کودکان داشتیم، اما گویا مدتی است در فضای مجازی بحثهایی در مورد عوارض واکسن آنفلوانزا مطرح شده و حتی شنیدم افرادی از طریق بهاشتراکگذاری شرححال فرزندان خود که پس از تزریق واکسن دچار عوارض جانبی خاص شدهاند، باعث شدهاند متقاضیان تزریق واکسن دچار سردرگمی و دلهره شوند. بسیاری از والدین ماندهاند بین نگرانی از عوارضی که تزریق نکردن واکسن برای بچهها دارد و این متنهایی که صحتش معلوم نیست.
از 30 سال پیش یکتنه دارد میجنگد و حرف میزند. بعد از 30 سال هنوز تنها فردی است که میشود به حرفهایش درباره ایدز اطمینان داشت. 30 سال پیش زمانی که خیلیها نمیدانستند ایدز چیست و هیچ کنگره داخلیای در این حوزه برگزار نمیشد، در زیرزمین بیمارستان امامخمینی(ره) با شجاعت تمام کنار مبتلایان به ایدز ایستاد و برای درمانشان تلاش کرد. حالا هم هر سمینار و کنگرهای باشد، او پای ثابت است
این روزها به نظر میرسد چرت زدن دیگر نشانه تنبلی یا بیهدفی نیست و مزایای غیرقابلباوری در حفظ سلامت اعضای مختلف بدن دارد.
کارشناسان به افرادی که دچار اختلال حافظه هستند، توصیه اکید میکنند در طول روز به مدت حداقل 90 دقیقه استراحت کنند. این مدت کوتاه میتواند باعث تقویت حافظه و توان یادگیری مهارتهای جدید در افراد شود.
کارشناسان این نتایج را با انجام اسکن و امآرآی از فعالیت بیشتر مغز افرادی که در طول روز استراحت کردهاند و بامطالعه بالای قسمت هیپوکامپ مغز آنها به دست آوردهاند. این نتایج حاصل تحقیقات پژوهشگران دانشگاه ژنو روی داوطلبان و بررسی قدرت به یاد آوردن خاطرات کوتاهمدت و بلندمدت آنها و نیز تحلیل قدرت یادگیری مهارتهای جدید در 2 گروه داوطلب هنگام استراحت در میانه روز و بدون استراحت در کل روز است.
انتقاد به شخصیتها، ملیتها، قومیتها و شغلهایی که در فیلمها و سریالها دیده میشود، از زمان فیلم شوکران و با اعتراض پرستارها شروع شد. همان زمان بهروز افخمی این بحث را مطرح کرد که پس شخصیتهای منفی داستانها باید چه شغلی داشته باشند؟ این اعتراض به شغل شخصیتهای منفی فیلمها از سوی دیگر گروهها ادامه پیدا کرد.
یکی از گروههایی که چند ماه پیش اعتراض آنها سر و صدا به پا کرد، پزشکان بودند که به «در حاشیه» نقد داشتند، در حالی که به نظرم در این سریال از پزشکان انتقاد نشده بود، بلکه سیستم درمانی کشور نقد شده بود. نکته این است که بالاخره نویسندگان فیلمنامهها نهتنها باید شغلی برای شخصیتها متصور شوند، بلکه باید ملیت، قومیت و زبانی هم برای آنها در نظر بگیرند. در سریالهای اروپایی و آمریکایی هم میبینیم که بازیگران با لهجههای کانادایی، انگلیسی، ولزی و اسکاتلندی صحبت میکنند اما از چند سال پیش که موج دوبله کارتونهای روز دنیا در ایران شروع شد و برای شخصیتپردازی بهتر و جذابتر از لهجههای مختلف استفاده کردند، اعتراضهایی شروع شد و این اعتراضها وزارت فرهنگ و ارشاد را بر آن داشت که دستورالعملی صادر و استفاده از لهجه مناطق مختلف کشور را در دوبله کارتونها ممنوع کند. البته همان موقع انجمن گویندگان جوان و منتقدان اعتراض کردند که چرا باید از لهجه تهرانیها استفاده کنیم؟ پس تهرانیها هم اعتراض کنند که نوع گویش ما نباید روی شخصیتهای منفی داستان باشد؟! حتی در کشور ما در مورد اسم شخصیتها هم بحثهایی وجود دارد و شخصیتپردازان در این زمینه هم دچار مشکل میشوند. داستان فیتیلهای ها را هم حتما شنیدهاید. به این بهانه نگاهی انداختهایم به ریشههای این نوع اعتراضها که در «موضوع ویژه» این هفته میخوانید.
ادامه مطلب...
• مواد غذاییای که در معرض حشرات باشند.
• گوشت، مرغ و ماهی که کم پخته شده باشد.
• غذاهای دوباره گرمشده بهخصوص ماهی، گوشت و برنج
• شیر، پنیر، بستنی و دیگر محصولات لبنی غیرپاستوریزه
• غذاهای نگهداریشده در دمای اتاق
• مصرف لبنیات غیرپاستوریزه میتواند یکی از علل بیماریهای گوارشی و بیماریهایی مانند تب مالت باشد بنابراین قبل از استفاده از شیرهای محلی مطمئن شوید که آنها به مدت 20 دقیقه جوشانده شدهاند و از خوردن پنیر و کره محلی غیرپاستوریزه خودداری کنید. از شیر و ماست پاستوریزه (شیر کارخانهای) استفاده و به تاریخ انقضای محصولات لبنی دقت کنید.
• مواد غذایی کنسروشده کاملا سالم نیستند بنابراین قبل از استفاده 20 دقیقه آنها را بجوشانید و به علائمی مانند کنسروهای بادکرده، زنگزده، سوراخشده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوعی دارند توجه داشته باشید.
• مصرف غذاهای آبکی (انواع خورشها) را محدود کنید زیرا سریعتر فاسد میشوند. میکروبها و باکتریها در فضای مایع، محیط مناسبتری برای رشد و تکثیر دارند. این غذاها در صورت مصرف باید کاملا داغ باشند و در جای خنک نگهداری شوند.
• از میوههای پوستدار استفاده کنید و قبل از مصرف به دقت آنها را بشویید.
• از پرخوری و مصرف خوراکیهای ناآشنا پرهیز کنید.
• از ماست (کمچرب و پاستوریزه)، لیموترش یا آبلیمو همراه با غذایی که میل میکنید، استفاده کنید.
• حتیالامکان مقداری مواد غذایی خشک (بیسکویت، آجیل، کنسرو و...)، لیمو یا آبلیمو همراه داشته باشید.