در چند سال اخیر مراسم اربعین در کربلا با حضور عاشقان بیش از 20میلیونی اباعبدا... از سراسر جهان به گونهای برگزار میشود که وصف شور و حال این مراسم به زبان و قلم کار دشواری است. این در حالی است که امسال نیز پیشبینی میشود همین تعداد زائر حرم امام حسین(ع) به کربلا بروند. از کشور ما نیز هر سال بالغ بر یک میلیون نفر برای مراسم اربعین به کربلا سفر میکنند. موضوع مهم در این مراسم مذهبی، حفظ امنیت و سلامت زائران است. امسال با شیوع بیماری وبا در کشور عراق و نگرانی از شیوع کروناویروس و سایر بیماریهایی که ممکن است از کشورهای دیگر به زائران منتقل شود، وزارت بهداشت، هلال احمر، شهرداری و ناجا برنامه ویژهای را برای پیشگیری از بیماریهای تنفسی، ویروسی و عفونی واگیردار در نظر گرفته و تیمهای امدادی را هم در مرزهای ورودی و خروجی به کربلا و هم در مسیر پیادهرویها مستقر کردهاند تا ضمن آموزش به هموطنان به آنها خدمات لازم بهداشتی و درمانی را ارائه کنند.
بنا بر اعلام دکتر دادرس، کارشناس مسئول اداره مراقبت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، اولین نگرانی در مورد مسمومیتهای غذایی بهخصوص مسمومیت ناشی از آب و غذا در کربلا است.
نگرانی دیگر در مورد انتقال بیماری وباست، به دلیل اینکه در اکثر استانهای کشور عراق وجود دارد و 5 مورد نیز در کشور کویت شناسایی شده است. البته بیماری کرونا با وجود اینکه در انسان گزارش نشده از آنجا که ما نمیدانیم شترها در عراق آلوده هستند یا نه باید در این زمینه هم اقدامهای پیشگیرانه را انجام داد.
همچنین آنفلوانزای پرندگان نیز در کشورهای منطقه بهخصوص عراق ممکن است وجود داشته باشد. در مورد سایر بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان مانند تب کریمه کنگو و تببرفکی نیز باید هوشیار باشیم. این درحالی است که دکتر علی اردلان، مشاور معاون وزیر بهداشت و سرپرست دفتر مدیریت خطر و بلایا در گفتوگو با «سلامت»، برنامههای ویژه وزارت بهداشت برای سلامت هموطنان در کربلا را اینگونه تشریح کرد: «امسال نیروهای بهداشتی و درمانی با مشارکت هلال احمر به کربلا اعزام میشوند و کارشان مراقبت از بیماریها و خدمات بهداشت محیط است. زمان بازگشت نیز این نیروها، برای اطمینان از سلامت زائران، علائم مهم بیماریهای واگیردار مانند تب، لرز، سرفه و... را بررسی میکنند تا اگر شخصی بیماری داشت تحت مراقبت قرار گیرد. علاوه بر این، با مشارکت شهرداری و اورژانس کشور سامانه فرماندهی حادثه را در پایگاههای مرزی مستقر کردیم.»
آنطور که دکتر اردلان توضیح داد، امسال کمیته بهداشت اربعین در وزارت بهداشت تشکیل شده و برنامه جامعی را برای حفظ سلامت هموطنان تدوین کرده و دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور بهخصوص در مناطق مرزی در این زمینه فعال خواهند بود که اولین اقدام آنها آموزش همگانی برای رعایت برخی اصول است که میتواند از بسیاری از بیماریها پیشگیری کند.
دکتر محمود سروش، رئیس کمیته کشوری آنفلوانزا و کارشناس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر نیز به زائران توصیه کرد حتما در سفر به کربلا کاروانی سفر کنند، نه انفرادی و در کاروان یک نفر را بهعنوان رابط سلامت انتخاب کنند تا آخرین اطلاعات را از مراکز بهداشتی و درمانی دریافت کند.