5 توصیه برای درمان هرچه سریعتر تاولهای پوستی
دکتر مجتبی امیری، متخصص پوست و عضو هیاتعلمی بیمارستان بقیها...
عوامل مختلفی در بروز تاول نقش دارند که از آن جمله میتوان به بیماریهای خودایمنی و سوختگیها اشاره کرد اما شایعترین دلیل بروز تاول، سایش است. در افرادی که کفشهای خیلی تنگ یا گشاد میپوشند یا کارهای شدید فیزیکی مثل اره کردن با دست انجام میدهند، شاهد بروز تاول هستیم. گرچه تاول معمولا درد ندارد ولی چون مایع اثر فشاری ایجاد میکند، فرد دچار سوزش در ناحیه میشود. با رسیدن به فصل گرما تعداد افرادی که تاول پشت پا میزنند، بیشتر میشود چون جوراب نمیپوشند. از طرفی، تعریق احتمال بروز تاول را افزایش میدهد. در
«کلینیک پوست» این هفته توصیههایی برای پیشگیری و درمان این مشکل داریم که در ادامه خواهید خواند.
1. هر کفشی را نپوشید
در درجه اول باید از بروز تاول پیشگیری کنیم؛ مثلا از پوشیدن کفشهایی که اندازه پا نیستند خودداری کنیم. پوشیدن کفش بدون جوراب یا پوشیدن کفشهای پلاستیکی زمینه را برای بروز تاول بیشتر میکند. وقتی رطوبت و اصطکاک بین پوست و کفش بیشتر شود چون پوست راحت حرکت ندارد و چسبندگی ایجاد میشود، در حرکات شدید تاول ایجاد میشود. اگر کفشی به پا دارید که حس میکنید پشت پایتان را میزند، تا هنوز تاولی به وجود نیامده آن را عوض کنید. اگر این کار مقدور نیست، از پیادهروی طولانی خودداری کنید یا پانسمانی پشت پا قرار دهید که مانع سایش پوست یا لایه داخلی کفش شود. اگر احساس کردید پاها درون کفش گرم و مرطوب شده، چند دقیقهای پا را از کفش درآورید و اجازه دهید گرما و میزان رطوبت پا کاهش یابد.
2. مراقب کفشهای نو باشید
یکی از دلایل تاول زدن پا، پوشیدن کفش نو است. اگر هنگام خرید کفش احساس میکنید که تنگ یا خشک است، آن را نخرید زیرا باعث تاولزدن پایتان میشود. اگر اصرار به خرید چنین کفشی دارید، حتما هنگام پوشیدن آن، پشت پایتان را با چسب مخصوص پوست (نه نوار چسب پلاستیکی) بپوشانید. اگر جایی هستید که این امکان وجود دارد، بعد از پوشیدن کفش نو، مدتی آن را از پایتان درآورید و آن را مدت طولانی و پشت سر هم نپوشید تا با شکل پای شما جور شوند.
3. هرگز تاولها را نترکانید
اگر دچار تاول شدید، باید کاری کنید تا هرچه سریعتر درمان شود. اگر تاول پاره نشده و اندازه آن زیر 5/2 سانتیمتر است، باید آن را سالم نگهدارید. اگر دردناک است، به کمک یک سرنگ تحت شرایط استریل مایع را خارج کنید. در این شرایط شدت درد کم میشود. پوست روی زخم نقش پانسمان را ایفا میکند و بعد از یک هفته تاول درمان خواهد شد. اگر تاول خیلی بزرگ باشد، باید مایع را کاملا تخلیه کرد ولی پوست را جدا نکرد. اگر پوست روی تاول پاره شده یا شلی بیش از حد وجود دارد، میتوان پوست روی تاول را برداشت.
3. مراقب عفونت پوست باشید
اگر پوست روی تاول را بردارید، احتمال بروز عفونت افزایش مییابد و حتما باید از آنتیبیوتیک موضعی به مدت یک هفته استفاده کنید تا نهتنها از بروز عفونت پیشگیری شود، بلکه شرایط برای بازسازی مجدد پوست فراهم شود.
4. نگذارید تاول خشک شود
شستشوی مرتب ناحیه به کمک سرم و ایجاد شرایط مرطوب در بهبود تاول نقش دارد. اگر سطح تاول خشک شود، ترمیم دیرتر رخ میدهد.
5. روی زخم را پانسمان کنید
در حالت عادی نیازی به پانسمان تاول نیست اما اگر شخص مایل است کفش به پا کند و پوشیدن کفش ایجاد درد میکند، بهتر است اولا کفش گشادتری انتخاب شود و ثانیا پانسمان یا چسب زخمی روی تاول زده شود تا فشار وارده از سوی کفش درد ایجاد نکند.
اگر تاول میزنید، جوراب دولایه بخرید!
برخی افراد، مخصوصا ورزشکاران مستعد ابتلا به تاول هستند. برای این افراد جورابهایی طراحی شده که به جوراب ضدتاول معروف است. این جورابها 2 لایه هستند و رطوبت را جذب میکنند. در حالت عادی مرطوب شدن کفش و سایش پا با کفش باعث ایجاد تاول میشود. در این نوع جورابها لایه خارجی جوراب، رطوبت را به خود میگیرد و لایه دوم که چسبیده به پاست، پوست پا را خشک نگه میدارد. همچنین برخلاف جورابهای سنتی که ممکن است جمع و در کفش ناهموار شوند، این جورابها حرکت کمتری در پا دارند. جمع شدن جوراب از دیگر علتهایی است که میتواند باعث بروز تاول شود اما این جورابها از این حالت پیشگیری میکنند. اگر جوراب دولایه ندارید، میتوانید 2 جوراب را روی هم بپوشید تا رطوبت پایتان کم شود. جورابهای دولایه معمولا از جنس کتان، پشم، پلیاستر یا دیگر الیاف طبیعی یا مصنوعی هستند. افراد مختلف در الیاف مختلفی احساس راحتی میکنند و تمام آنها به دلیل دو لایه بودن از بروز تاول پیشگیری خواهند کرد. البته برخی انواع مثل جورابهای پنبهای چندان توصیه نمیشوند چون وقتی رطوبت را به خود میگیرند، خیس میمانند. نوع دیگری از جورابها که میتواند از بروز تاول پیشگیری کند، جورابهای طبی است. این نوع جورابها به نحوی طراحی و تولید شدهاند که با ایجاد فشار باعث افزایش جریان خون در پا میشوند. در بسیاری از افراد کاهش جریان خون میتواند باعث بیحسی و ایجاد جراحت در پا شود. جورابهای ضدپلاکت هم نوعی دیگر از جوراب هستند که دوخت آنها با پوست پا در تماس نیست. این جورابها ایجاد سایش نمیکنند و جلوی بروز تاول روی پا را میگیرند.