دانشها چهار گونه اند : دانش فقه برای دین، دانش پزشکی برای تن، دانشنحو برای زبان و ستاره شناسی برای شناخت زمان . [امام علی علیه السلام]
کشکول سلامت1
هوای ریه هایتان را داشته باشید
پنج شنبه 94 آذر 12 , ساعت 8:39 عصر  

افزایش احتمال عفونت ریه در سالمندان


دکتر رسول علیان‌نژاد

فوق‌تخصص ریه و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی گیلان

بیماری‌های دوران سالمندی متفاوت‌تر و متنوع‌تر از دوران جوانی است و یکی از بیماری‌هایی که در سالمندان نسبتا رایج است، بیماری‌های ریوی در سنین بالاست. از سوی دیگر و از آنجا که این روزها زیاد صحبت از تزریق واکسن آنفلوآنزا می‌شود، بی‌مناسبت ندیدم که در «سالمندان» این هفته به انواع شایع بیماری‌های ریوی در سالمندان اشاره کنم و یادآور شوم که یکی از راه‌های کم‌کردن شانس ابتلا به این بیماری‌ها، تزریق سالانه واکسن آنفلوآنزا است.

سالمندان بیشتر از جوانان در معرض خطر عفونت‌های ریوی هستند و مهم‌ترین دلیل آن هم ضعف سیستم ایمنی در افراد پس از میانسالی است. به‌طور طبیعی انسان‌ها بعد از 50 سالگی دچار ضعف سیستم ایمنی می‌شوند و هرچه سن افزایش می‌یابد عوارض این ضعف با شدت بیشتری نمایان می‌شود.

یکی از عوارضی که ضعف سیستم ایمنی
روی بدن دارد، افزایش احتمال ابتلا به عفونت در سالمندی است. البته عفونت‌های ریوی در هر سنی خطرناک هستند ولی در سالمندان این خطر بیشتر است. عفونت ریوی همچنان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر افراد میانسال است. بنابراین بهترین راه برای کاهش مرگ و میر سالمندان در اثر این بیماری شناخت مواردی است که احتمال عفونت ریه را در سالمندان بالا می‌برد تا با جلوگیری از آنها بتوان احتمال را به حداقل رساند.


عوامل خطرساز عفونت ریوی در سالمندان

• سیگار: سالمندانی که سیگار می‌کشند، بیشتر از سایر همسالان خود در معرض ابتلا به عفونت‌های ریوی هستند.

• کم‌تحرکی: دراز کشیدن زیاد و بی‌تحرکی، باعث می‌شود ترشحات در ریه تجمع پیدا کند و این مساله باعث بالارفتن شانس عفونت دستگاه تنفسی می‌شود.

• عدم تزریق واکسن آنفلوآنزا: این واکسن شانس بروز بعضی از عفونت‌های ویروسی ریه را کمتر می‌کند و باید سالیانه تزریق شود.

• مصرف برخی داروها: از داروهایی استفاده می‌کنند که باعث خشکی دهان و بزاق می‌شود. بعضی از داروها مانند داروهای ضداضطراب و ضدافسردگی با کاهش ترشح بزاق و توقف ویروس‌ها در مجاری تنفسی زمینه را برای ابتلا به عفونت‌های ریوی مهیا می‌کنند.

• دیابت: سالمندانی که به دیابت کنترل‌نشده مبتلا هستند، بیشتر از سایر همسالان خود در معرض ابتلا به عفونت‌های ریوی هستند.

• دمانس یا آلزایمر: در این افراد سطح هوشیاری پایین است. ممکن است داروهای خواب‌آور هم برای بیمار تجویز شود در نتیجه اختلال در بلع در بیماران مشاهده می‌شود که احتمال برگشت محتویات حلق و دهان آغشته به میکروب را به مجاری ریوی بالا می‌برد.

علائم عفونت ریوی در سالمندان

علامت عفونت ریوی در جوانان با سالمندان متفاوت است. در افراد جوان معمولا بیماری با سرفه حاد، خلط به رنگ زرد و تنگی‌نفس و تب و لرز شروع می‌شود و به شکل حاد و پرسروصداست و ظرف مدت کوتاهی حتما فرد را به سوی پزشک سوق می‌دهد ولی در سن بالا این علائم وجود ندارد و تنها علامتی که نشانه بروز بیماری است کاهش سطح هوشیاری سالمند است. یعنی بیمار بدون سرفه، خلط و... فقط دچار خواب‌آلودگی می‌شود و خواب‌آلودگی تنها علامت عفونت تنفسی بیمار است.

