یکی از عضوهای مهم در بدن خانمها پستان آنهاست اما متاسفانه در سالهای اخیر در بیشتر نقاط دنیا بسیاری از خانمها مجبورند بهدلیل مبتلا شدن به سرطان پستان یک یا هر دو پستان خود را بردارند که این موضوع معمولا از نظر روانی به آنها آسیب میزند. به همین دلیل امسال انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی اولین کنگره بینالمللی جراحی زیبایی و بازسازی پستان پس از جراحی را در آبان ماه برگزار کردند تا بیشتر در این زمینه بتوانند با یکدیگر و همینطور جراحان کشورهای دیگر از جمله مکزیک، ایتالیا، فرانسه و... تبادل نظر کنند. در این گزارش برخی از پزشکان و فوقتخصصهای جراحی پلاستیک پاسخگوی 4سوال «سلامت» شدند که در ادامه میخوانید:
1. هدف اولین کنگره بینالمللی جراحی زیبایی و بازسازی پستان پس از جراحی چیست؟
2. به نظر شما مهمترین علل افزایش سرطان پستان چیست؟
3. چه راهکارهایی را میتوانید برای مبتلا نشدن خانمها به این بیماری پیشنهاد کنید؟
4. حضور روانپزشک یا روانشناس چقدر در روند درمان این بیماری موثر است؟
افزایش سن ازدواج، افزایش سرطان پستان
1. سالها پیش این کنگره برگزار میشد ولی امسال اولین سالی است که بهطور خاص به سرطان پستان و بازسازی آن پس از جراحی پرداختهایم، چون احساس کردیم اگر آگاهی خانمها در این زمینه بالا برود شاید کمتر شاهد چنین سرطانی در کشور باشیم. البته امکان از بین رفتن این بیماری وجود ندارد اما میتوان با برگزاری چنین کنگرههایی شدت و عوارض این بیماری را کاهش داد.
2. میتوان به عواملی مانند عدم شیردهی، سن بالای ازدواج و بارداری، تغذیه نامناسب و... اشاره کرد.
3.خوشبختانه در حال حاضر در بیشتر شهرها امکان سونوگرافی و ماموگرافی وجود دارد و خانمها خیلی راحت میتوانند برای چکاپ این مساله نزد پزشک بروند. البته بهتر است خانمهایی که سابقه سرطان در خانوادهشان وجود دارد در 35سالگی و در غیر این صورت در 40سالگی حتما برای چکاپ نزد پزشک بروند تا اگر با تودهای در پستان خود مواجه شدند حتما آن را درمان کنند.
4. یک خانم قطعا پس از جراحی پستان از نظر روانی دچار مشکل میشود و یک روانپزشک یا روانشناس بالینی میتواند به او برای بازگشت به زندگی کمک کند.
کاهش شیردهی زنان، افزایش سرطان پستان
1. به نظر من ضرورت برگزاری این کنگره به شدت احساس میشد و اتفاق نیکویی که افتاده این است که بیشتر متخصصان رشتههایی که با جراحی سرطان پستان در تماس هستند و مرتبطند دور هم گرد آمدهاند تا بتوانند از نظر علمی
تبادلنظر داشته باشند. من به شخصه این مساله را به فال نیک میگیرم. ضمن اینکه با حضور پزشکان و جراحان خارجی ما میتوانیم با روشهای جدیدی هم که در دنیا در این رابطه انجام میشود، آشنا شویم.
2. بروز این بیماری میتواند دلایل زیادی داشته باشد اما من فکر میکنم عدم شیردهی در مادران جوان و همینطور عادتهای غذایی اشتباه و استرسهای زیادی که در زندگیهای امروز وجود دارد باعث فزونی این بیماری بین خانمها شده است.
3. تنها پیشنهادی که میتوانم بکنم این است که حتما خانمها در 35سالگی و پس از آن هر چند ماه یکبار برای چکاپ به پزشک مراجعه کنند تا اگر خدای ناکرده مشکلی بود، بتوانند زودتر آن را درمان کنند.
4. به نظرم حضور یک روانپزشک در کنار جراحی سرطان پستان بسیار میتواند به بیمار کمک کند و به او آرامش ببخشد.
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است
1. من با برگزاری این کنگره بسیار موافق هستم چون در این کنگره نهتنها پزشکان و جراحان میتوانند با روشهای جدید علمی و تکنیکهای مختلف آشنا شوند بلکه از این طریق میتوانیم سطح آگاهی بانوان را در این زمینه افزایش دهیم و حتی راههای پیشگیری را به آنها بیاموزیم.
2. سونامی سرطان و بهخصوص سرطان پستان بین خانمها دلایل زیادی میتواند داشته باشد بهخصوص آنهایی که سابقه سرطان بین خانوادهشان وجود داشته است بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. به هر حال استرس و بالا رفتن سن ازدواج و زایمان میتواند از عمدهترین دلایل بروز این بیماری باشد.
3. به نظر من پیشگیری قبل از درمان بهترین راهحل در این زمینه است. اگر خانمها بتوانند از 35سالگی به بعد ماهی یکبار پستان خود را معاینه کنند خیلی خوب است. البته با معاینه هم میشود متوجه شد که آیا تودهای در پستان وجود دارد یا نه.
4. من به شدت با این موضوع موافقم و فکر میکنم بیشتر افرادی که با یک بیماری سخت دست به گریبان هستند به روانپزشک نیاز دارند.
سرطان پستان شایعترین سرطان زنان است
1. واقعیت این است که پستان برای خانمها یک عضو مهم در بدنشان محسوب میشود و وقتی بهدلیل سرطان برداشته میشود از نظر روانی معمولا دچار مشکل میشوند و متاسفانه سرطان پستان شایعترین سرطان بین خانمهاست. طبیعی است که برگزاری چنین کنگرههایی به ارتقای سطح آگاهی جامعه و حتی خود پزشکان و جراحان نیز کمک میکند چون ما میتوانیم در این کنگرهها با روشهای جدید جراحی در نقاط دیگر دنیا نیز آشنا شویم.
2. برای بروز این بیماری دلایل زیادی میتواند وجود داشته باشد از جمله عادتهای بدغذایی، ورزش نکردن و همینطور ازدواج در سنین بالا.
3. به نظر من هیچ راهحل قطعیای برای دوری از این بیماری وجود ندارد. تنها توصیهام این است که خانمها سعی کنند از استرس دور بمانند و ورزش کنند.
4. حضور یک روانپزشک در کنار اینگونه بیماران بسیار موثر است چون بیشتر خانمها پس از این جراحی اعتماد بهنفس خود را از دست میدهند و دچار خلاء بزرگی میشوند بنابراین بهتر است تحت نظر روانپزشک قرار بگیرند.