محیطزیست/ کیارش یشایائی/فعال محیطزیست
خوزستان، باران و تنگینفس
همه ساله پس از ریزش نخستین بارش پاییزه تا اوایل ماه آذر، مراجعه شهروندان خوزستانی و مشخصا اهوازی به مراکز درمانی به علت مشکلات تنفسی افزایش مییابد. ابتدا بروز این مشکل به آلایندههای نفت و صنایع نسبت داده شد. آلودگی هوا همه ساله همزمان با نخستین بارش پاییزی اتفاق میافتد. وقتی میزان رطوبت قبل از بارش شدت میگیرد، آلودگی به بیشترین میزان خود میرسد و در زمان بارش هم ادامه پیدا میکند. گمان میرفت بارش اسیدی عامل اصلی مشکلات شهروندان خوزستانی باشد.
به گزارش پرتال خبری سازمان حفاظت محیطزیست، مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان احمدرضا لاهیجانزاده اعلام کرد: «امسال دستگاهی در ایستگاههای هواشناسی نصب شده که میزان بارش باران اسیدی را میسنجد.
وقتی دادههای این دستگاه را در زمان بارش و بهصورت ساعتی بررسی کردیم، مشخص شد باران شبهای گذشته در اهواز اسیدی نبوده است.» وی افزود: «با توجه به منتفی بودن باران اسیدی مشخص میشود آلودگی صنایع و تولیدات نفتی در آلوده کردن باران اثری نداشتهاند و شدت وزش باد و میزان بارش هم بر این موضوع صحه میگذارند.»
البته اثبات این موضوع از اهمیت آلایندههای نفتی و صنایع و برنامهریزی برای کاهش اینگونه آلایندهها کم نمیکند، اما به هر حال مشخص شده عامل این تنگی نفس را باید در جای دیگری جستجو کرد. حالا از بین 17 نوع آلایندهای که بهعنوان عامل تنگی نفس خوزستانیها معرفی شده بود، آخرین و ضعیفترین احتمال، به متهم ردیف اول این تحقیقات تبدیل شده است؛ گردهافشانی نوعی گیاه که زمان گلدهی و گردهافشانی آن در آبان ماه است. البته این موضوع باید تایید و صحت آن رسما اعلام شود که تنها با ادامه تحقیقات و آزمایشهای لازم میسر است.
دستگاه لازم برای اندازهگیری این نوع آلاینده هنوز در کشور وجود ندارد. سال گذشته تلاشها برای ورود این دستگاه به کشور به علت تحریمها و مشکلات نقل و انتقال ارز شکست خورد. امیدواریم در آینده نزدیک و با شروع اجرای «برجام» این کمبود برطرف شود. به علت اینکه تحقیقات هنوز تکمیل نشده، نامی از اینگونه گیاهی برده نشده است. در صورت اثبات این فرضیه، با هرس کردن به موقع یا خارج کردن این گیاه (که احتمالا یک گونه وارداتی هم است) از منطقه و از بین بردن آن میتوان این مشکل را حل کرد.