همچنین در سنین بالا بعضی از سالمندان در خانه سالمندان نگهداری می‌شوند. زندگی در مراکز نگهداری باعث می‌شود سالمندان در معرض عفونت‌های خاص که اتفاقا خطرناک هم هستند قرار گیرند. این افراد نسبت به کسانی که در خانه مسکونی زندگی می‌کنند بیشتر در معرض خطر هستند.

خانواده‌ها نسبت به کاهش هوشیاری سالمند و هر علائم غیرعادی هوشیار باشند و خیلی زود سالمند را به اولین مرکز درمانی برسانند. هر چقدر درمان با تاخیر باشد، احتمال پیشرفت بیماری و فوت سالمندانی که کهنسال هستند بیشتر خواهد شد.

بیماری‌های انسدادی مزمن ریه

انتظار می‌رود تا سال 2020 COPD یا بیماری انسدادی مزمن ریوی سومین علت مرگ و میر سالمندان را به خود اختصاص دهد. پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده از هر 6 زن 1 نفر و از هر 4 مرد 1 نفر بعد از 55 سالگی به بیماری انسدادی مزمن ریوی مبتلا باشند. بروز این بیماری ارتباط زیادی با سن دارد. عامل اصلی بروز بیماری انسدادی مزمن ریوی، سیگار است. مهم‌ترین اقدام برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ترک سیگار است. در صورت ابتلای سالمند بهترین درمان استفاده از اسپری‌ها و داروهای استنشاقی است. البته مصرف این داروها در سن بالا با مشکلاتی همراه است و حتما باید نحوه درست استفاده از اسپری به سالمندان آموزش داده شود. مهم است که هماهنگی بین دست و تنفس وجود داشته باشد ولی اغلب سالمندانی که سن بالایی هم دارند نمی‌توانند این هماهنگی را به خوبی ایجاد کنند. درست مصرف نکردن دارو باعث پیشرفت بیماری خواهد شد.

بیماری‌های همراه

حدود 4 درصد از مبتلایان به COPD به بیماری‌های روان‌شناختی مانند افسردگی و اضطراب مبتلا هستند. به همین دلیل ممکن است داروهای تجویزشده را به خوبی مصرف نکنند یا نسبت به بیماری بی‌توجه باشند. در این افراد احتمال فوت در اثر بیماری COPD زیاد است.

بیماری دیگری که با بیماری انسدادی مزمن ریوی همراه است، بیماری‌های قلبی است. افرادی که سیگار می‌کشند در معرض بیماری‌های قلبی-ریوی قرار دارند. وجود این 2 بیماری همراه با سی‌او پی دی احتمال مرگ و میر را در سالمندان بالا می‌برد.

چنین بیمارانی معمولا علائمی از تنگی نفس را دارند. بیماری‌های انسدادی مزمن ریوی شامل برونشیت مزمن، برونشکتازی و آمفیزم هستند که باعث انسداد در مجاری راه‌های هوایی می‌شوند. انسداد پیشرونده است و بیماران باید در بیمارستان بستری شوند تا اکسیژن‌تراپی و اقدامات درمانی دارویی برایشان انجام گیرد. سالمندان سیگاری حتما باید سیگار را ترک کنند.

