دکتر حسین رستگار
مدیرکل آزمایشگاههای مرجع کنترل غذا و دارو و رئیس مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو در سازمان غذا و دارو
چندی پیش، خبری مبنیبر عدم سمزدایی و انگلزدایی از لیوانهای کاغذی یکبار مصرف منتشر شده و در ادامه خبر آمده بود که به دلیل همین آلودگیها، استفاده از لیوانهای پلاستیکی بر انواع کاغذی آنها برتری دارد.
این درحالی است که چنین موضوعی تنها درحد یک ادعاست و تا اثبات آن نباید اذهان عمومی را با پخش چنین خبرهایی مشوش کرد.
بهطور کلی، لیوانهای یکبار مصرف با جنسهای مختلف کاغذی، فومی، گیاهی یا پلاستیکی (پلیمری شفاف یا شیریرنگ) در بازار وجود دارند و بین این محصولات، ما باید ابتدا به کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در لیوانها توجه داشته باشیم و بدانیم اگر هر کدام از این لیوانها دارای استاندارد و تاییدیه سازمان غذا و دارو باشند، میتوان به سلامت و ایمنی آنها اعتماد کرد و علاوه بر تمام نوشیدنیهای سرد، نوشیدنیهای گرم را هم در برخی از آنها مصرف کرد.
خریداران و مصرفکنندگان این لیوانها باید هنگام خرید به بستهبندی اصلی این محصولات توجه کنند و بدانند محصولات و برندهای مورد تایید ما، همانهایی هستند که علاوه بر مهر استاندارد، مهر و نشان سازمان غذا و دارو را هم دارند. بد نیست بدانید امکان مهاجرت ترکیبهای شیمیایی موجود در لیوانهای یکبار مصرف غیراستاندارد یا آنهایی که تاییدیه سازمان غذا و دارو را ندارند، به بافت نوشیدنی وجود دارد. در این صورت، سلامت ما هم با استفاده از چنین محصولاتی بیشتر به خطر خواهد افتاد.
بین محصولات مختلف، ما ابتدا استفاده از لیوانهای گیاهی، سپس کاغذی، فومی و در نهایت، پلاستیکی را برای نذریهای نوشیدنی مناسبتی و گرم، توصیه میکنیم. ما میتوانیم در تمام لیوانهای یکبار مصرف استاندارد (حتی پلاستیکیها) نوشیدنی گرم بریزیم و مطمئن باشیم که میزان ترکیبات شیمیایی رهاشده از بافت لیوان و مهاجرت آن به نوشیدنی ما کمتر از حد استاندارد خواهد بود اما از آنجا که این ترکیبات در حداقل ممکن از لیوانهای گیاهی و کاغذی جدا میشوند، توصیه ما استفاده از این محصولات برای نوشیدنیهای گرم است.