هر سال قبل از آمدن فصل سرد و زیاد شدن بیماریهای ویژه این فصل، توصیههایی مبنی بر تزریق واکسن آنفلوانزا برای گروههای در معرض خطر و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند مانند سالمندان و کودکان داشتیم، اما گویا مدتی است در فضای مجازی بحثهایی در مورد عوارض واکسن آنفلوانزا مطرح شده و حتی شنیدم افرادی از طریق بهاشتراکگذاری شرححال فرزندان خود که پس از تزریق واکسن دچار عوارض جانبی خاص شدهاند، باعث شدهاند متقاضیان تزریق واکسن دچار سردرگمی و دلهره شوند. بسیاری از والدین ماندهاند بین نگرانی از عوارضی که تزریق نکردن واکسن برای بچهها دارد و این متنهایی که صحتش معلوم نیست.
با این یادداشت قصد دارم به والدین آرامش بدهم تا صحبتهای بیپایه و غیرعلمی، آنها را در شرایطی قرار ندهد که برخلاف توصیه پزشکان خود عمل کنند و سلامت کودکانشان را به خطر بیندازند. وقتی واکسن آنفلوانزا تازه به بازار آمده بود، گزارشهایی میشنیدیم مبنی بر اینکه برخی افراد پس از تزریق واکسن دچار عوارض عصبی شدهاند اما این عوارض آنقدر نادر است که در مقایسه با سودی که از تزریق واکسن عاید بچهها یا بزرگترها میشود، ناچیز است.
اما حتی در آن گزارشها هم عوارض نورولوژیک نادری مانند بیماری میلر فیشر که اخیرا درباره این واکسن در فضای مجازی منتشر شده، ندیدم و فقط مواردی مانند نشانگان گیلنباره (اختلال نادر در دستگاه عصبی) گزارش شده بود. این عارضه آنقدر نادر است که من در طول سالهای طبابتم نه دیدهام، نه شنیدهام. عقل و منطق حکم میکند طبق توصیههای سازمان جهانی و معتبر عمل کنیم؛ یعنی به بچههای زیر 6 ماه واکسن نزنیم ولی واکسن در فاصله 6ماهگی تا 5سالگی ضروری است و از 5 سالگی تا مرز 50 سالگی نیز خوب است تجویز شود. برای افراد بالای 50 سال هم تزریق این واکسن ضروری تلقی میشود، جز در موارد خاصی که پزشکان تزریق این واکسن را منع میکنند.