رییس اداره سلامت سالمندان: زنان زودتر از مردان پیر می‌شوند

چندی پیش خبری به نقل از ملاوردی، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور در خبرگزاری‌ها منتشر شد با این مضمون که سن سالمندی در زنان کاهش‌یافته و به 58سال رسیده است! این مطلب در حالی بیان شد که براساس تعاریف بین‌المللی مرز سالمندی حداقل 60 سال است. علت کاهش سن سالمندی در زنان را از رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت جویا شدیم. دکتر پریسا طاهری در پاسخ گفت: «تقسیم‌بندی‌های متفاوتی برای شروع سن سالمندی بیان می‌شود، اما مهم‌ترین تعریفی که سازمان بهداشت جهانی آن را به‌عنوان شاخص سالمندی در نظر می‌گیرد سن تقویمی است که براساس آن افراد60 سال به بالا، سالمند در نظر گرفته می‌شوند. با توجه به سن سالمندی تعداد سالمندان در کشور ما رو به افزایش و تعداد سالمندان زن بیشتر از سالمندان مرد در حال افزایش است. یکی از دلایل این قضیه مربوط می‌شود به اینکه امید به زندگی در زنان بیشتر است، ولی نکته مهم‌تر این است که سالمندان زن نسبت به سالمندان مرد آسیب‌پذیرتر هستند. توجه داشته باشید که تعداد زیادی از سالمندان زن در کشور ما بی‌سواد هستند و چون حضور کمرنگی در اجتماع دارند، از نظر فکری و ذهنی تحلیل می‌روند.

از طرف دیگر، با حضور کمتر در اجتماع، در معرض نور آفتاب هم قرار نمی‌گیرند و زودتر در معرض
پوکی‌استخوان قرار می‌گیرند. همچنین به دلایل مختلف پوکی‌استخوان در زنان سالمند شایع‌تر است و خود یائسگی ابتلا به پوکی استخوان را تسریع می‌کند. علاوه بر این، مشکل‌های اسکلتی و عضلانی در زنان سالمند بیشتر بروز پیدا می‌کند. زنان سالمند بیشتر در معرض برخی بیماری‌ها مانند اختلال حافظه و آلزایمر هستند، بنابراین زنان سالمند باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند و اینکه گفته می‌شود سن سالمندی در زنان پایین آمده منظور این است که زن‌ها نسبت به مردان بیشتر در معرض عوامل خطر هستند و آسیب‌پذیرترند. بسیاری از افراد از نظر روانی زودتر از سنشان سالمند می‌شوند و برخی دیگر از نظر بیولوژیکی، به گونه‌ای که مثلا یک فرد باوجود آنکه 50 ساله است، آرتروز پیشرفته زانو دارد و نمی‌تواند زانوی خود را حرکت دهد.

به همین صورت بسیاری از زنان ما نیز به‌دلیل مشکل‌های بیولوژیکی‌شان زودتر از سنشان سالمند می‌شوند. یک نکته مهم در مورد زنان این است که آنها تا زمان سالمندی و کهولت سن نیز به‌عنوان خدمت‌دهنده به اعضای خانواده‌شان فعال هستند. علاوه بر این، زایمان‌های متعدد زنان را نسبت به مردان زودتر فرسوده می‌کند، بنابراین زنان نسبت به مردان از نظر شاخص‌های جسمی و روانی زودتر به سن سالمندی می‌رسند.»

پدربزرگ و مادربزرگ من

پدربزرگ من «حاج غلامحسن نیکی» تازه وارد 85 سالگی شده‌اند و توی یه خونه بزرگ که حوض آب درست وسط حیاط هست با مادربزرگم زندگی می‌کنند. بابابزرگ فوق‌العاده مهربون و خوش‌سخن است و بازی کردن با نوه‌های کوچیک و مشاعره با نوه‌های بزرگ‌تر یه جور سرگرمی براشون شده.

صدای اذان که میاد عصا به دست همراه یکی از نوه‌ها تو راه مسجد باید پیداشون کنی...

مادربزرگم «حاجیه صغری قدیری» که بیش از 50 سال از زندگی مشترکش با پدربزرگ می‌گذره خیلی باسلیقه و اهل بافتنی و درست کردن کلاه و شال‌گردن برای تک‌تک بچه‌هاست.

عصرای تابستون تو حیاط با سماور زغالی و چایی ازمون پذیرایی می‌کنن.

