محققان برای نخستینبار در بررسیهای خود نشان دادهاند بیماران دریافتکننده پیوند ریه که در شهرهای شلوغ یا نزدیک آنها و با سطح بالایی از آلودگی هوا زندگی میکنند، نسبت به افرادی که در مناطقی با آلودگی کمتر زندگی میکنند، بیشتر احتمال دارد فوت کنند یا مبتلا به رد مزمن ارگان شوند.
محققان بلژیکی، با ارائه این نتایج در کنگره بینالمللی انجمن اروپایی بیماریهای تنفسی، به این نتیجه رسیدهاند بیمارانی که در مناطق با آلودگی بالاتر از آنچه سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده، زندگی میکنند، در مقایسه با مناطق کمتر آلوده، با افزایش خطر 10 درصدی در مرگ و میر مواجه هستند. البته این افزایش خطر، در بیماران دریافتکننده پیوند ریه که تحت درمان با آنتیبیوتیکهایی از گروه ماکرولیدها، مانند آزیترومایسین و کلاریترومایسین هستند، دیده نمیشود.
سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند، سالانه 7/3 میلیون نفر در سراسر جهان بهدلیل مواجهه با ذرات ریز با قطری میان 5/2 تا 10 میکرومتر (تحت عنوان PM10) دچار مرگ زودرس میشوند. این ذرات از وسایل نقلیهای جادهها یا در اثر کارهای سنگبری در هوا پراکنده میشوند. سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند ذرات PM10 بیش از20 میکروگرم در هر متر مکعب از اتمسفر نباشد. محققان میگویند مواجهه کوتاهمدت و بلندمدت با آلودگی هوا، با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریهای تنفسی مرتبط هستند، خصوصا میان جمعیت آسیبپذیر. بیماران دریافتکننده پیوند ریه با بیشترین آسیبپذیری مواجهاند، زیرا بهدلیل درمان با داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی برای پیشگیری از رد پیوند، سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
حدود 50 درصد از بیماران دریافتکننده پیوند ریه، 5 سال یا بیشتر پس از جراحیشان زنده میمانند، میزانی که کمتر از دیگر عضوهای پیوند زده شده است، آن هم، بهدلیل بروز بالاتر رد مزمن پیوند. پزشکان گاهی اوقات گمان میکنند شاید این مساله بهدلیل آلودگی هوا باشد اما تا به حال، شواهدی برای تایید آن وجود نداشته است.
رد مزمن پیوند تا 5/61 درصد از بیماران گروه ماکرولیدها و 5/38 درصد از بیمارانی که ماکرولید دریافت نکرده بودند، دیده شد. ماکرولیدها اغلب زمانی تجویز میشوند که رد پیوند یا التهاب رخ میدهد. از آنجا که تعداد کمتری از بیماران تحت درمان با گروه ماکرولیدها فوت کردهاند، به نظر میرسد این گروه از داروها بهعنوان محافظ در برابر عوارض بیشتر و مرگ بیماران عمل میکنند.
محققان در پایان نتیجهگیری میکنند کاهش سطح آلودگی هوا بهطور قابلتوجهی شانس زنده ماندن بیماران را افزایش و مرگ و میر آنها را کاهش میدهد.