«میزگرد سلامت» درباره مشکل یک بیمار مبتلا به آرتریت با حضور دکتر معصومه اخلاقی روماتولوژیست، دکتر شهرام آگاه فوقتخصص بیماریهای گوارش و کبد دکتر محمدرضا وفا متخصص تغذیه و رژیمدرمانی
بیماری که قصد داریم در «میزگرد سلامت» این هفته در مورد مشکلشان با متخصصان «سلامت» صحبت کنیم، خانمی 57 ساله، نسبتا چاق و مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید هستند. ابتدا شرححال ایشان را از زبان خودشان بخوانید: «... به تجویز دکتر برای کنترل بیماریام باید داروهای کورتونی مصرف میکردم. مدتی بعد از مصرف این داروها، دچار درد معده و به دنبال آن خونریزی از معده شدم. تاکنون هم سابقهای از بیماری گوارشی و درد معده نداشتم. در آزمایش خونم فاکتورهای کبدی بالا بود. خسته شدم تا کی باید دارو بخورم؟ اصلا عادت به خوردن آب ندارم و علاقهام به مصرف میوه و سبزیها خیلی کم است. خیلی نگرانم که خونریزی از معدهام دوباره تکرار شود. آیا از این پس علاوه بر درد آرتروز میهمان جدید یعنی درد معده و خونریزی از معده را هم خواهم داشت یا مشکل معده ربطی به داروها ندارد؟»
سرطان خون در گفتوگو با دکتر غلامرضا توگه فوقتخصص خون و سرطان بالغان
«دستاوردهای علم پزشکی از جنبه سرطانشناسی و درمان آن در یکیدو دهه اخیر انقلابی بزرگ در علم پزشکی محسوب میشود و تقریبا 50 درصد از بیماران جان سالم به در میبرند اما همچنان نیمی دیگر از بیماران بهدلیل شدت بیماری جان میسپارند.» اینها بخشی از گفتههای دکتر غلامرضا توگه، فوقتخصص خون و سرطان بالغان و دانشیار دانشگاه علومپزشکی تهران است که در گفتوگوی این هفته «درمانگاه» پای حرفهای او درباره همین بیماری نشستهایم.
بخوانید و بخوابید
دکتر پریسا طاهری
رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت و متخصص بالینی طب سالمندی
معمولا با افزایش سن، اختلالهای خواب افزایش پیدا میکند و یکی از شکایتها در دوره سالمندی، اختلال خواب است. جالب است بدانید اختلالهای خواب در سالمندانی که در خانه سالمندان زندگی میکنند، بیشتر از آنهایی است که در منزل هستند. پس شما سالمندان گرامی میتوانید با شناسایی مشکل خود و عمل به توصیهها آرامش و خواب راحتتری داشته باشید.
انواع رایج اختلال خواب
مشکلهای خواب به شکلهای مختلف بروز میکند؛ ممکن است شما دیر به خواب بروید، مکرر بیدار شوید، تکهتکه بخوابید، صبح زود از خواب بیدار شوید یا در طول روز چرت بزنید و خلاصه اینکه زمان خواب عمیقتان کم شود. حتی ممکن است ریتم خواب مختل شود. یعنی ریتمی که صبح بیدار و شب به خواب میروند دچار اختلال میشود.
مشکلهای خواب در دوره سالمندی به روشهای مختلفی ظهور پیدا میکنند ولی 2 گروهبندی آنها را از هم تفکیک میکند:
مزایا و معایب یکی از روشهای درمان ناباروری در گفتوگو با دکتر علیرضا میلانیفر به بهانه انتشار خبر مادربزرگی که نوهاش را به دنیا آورد
مادربزرگی که نوهاش را به دنیا آورد!
سارا کونل زن 35 سالهای است که به دلیل مشکلهای جسمی خاص قادر به نگهداشتن جنین در رحمش نبود و به همین سبب، مادر 61سالهاش، کریستین کیسی، قبول کرد نقش رحم جایگزین را برای دختر و دامادش بازی کند. سارا کونل در اینباره میگوید: «ابتدا پذیرش این مساله که کسی از اعضای خانواده بخواهد نقش رحم جایگزین را بازی کند، کمی دشوار بود اما با گذشت زمان این مساله برای همه حل شد.» نکته جالب این است که کیسی 10 سال پیش یائسه شده بود و پزشکان با تزریقات هورمونی و از طریق روشهای آزمایشگاهی توانستند دوباره او را بارور کنند تا بتواند در بیمارستانی در شیکاگو، نوه خود (فینن) را به دنیا آورد. جالب است بدانید کیسی اولین مادربزرگی نیست که نقش رحم جایگزین را برای اعضای خانواده خود بازی کرده است. این اتفاق در سال1987در آفریقای جنوبی و در سال2008در اوهایو نیز افتاده بود و همه این مادربزرگها نوههای خود را صحیح و سالم به دنیا آورده بودند.
