پوست از 3 لایه تشکیل شده است: اپیدرم یا روپوست، درم یا میانپوست و ساب کوتیس یا زیرپوست. درم و اپیدرم با غشای بسیار ظریفی به هم متصل شدهاند اما گاهی اتصالات بین دو لایه سست و درم و اپیدرم از هم جدا و باعث بروز تاول میشوند. در محل جداشدگی 2 لایه از هم التهابی بروز میکند و مایع بینبافتی وارد آن میشود. برای ایجاد تاول باید دو لایه پوست از هم جدا شوند و بین آنها مایع جمع شود اما این اتفاق با مکانیسمهای مختلفی میافتد که در ادامه این مطلب، با این مکانیسمها آشنا خواهید شد.
1. مکانیسم ایجاد تاول پس از سوختگی
در سوختگی بهعلت بالارفتن دمای پوست، رگها گشاد میشود و این گشاد شدن و التهاب باعث شروع واکنشهای التهابی در آن ناحیه از پوست میشود بنابراین مقدار زیادی مایعات و سرم مورد نیاز بدن همراه با تعداد زیادی از سلولهای التهابی، به ناحیه آسیبدیده میرود و بین دو لایه پوست که از هم جدا شدهاند، قرار میگیرند و تاولهای سوختگی را ایجاد میکنند. معمولا سوختگی درجه اول که فقط سطح را درگیر میکند، ایجاد تاول نمیکند اما سوختگیهای درجه دوم و بالاتر با تاولهای دردناک مشخص میشوند. کسانی که برای مدت زیاد در معرض نور آفتاب قرار میگیرند دقیقا با همان مکانیسم ایجاد تاول پس از سوختگی دچار آفتابسوختگی همراه با بروز تاول میشوند.
2. مکانیسم ایجاد تاول در اثر سایش
وقتی تاول ناشی از مالش پوست و اصطکاک ایجاد میشود، در واقع مالیده شدن مداوم 2 سطح روی هم باعث سست شدن اتصال بین دو لایه پوست میشود و مایع بین آنها محصور خواهد شد، در نتیجه توده دردناکی روی پوست تشکیل میشود. این تاولها در نتیجه پوشیدن کفشهای تنگ یا کار با ابزارهایی مثل اره و مانند آن روی دست و پا به وجود میآیند.
3. مکانیسم ایجاد تاول پس از مصرف برخی داروها
برخی داروها در بدن عوارض جانبی و ناخواستهای ایجاد میکنند. یکی از این عوارض میتواند تاولهای پوستی باشد که در واکنش به داروهایی مثل آنتیبیوتیکها، ادرارآورها و گاهی حتی مسکنها ممکن است ایجاد شود. این نوع تاولها در هر جایی از بدن (دهان، سینه، صورت و...) ظاهر میشوند.
4. مکانیسم ایجاد تاول پس از مواجهه با برخی از ویروسها و عفونتها
برخی ویروسها و عفونتها باعث ایجاد تاول میشوند. عفونت پای ورزشکاران و تاولهای ناشی از ویروس آبلهمرغان و زونا و تاولهای دهانی و مخاطی ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس از این دستهاند.
5. مکانیسم ایجاد تاول پس از تماس با مواد حساسیتزا
گاهی از تماس مکرر پوست با موادی مثل صابون، لوازم آرایش یا دئودورانتها یا وسایلی مثل دستبند و کمربند با جنس خاصی که فرد به آن حساسیت دارد (مثلا برخی افراد به نیکل موجود در انواع جواهرات حساسیت دارند)، تاولهای ریز پوستی که خارشدار هستند، ایجاد میشود. پیچک سمی نیز میتواند باعث پیدایش تاولهای خارشدار شود.
برای درمان کدام تاولها به پزشک مراجعه کنیم؟
1) اگر علت ایجاد تاولهایتان را نمیدانید.
2) اگر بیماری زمینهای مانند دیابت دارید و تاولها ناگهانی ایجاد شدهاند.
3) اگر سنتان بالاست.
4) اگر قطر تاولها خیلی زیاد است.
5) اگر تاولها بعد از چند روز نهتنها بهتر نشدهاند، بلکه دردناکتر و بزرگتر از روز اول شدهاند.
6) اگر به تازگی شروع به مصرف دارویی کردهاید یا دوز دارویتان تغییر کرده است.
7) اگر از بیماری نقص ایمنی رنج میبرید یا کورتون مصرف میکنید.