. آیا درست است که میگویند به برخی از زنبورها برای تولید عسل بهجای شهد گیاهان، شکر میدهند؟
ممکن است برای تغذیه به زنبورها شکر هم بدهند. این کار مرسوم است و خیلی زیاد هم انجام میشود. کارخانهها، ماده اولیه مورد نیاز خود را در حجم بالا از تولیدکننده خریداری میکنند و عسلی که در فروشگاه به دست مشتریان میرسد، چند بار دست به دست شده و این روند هم در قیمت عسل تاثیر دارد و علت قیمت پایین عسل کارخانهای همین است. حرف فروشندهای که مدعی شود عسل 70 هزارتومانی خالص و اصل به دست مشتریان میدهد، صددرصد قابلاطمینان نیست زیرا خود او هم تولیدکننده نیست و نمیتواند با قاطعیت از کیفیت خالص عسل صحبت کند، مگر اینکه فردی خودش تولیدکننده باشد و زنبورداری کند و به صداقت او اطمینان داشته باشیم. البته عسلهای طبیعی به اسم عسل جنگلی یا عسل کوهی هم وجود دارند بههمیندلیل قیمت بسیار بالاتری نسبت به سایر عسلها دارند.
2. بعضی افراد معتقدند شکر قهوهای یا شکر قرمز هم به زنبورها داده میشود تا رنگ عسل تیرهتری ایجاد شود. آیا چنین کاری واقعا باعث تغییر رنگ عسل میشود؟
بله، از آنجا که گل و گیاه در تمام فصول و در همه مناطق کشور وجود ندارد، استفاده از انواع شکر برای تغذیه زنبورها کار رایجی است. در این میان، استفاده از شکر قهوهای هم برای تغذیه زنبورها، چند سالی است که رایج شده و این کار، باعث تغییر رنگ و تیره شدن عسل میشود. متاسفانه برخی فروشندهها این تیرگی رنگ را بهعنوان دلیل خالص معرفیکردن محصول خود بیان میکنند.
3. فرایند تولید عسل بهوسیله زنبور، چه از شهد گیاهان تغذیه کند و چه از شکر، ثابت است. آیا ارزش تغذیهای عسلی که با شکر بهدست میآید و عسلی که از شهد گیاهان ساختهشده است، بهقدری تفاوت دارد که کیلویی 50 تا 70 هزارتومان برای آن هزینه کنیم؟
ارزش تغذیهای عسل دو جنبه دارد؛ یک جنبه از نظر کالری و انواع قندهای درون آن است. از این نظر، هیچ عسلی با عسل دیگر تفاوتی ندارد و حتی عسلهای تقلبی هم با دیگر عسلها در این زمینه تفاوتی ندارند، اما اگر عسلی از شهد گیاهان و گلها بهدست آمده باشد، طعم و عطر خیلی مخصوصی دارد و هیچ عسل تقلبیای با آن قابلمقایسه نیست. در ضمن گرده گلها و گیاهان، شامل عناصری مانند ترکیبهای آلکالوئیدی است که خواص دارویی و درمانی دارند و این عسلها از این نظر هم متمایز از دیگر عسلها هستند. بهطور کلی همه عسلها از نظر فرمول درشتمغذیها شبیه به هم هستند و تفاوت آنها در جزییات و وجود برخی از ریزمغذیهاست.