23 آبان، روز جهانی دیابت
دکتر اسدا... رجب
رئیس انجمن دیابت ایران
23 آبان روز جهانی دیابت است؛ بیماریای که آمار ابتلا به آن در ایران رو به افزایش است. بررسیهای انجامشده در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم نشان داده که 14 درصد از جمعیت بالای 20 سال ایران به دیابت مبتلا هستند. بیش از 19 درصد افراد نیز در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. بنابراین میتوان گفت حدود 30 درصد از جمعیت کلانشهرهای ایران مبتلا به دیابت یا در معرض خطر آن هستند.
سن شیوع دیابت در ایران و جهان نیز کاهشیافته و دلیلش تغییر شیوه زندگی، تغذیه نامناسب، کاهش فعالیت بدنی و استرسهای مداوم است. در این میان، ضرورت فرهنگسازی در برخی عرصهها به وضوح حس میشود. برای مثال، بیشتر افراد در جشنها فقط عادت به مصرف کیک و شیرینی دارند، در حالی که باید بدانند شادی جنبههای دیگری هم دارد. از سوی دیگر، صرفا اعتقاد به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، کفایت نمیکند.
ما زمانی میتوانیم بگوییم در راه پیشگیری قدم برداشتهایم که شیوع دیابت را کاهش داده باشیم. پیشروی در این راه عزم جدی میخواهد و همه باید با همکاری در این مسیر گام بردارند.
خوشبختانه طی 2 سال گذشته بیمهها هزینه بسیاری از داروهای دیابت را پوشش دادهاند و امروزه همه افراد جامعه میتوانند تحت بیمه سلامت ایرانیان قرار بگیرند و از مزایای خدمات درمانی آن بهرهمند شوند. تقریبا تمام هزینهها با این بیمه رایگان تمام میشوند و ما از این موضوع بسیار خوشحال هستیم اما هزینه ابزارهای اندازهگیری قندخون مثل نوارهای تستقند و همچنین ابزارهای تزریق انسولین هنوز تحت پوشش بیمههای بزرگ قرار نگرفته است. این در حالی است که هر نوار تست قندخون حدود هزار تومان هزینه دارد و یک فرد مبتلا به دیابت نوع1 باید روزانه حداقل 4 بار قند خود را اندازه بگیرد، بنابراین ماهانه به حداقل 120 عدد نوار تست قند نیاز پیدا میکند.
امیدوارم سایر بیمهها نیز این هزینهها را تحت پوشش خود قرار دهند و این مساله به پیشگیری از بروز عوارض دیابت و کاهش هزینهها کمک میکند.