دکتر محمدرضا رجبی
متخصص قلب و عروق ، فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی
عضو هیاتعلمی دانشگاه شاهد
یکی از مشکلاتی که برخی از بیماران مبتلا به سکتهمغزی به آن اشاره میکنند، این است که مدتی قبل از سکتهشان، از بیماری قلبی رنج میبردهاند اما نسبت به آن بیتفاوت بودهاند.
متاسفانه، همین بیتفاوتی گاهی میتواند زمینهساز سکته مغزی شود. سکتهها معمولا در اثر بروز اختلال در خونرسانی عضوی مانند قلب یا مغز بهوجود میآید. سکتهقلبی، در اثر تنگی و گرفتگی عروق کرونر اتفاق میافتد و بیشتر انواع سکتههای مغزی هم بهدلیل تصلب شرایین یا آترواسکلروز ایجاد میشوند.
در این صورت، رگی که مسئول خونرسانی به مغز است، دچار انسداد یا گرفتگی و باعث بروز سکته مغزی میشود. به عبارت سادهتر، تمام عوامل خطرسازی که باعث گرفتگی عروق کرونر میشوند و سکته قلبی را ایجاد میکنند، میتوانند منجر به بروز سکته مغزی هم بشوند.
در بین این عوامل، بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، اضافهوزن و بیتحرکی، نقش بارزتری دارند. از این رو، افرادی که هرکدام از این علائم خطر را دارند، بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به سکته مغزی به صورت منظم تحت معاینههای پزشکی برای اطمینان از سلامت سیستم قلبی و عروقیشان قرار بگیرند. احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که به تنگی عروق کرونر مبتلا هستند، بیشتر از سایر افراد خواهد بود. از طرف دیگر، احتمال سکتهها یا گرفتگی عروق کرونر هم در افرادی که سکته مغزی کردهاند، بیشتر از سایر افراد جامعه خواهد بود.
نکته قابل توجه دیگر اینجاست که در موارد کمتر شایعی، برخی از بیماریهای مادرزادی، دریچهای یا حتی نارسایی قلبی هم میتوانند شانس ابتلا به سکته مغزی را افزایش بدهند. در تمام این موارد، قلب نمیتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند و به همین دلیل هم امکان ایجاد لختههای خونی در برخی حفرههای قلب و حرکت به سمت
عروق مغزی افزایش مییابد.