این روزها، عسلهای مختلفی در بازار وجود دارد که بسیاری از تولیدکنندگان، خواص درمانی مختلفی به آنها نسبت میدهند. بههمین دلیل محصولاتی با قیمتهای بسیار متفاوت در بازار عسل وجود دارد. در «سفره سالم» این هفته به برخی ادعاها درباره انواع عسلها با قیمتهای مختلف میپردازیم و نظر کارشناسان «سلامت» را درباره آنها جویا میشویم.
عسل را با موم بخورید
موم عسل حاوی بسیاری از ویتامینهای گروه B از جمله نیاسین، ریبوفلاوین، تیامین، ب5 و ب6 است. عسل همراه با موم، مقداری ویتامین C و قدری هم اسید گلوکورنیک دارد. علاوه بر این ریزمغذیها، مصرف موم عسل خاصیت ضدعفونیکنندگی بدن و افزایش قدرت سیستم دفاعی هم دارد. این ماده خوراکی، ضدالتهاب است و میتوان بهعنوان کاهنده فشارخون هم از آن استفاده کرد. موم عسل حاوی آنتیاکسیدانهای قوی است و از اینرو، خاصیت ضدمیکروبی و ضدانگلی آن هم به اثبات رسیده. با تمام اینها، هضم موم عسل کار سادهای برای دستگاه گوارش نیست و میتوانید عسل را همراه با موم آن مصرف کنید اما موم را پس از مدتی جویدن مانند آدامس دور بیندازید.
این روزها انواع عسل با طعمهای مختلف در بازار مواد غذایی وجود دارد. خواص مختلفی که به عسلهای متفاوتی مانند عسل آویشن، عسل کوهی یا عسل چهلگیاه نسبت داده میشود، به ترکیبهای آلکالوئیدی گیاهی که زنبور عسل، شیره یا شهد آنها را مکیده است، برمیگردد. بهطور کلی، مهمترین خواص عسل که به همین ترکیبهای آلکالوئیدی آنها نسبت داده میشود، هنوز ناشناخته مانده است. در بین عسلهای مختلف، نوعی عسل خاص به نام شهدانگبین، رویالژلی یا عسل رویال در بازار وجود دارد که قیمت بسیار بالایی دارد و خیلی از افراد هم آن را بهخوبی نمیشناسند.
عسل رویال، عسلی است که زنبورهای عسل آن را برای ملکه تهیه میکنند. تفاوت این عسل با سایر عسلها در ترکیبهای آلکالوئیدی موجود در آن است. ترکیبهای آلکالوئیدی موجود در عسل رویال باعث میشوند که لارو یا نوزاد زنبور عسلی که از آن تغذیه میکند به ملکه تبدیل شود اما سایر لاروهایی که از عسل معمولی تغذیه میکنند، به زنبور کارگر یا زنبور معمولی تبدیل میشوند بنابراین هرچند که هنوز خیلی از خواص ترکیبهای آلکالوئیدی موجود در عسلها ناشناخته مانده است اما نمیتوان از خواص معجزهآسای آنها چشمپوشی کرد.
بد نیست بدانید در تمام دنیا و در دانشگاه علوم پزشکی ایران، تحقیقاتی روی خواص عسل رویال انجام شد و محققان به نتایج جالب توجهی هم درباره آثار کنترلکننده عوارض متابولیک و التهابی در بیماریهای متابولیک بعد از مشاهده مصرف این نوع خاص از عسل، مشاهده کردهاند. ترکیبهای آلکالوئیدی هم خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و هم ضدالتهاب هستند. از آنجا که بیشتر بیماریهای مزمن، با التهاب و استرس اکسیداتیو همراه هستند، مصرف متعادل عسل معمولی یا حتی عسل رویال که حاوی ترکیبهای آلکالوئیدی است، میتواند تاحد مطلوبی جلوی بروز عوارض متابولیکی را بگیرد