مهندس محسن فرهادی، معاون فنی بهداشت محیط وزارت بهداشت
برخورد قضایی قاطع با نانواییهای متخلف
سالهاست بحث افزودنیهای غیرمجازی مانند جوش شیرین، جوهر لیمو و بلانکیت به نانهای سنتی مطرح است و به عوامل مختلفی مثل فصل و نانوا یا کارگری که نان را تهیه میکند، بستگی دارد. بهطور مثال، برخی نانواها در فصل گرما برای افزایش ماندگاری خمیر به آرد، نمک بیشتری اضافه میکنند ولی این تخلفها آنقدر نیست که نگرانکننده باشد و در مجموع در حد 2 تا 3 درصد است.
در مورد بلانکیت نیز همینطور است ولی مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که تشخیص بلانکیت در خمیر هم برای مردم و هم برای بازرسان ما سخت بوده و ما باید از خمیر نمونه بگیریم و کار آزمایشگاهی انجام دهیم تا از وجود بلانکیت مطمئن شویم. البته راههای غیرمستقیمی نیز برای تشخیص افزودنیها به نان وجود دارد که در حال حاضر بازرسان ما در حال تجهیز به کیتهای موبایل هستند تا از این طریق کنترل روی نانهای سنتی بیشتر شود.
در کل، هر چه نظارت بازرسان بر نانهای سنتی بیشتر باشد امکان تخلف نیز کمتر خواهد بود. بازرسان ما در بازدید از نانواییها اعلام کردهاند که افزودن هر نوع افزودنی به نان سنتی غیرمجاز است ولی گاهی گفته میشود که نانواها از مضرات مادهای مانند بلانکیت بیاطلاع هستند و تحت تاثیر تبلیغات برخی افراد سودجو قرار میگیرند در حالی که اصلا اینگونه نیست و آن تعداد کمی که از بلانکیت استفاده میکنند، آگاهانه این کار را انجام میدهند، هدفشان نیز تغییر کیفیت نان به منظور افزایش فروششان است و اقدام ما در مواجهه با این نانواییها برخورد قضایی و پلمپ آن خواهد بود. البته استفاده از بلانکیت در همه مناطق کشور یکسان نیست و در نانواییهای استان تهران این تخلف بیشتر دیده میشود و به ترتیب در تهیه نانهای بربری، تافتون و لواش این ماده بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
جالب است بدانید نان سنگک از نظر میزان افزودنیهای غیرمجاز سالمترین نان است و با وجود آنکه ممکن است آرد آن نسبت به گذشته سبوس کمتری داشته باشد و حتی از آرد نانهای دیگر تهیه شود ولی فرمولاسیون و نحوه پختش به شکلی است که اصلا نمیتوان به آن جوش شیرین یا سایر افزودنیها را اضافه کرد.
در کل، ما برای مقابله با نانواهایی که افزودنیهای غیرمجاز به نان میزنند 3 اقدام را انجام دادهایم؛ اول آنکه از توان خود اصناف و اتحادیه نانواها استفاده میکنیم به صورتی که اصناف خودشان بر عملکرد زیرمجموعهشان نظارت داشته باشند.
دومین اقدام، تشدید کنترل بیشتر ما بر نانواییهاست به گونهای که در صورت مشاهده تخلف برخورد قضایی قاطع انجام میدهیم و سومین اقدام ما این است که با کمک سازمان غذا و دارو، نانواییها رتبهبندی شوند تا با این کار رقابت سالم بین آنها ایجاد کنیم.