سلامت در سالمندی

همه روز صبح‌ها ورزش و نرمش را در برنامه خودم دارم و هیچ‌وقت غذاهای آماده، شیرینی‌جات و بستنی نمی‌خورم. عادات خوبی را از دوران جوانی شروع کردم و واقعا معتقدم با اصلاح شیوه زندگی در دوران جوانی می‌توان دوران سالمندی سالمی را رقم زد. سیدحسین کیاییان موسوی متولد اول فروردین 1313

همراهان همیشگی

حاج‌خانم عمه پدربزرگم هستند که همراه همسرشون در کاشمر زندگی می‌کنند. این 2 عزیز سال‌هاست که زندگی خوب و گرمی کنار هم دارند و به کشاورزی مشغولند. در طول زندگی مادربزرگ از پا افتاده و شکسته شده اما پدربزرگ وجود او را ستایش می‌کند و همراه همیشگی او است.

«حمیده نیکی» 96 ساله

«حاج علی میر» 93 ساله

لینک های هفته نامه سلامت-545


نوشته شده توسط | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

کشکول سلامت1


همایون سلحشور فرد، کارشناس مهندسی بهداشت محیط
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 210 بازدید
بازدید دیروز: 356 بازدید
بازدید کل: 995577 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
پرسش[300] . طب سنتی[159] . کنترل بیماری ها[122] . تغذیه سالم[109] . بهداشت مواد غذایی[83] . سلامت روان[81] . توصیه های ایام خاص[80] . پوست و مو[78] . کنترل عوارض[75] . سلامت کودکان[74] . چاقی[53] . سرطان[52] . تربیت فرزند[47] . خواص خوراکی ها[45] . ورزش و سلامت[44] . سلامت مادر و نوزاد[43] . شایعات[42] . مجموعه لینک[42] . سلامت فردی[41] . پوستر[41] . سلامت سالمندان[39] . رژیم درمانی[38] . سوژه نقد[38] . نگهداری مواد غذایی[38] . میوه[37] . سلامت دهان و دندان[37] . بارداری[37] . بهداشت خواب[36] . لبنیات[36] . سلامت کار و طب فیزیکی[35] . برنامه رادیویی[33] . روزه داری[31] . دیابت[30] . گزارش خبری[30] . مشکلات عضلانی و اسکلتی[30] . سلامت جنسی[28] . روغن[26] . چربی[24] . شیر[24] . تغذیه کودکان[23] . بهداشت آب[22] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[22] . عوارض داروها[22] . عسل[20] . قند[20] . تمرین های ورزشی[20] . بدنسازی[20] . آلودگی هوا[20] . آسیب های رسانه[18] . سبزیجات[18] . سبک زندگی[17] . چای[17] . ایمنی و پیشگیری از حوادث[17] . ایدز[17] . مشکلات قلبی و عروقی[17] . مشکلات گوارشی[17] . محیط زیست[17] . مواد بهداشتی و آرایشی[17] . همسرداری[17] . دخانیات[16] . حافظه[15] . سلامت زنان[15] . سلامت سفر[15] . نمک[15] . نقد سلامت[15] . مشکلات تنفسی[15] . ماهی[15] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[14] . بهداشت استخر[13] . آجیل[13] . تغذیه ورزشی[13] . پنیر[13] . سرماخوردگی[13] . گوشت[13] . نوشابه های گازدار[13] . نوشیدنی ها[13] . نیترات[13] . قهوه[12] . گیاهان دارویی[12] . فست فود[12] . فشار خون[12] . چشم[12] . بهداشت مسکن و اماکن عمومی[12] . پخت غذا[11] . افسردگی[11] . صیفی جات[11] . مرغ[11] . کنترل ناقلین[11] . کمک های اولیه[10] . کلسترول[10] . کالری[10] . نان[10] . سکته[10] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[10] . بهداشت لوازم فردی[10] . تخم مرغ[9] . آلودگی صوتی[9] . دخاینات[9] . زانو[9] . ریزش مو[8] . تنقلات[8] . آنفولانزا[8] . اوتیسم[8] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[8] . بهداشت ظروف[8] . سموم شیمیایی[8] . شریان[7] . یبوست[7] . تلفن همراه[7] . برنامه تلویزیونی[7] . برنج[7] . آلزایمر[7] . رادیو