یک ابزار جدید مبتنی بر وب، پرستاران را قادر کرده نقش بیشتری در یاری رساندن به بیماران برای ترک سیگار ایفا کنند.
چین دچار مشکل بزرگ استعمال دخانیات است. 350 میلیون چینی سیگار میکشند و سالانه یک میلیون مرگ در این کشور منتسب به بیماریهای مرتبط با سیگار است. انتظار میرود تا سال 2020، این تعداد 2 برابر شود و 2 میلیون نفر از مردم چین هر سال بهدلیل مصرف دخانیات بمیرند.
کشیدن سیگار تا حدی به جزئی مرسوم از فرهنگ ملی چین تبدیل شده است، بهطوری که حتی 23 درصد از پزشکان سیگاری هستند. با این حال، آمار مصرف دخانیات بین جمعیت عظیم پرستاران همانند عموم جمعیت زنان بسیار کم است. آیا ممکن است پرستاران راهحلی برای ترک سیگار در چینیها باشند؟
در یک مطالعه 2 قسمتی که به صورت آنلاین در مجله پرستاری پیشرفته منتشر شده، گروهی بینالمللی از محققان به سرپرستی لیندا سارنا، رئیس دانشکده پرستاری UCLA و استلا بیالوس، دانشیار دانشکده پرستاری سانفرانسیسکو پی بردند پرستاران میتوانند نقشی کلیدی در ترک سیگار بازی کنند اما برای این کار، به دانش و مهارت نیاز دارند.
به گفته سارنا، سیگاری نبودن، پرستاران را در موقعیت بهتری برای پرداختن به مداخلات ترک دخانیات نسبت به همکاران پزشکشان که بیشتر تمایل به سیگار کشیدن دارند، قرار میدهد ولی ابتدا باید بفهمیم پرستاران اغلب چگونه تلاش میکنند بیماران ترک دهند.
در نخستین مطالعه، پژوهشگران بیش از 2 هزار پرستار از 8 بیمارستان در پکن و هفی را بررسی کردند. آنها دریافتند در حالی که 64 درصد پرستاران از بیماران پرسیدند آیا سیگار میکشند و به 85 درصد بیمار سیگاری توصیه کرده بودند تا ترک کنند، تنها 17 درصد از پرستاران برای اقدامات بعدی توافق کردند. با این وجود، هنگامی که از آنها پرسیده شد آیا باید در کنترل دخانیات شرکت کنند، تقریبا 90 درصدشان گفتند باور دارند، میتوانند، نقشی مهم در این کار داشته باشند.
سارنا میگوید: «ما با این نتایج، یک برنامه آموزشی ترک سیگار مبتنی بر وب را تهیه کردیم تا به پرستاران سراسر چین ابزارهای لازم را برای حمایت از کوششهای فرد سیگاری برای ترک کردن بدهیم.»
برایندهای بررسی نخست به محققان اجازه داد تا اولین برنامه آموزش دوربرد مبتنی بر وب را با تمرکز بر ترک دخانیات طراحی کنند. با بهکارگیری مدلی بر پایه تحقیقات قبلی اجرا شده در ایالات متحده آمریکا، یک بومی گوینده زبان ماندارین، وبکستی را با استفاده از دستخطی که همکاران چینی بررسی و تایید میکنند، ثبت میکند که مضمون آن شامل تاثیر استعمال دخانیات بر سلامت و قرار گرفتن در معرض سیگار کشیدن غیرفعال در چین، دادههای شیوع استفاده از تنباکو، اطلاعات راجع به اعتیاد به نیکوتین و ترک آن و دخالتهای براساس شواهد است که میتوانند به وسیله پرستاران برای کمک به ترک بیماران استفاده شوند.
همه شرکتکنندگان این بررسی یعنی 1400 نفر از کسانی که دادههای تکمیلی را فراهم میکنند، دعوتنامهای همراه یک لینک به وبکست میفرستند. از پرستاران در 3 و 6 ماه پرسیده شده که آیا تغییراتی در شیوه آنها بوده است و در 3 ماه، 84 درصد گزارش کردهاند که وبکست را دیدهاند.
نتایج مطالعه دوم نشان داد 6 ماه بعد از شرکت در این برنامه آموزشی، پرستاران گزارش کردند بیشتر تمایل دارند در یک طرح ترک دادن، همکاری و محیط خانه بدون سیگار را توصیه کنند. همچنین پیشرفت چشمگیری در رفتارها پیرامون کنترل دخانیات به وجود آمد. اکثریت پرستاران احساس کردند آنها باید الگوهایی غیرسیگاری باشند و به بیماران یاری دهند کشیدن سیگار را قطع کنند.
بنا به گفته سارنا، این نخستین باری بود که مداخلههای یک برنامه آموزش از راه دور مبتنی بر وب درباره ترک سیگار با هدف پرستاران چینی انجام و ارزیابی شد. پژوهش ما نشان داد این عملی است که میتوان با آموزش از راه دور مبتنی بر وب برای افزایش دخالتهای ترک پرستاران استفاده کرد.
در طولانیمدت میدانیم تمام متخصصان سلامت نیاز دارند آموزشهای مربوط به ترک دخانیات بر پایه شواهد را فراگیرند. هر چند بیشتر دانشکدههای پرستاری درباره خطرات دخانیات برنامه آموزشی دارند، کمتر دیده میشود که در برنامههای آموزشی آنها مداخلات مربوط به ترک گنجانده شود.
همچنان سیگار کشیدن بخش معمولی از زندگی روزمره در چین است. طبق پژوهشهای منتشره در سال 2012، پذیرش فرهنگی سیگار همانند قدرت صنعت دخانیات در چین مانعی جدی برای موفقیت است. 42 درصد از سیگارهای جهان در چین تولید میشوند و شرکتهای دخانیات از حدود 10درصد درآمدهای دولت مرکزی اثر دارند.
سارنا میگوید: «محیطهای بیشتری در این کشور، همانطور که اخیرا در پکن اعلام شد، عاری از سیگار شدهاند. ما انتظار داریم تقاضا برای خدمات ترک سیگار افزایش یابد. با مداخله آموزشی درست، پرستاران نقش مهمی در کاهش میزان استعمال دخانیات پیدا خواهند کرد.»