توصیهها و هشدارهای دکتر مهدی زارعبهرامآبادی به همسران جوان
محبوبه ریاستی
طبیعی است که زندگی مشترک فرازونشیبهای زیادی دارد و در طول زمان ممکن است دچار تغییرات زیادی شود که گاهی مثبت است، گاهی منفی. گهگاه به دلایل مختلفی ممکن است بین همسران حسهای ناخوشایندی مثل حسادت شکل بگیرد که میتواند رابطه آنها را به هم بریزد. در «همسران» این هفته با دکتر مهدی زارع بهرام آبادی، روانشناس بالینی و عضو هیاتعلمی مرکز تحقیقات علوم انسانی درباره حسادتهای گهگاهی همسران به یکدیگر گفتوگو کردهایم و راههای عبور از این مشکل زناشویی را جویا شدهایم.
کار این ساعت را به آن ساعت نیندازید!
ساعت بدن! آیا تا به حال چیزی از آن شنیدهاید؟ آیا میدانستید رعایت ساعت بدن میتواند به افزایش کارایی جسمی و ذهنی ما در طول روز کمک کند؟ اگر نمیدانستید، بهتر است نگاهی به «پوستر سلامت» این هفته بیندازید تا متوجه شوید بدن ما انسانها در چه ساعتهایی، توانایی بیشتر و بهتری برای انجام کارهای مختلف و متداول طی شبانهروز را دارد.
براساس نتایج مطالعه محققان دانشگاه مینهسوتای آمریکا، افزایش عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک به پزشکان هشدار میدهد مراقب تجویز بیش ازحد آنتیبیوتیکها به کودکان باشند. این مطالعه نشان میدهد آنتیبیوتیکها باعث ایجاد تغییرات در باکتری روده کودکان میشود که با ابتلا به آلرژیها، بیماریها و چاقی ارتباط دارد.
براساس نتایج این مطالعه، مصرف بیش از حد آنتیبیوتیکها مانع رشد و تکامل کودکان میشود و مشکلاتی را در بزرگسالی برای آنها ایجاد میکند. پیش از این نیز مطالعات نشان دادهاند میان مصرف آنتیبیوتیکها و شمار نامتعادل باکتریها در روده ارتباط وجود دارد. محققان در این مطالعه جدید، صدها مطالعه را بررسی کردند و متوجه شدند که ارتباط محکمی میان مصرف آنتیبیوتیک و تغییرات در شمار باکتری روده و ابتلا به بیماری در بزرگسالان وجود دارد.
رفتار کودکان در محیط دندانپزشکی یکسان نیست و دندانپزشک میتواند طبق تشخیص روانشناختی کودک از روشهای مختلفی برای انجام کار دندانپزشکی استفاده کند. کودکان از نظر رفتار در محیط دندانپزشکی به 4 گروه تقسیم میشوند که این تقسیمبندی در علوم رفتاری تحت عنوان سنجش رتبهای رفتار فرانکل نامیده میشود.
گروه اول: کودکانی که به شدت گریه میکنند، میترسند، رفتارهای اجتنابی شدیدی دارند و از درمان ممانعت میکنند.
گروه دوم: کودکانی که تمایلی به قبول درمان ندارند، کجخلقی و کنارهگیری میکنند ولی این رفتارها شدید نیست.
گروه سوم: کودکانی که درمان را قبول میکنند ولی برای پذیرفتن دستورهای دندانپزشک احتیاط میکنند.
گروه چهارم: کودکانی که رابطه خوبی با دندانپزشک دارند و به کارهای دندانپزشکی علاقهمندند و میخندند و لذت میبرند.
دستگاهی شبیه به نی به نام Life Straw که قادر است 99/99 درصد از باکتریها، ویروسها و انگلهای موجود در آبهای آلوده را فیلتر کند، توسط یک شرکت سوئیسی طراحی و در کشور کنیا مورد استفاده قرار گرفته است. به گفته این شرکت سوئیسی، این نی قادر است تا هزار لیتر آب را (که میانگین مقدار آب شرب مورد نیاز یک نفر در سال است) تصفیه کند.
البته این نی انواع مختلفی دارد که نوعی از آن، نی تصفیهکننده آب خانواده است و میتواند تا 18 هزار لیتر آب را برای 3 تا 5 سال تصفیه کند. امروزه در جهان 884 میلیون نفر به آب سالم دسترسی ندارند که با اختراع این نی میتوانند از هر گودال و برکهای آب بنوشند. به علاوه، در سالهای 2010 و 2011 این نی در زلزله هائیتی، سیل پاکستان و سیل تایلند توزیع شد و مورد استفاده آسیبدیدگان نیز قرار گرفت.
سر و صدا، آلودگی هوا، سرماخوردگی، کمخوابی و خوابیدن با چراغ روشن هم چاقتان میکند!
65 درصد از مردم جهان در کشورهایی زندگی میکنند که چاقی، بیشتر از لاغری باعث مرگومیر آنها میشود. در حال حاضر، 44 درصد از موارد جهانی ابتلا به دیابت، 23 درصد از بیماریهای ایسکمیک قلبی و 41-7 درصد از سرطانها بهطور مستقیم به افزایش وزن و چاقی ربط داده شدهاند. بسیاری از ما میدانیم که پرخوری، تندخوری، پیروی از رژیمهای چرب و پرکالری و کمتحرکی، جزو مهمترین عوامل چاقی محسوب میشوند اما شاید خیلی از ما تا به حال، درباره سایر عوامل تاثیرگذار بر چاقی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، چیزی نشنیده باشیم.