معارف-شفا[7] . سردرد[7] . سلامت خانواده[7] . روغن مالی[6] . دمنوش[6] . تلفن همراه[6] . تروریسم[6] . کبد[6] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[6] . کمر[6] . کنسرو[6] . عرقیات[6] . ماساژ[6] . ماست[6] . گوش[5] . گرمازدگی[5] . نفخ[5] . نوشابه[5] . پارازیت[5] . تب کریمه کونگو[5] . ترشی[5] . آکنه[5] . اخلاق پزشکی[5] . اسهال[5] . خرما[5] . دوغ[5] . جگر[5] . جمعیت[4] . خامه[4] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[4] . سلامت مادر و نوزارد[4] . آرتروز[4] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[4] . انواع توت[4] . نقد صدا و سیما[4] . معنویت[4] . وبا[4] . کمردرد[4] . گوشت طیور[4] . شکلات[4] . طب فیزیکی و سلامت کار[4] . عوارض دارو[3] . سموم شیمیایی[3] . شتر[3] . سلامت و ورزش[3] . مایکروفر[3] . لیموترش[3] . متفرقه[3] . مسواک[3] . کنترل بیماری ها[3] . هپاتیت[3] . نگهدای مواد غذایی[3] . بستنی[3] . MS[3] . آبلیمو[3] . تعریق[3] . بهداشت پرتوها و تجهیزات الکترونیکی[3] . پروبیوتیک[3] . سلامت مادر و کودک[3] . زناشویی[3] . حجامت[3] . حبوبات[2] . تیروئید[2] . توصیه های ایام خاص[2] . رب گوجه فرنگی[2] . رفتار های پرخطر[2] . رفتارهای پرخطر[2] . سبزی[2] . سرگیجه[2] . سرویس بهداشتی[2] . سلامت مردان[2] . سلامت سفر[2] . بیش فعالی[2] . ترین ها[2] . تاول[2] . آشپزی[2] . باقلا[2] . ناخن[2] . وررزش و سلامت[2] . کره[2] . کشک[2] . کلیپ[2] . کم خونی[2] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[2] . مدیریت بحران[2] . گوجه فرنگی[2] . سلامت وران[2] . ظروف مواد غذایی[2] . فاویسم . صبحانه . شوره سر . شکر . سلاکت دهان و دندان . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . شترمرغ . شایعات . شپش . سیب . مادر و نوزاد . لبینات . مایکروویو . مربا . مرگ . مشکلات مغز و اعصاب . مسکن . مشکلات عضلانی و اسکلتی . مشکلات قلبی و عروقی . هموفیلی . مواد بهداشتی و آرایشی . مواد بهداشتی و آرایشی . موارد بهداشتی و آرایشی . موز . نخودفرنگی . نرم افزار . کنترل بیماری ها . کنترل عواض . کنترل ناقیلن . کنترل یماری ها . کنتل بیماری ها . کنجد . کنترل بیماری ها . کنترل بیماری ها . کنترب بیماری ها . کنترل بیمار ها . کنترل بیماری . بادمجان . ایمنی . آلرژی . آبمیوه . الکل . ابولا . پروستات . پست و مو . بهداشت روان . بهداشت فردی . بهداشت لوازم فردی . بهداشت لوازم فردی . سلامت مادر و نوازد . سلامت دهان و داندان . سلامت سفر . سلامت سالمندان . سرکه . سس . زیتون . سامت دهان و دندان . روزه‌داری . خوشگوشت . خون دماغ . دمنونش . توصیه های ایام خاص . توصیه های ایام خاص . جاقی .
نوشته های پیشین

تیر 94
مرداد 94
شهریور 94
مهر 94
آبان 94
آذر 94
دی 94
بهمن 94
اسفند 94
فروردین 95
خرداد 95
تیر 95
مهر 95
آبان 95
آذر 95
دی 95
لوگوی وبلاگ من

کشکول سلامت1
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

ملاحظات اخلاقی در باب آلزایمر
مدیریت چشم ها
مواد لازم و طرز تهیه 3 ماسک خانگی ضدآکنه
تزریق انسولین با هدف عضله سازی
3 نوشیدنی انرژی زا که در طب سنتی توصیه می شود
هشدار درباره نوشیدنی های انرژی زا
11 عارضه افراط در مصرف نوشابه های انرژی زا
15 پیشنهاد کمکالری+پوستر
شایعه روغن هایی که لاغر می کنند، صحت ندارد
بهترین ورزشها برای بدترین درد پاشنه
[عناوین آرشیوشده]