پرسش: «فیشور سیلانت» که برای محافظت از دندان کودکان انجام میشود دقیقا چیست؟ در چند سالگی باید انجام داد؟ حدودا چقدر هزینه دارد؟
پاسخ: دکتر احمد جعفری متخصص دندانپزشکی کودکان عضو هیاتعلمی دانشگاه علومپزشکی تهران:
فیشور به معنای شیارهای عمیق و گیردار روی دندان است که غذا میتواند در آنها گیر کند و باعث پوسیدگی دندان شود. در فیشور سیلانت، دندانپزشک با استفاده از موادی این شیارهای عمیق را کمعمق میکند به طوری که هم غذا در آن گیر نکند و هم سطح جونده دندان با مسواک زدن به راحتی تمیز شود و از پوسیدگی پیشگیری کند.
انجام فیشور سیلانت به چند عامل بستگی دارد؛ اول اینکه آیا دندان پوسیدهای در دهان وجود دارد یا نه؟ اگر دندانها کاملا سالم باشند احتمال پوسیدهشدن دندانی که دارای شیارهای عمیق است کاهش مییابد اما اگر چند دندان پوسیده در دهان وجود داشته باشد داشتن شیارهای عمیق روی دندان امکان پوسیده شدن دندان را تسریع میکند. فیشور سیلانت معمولا برای دندانهای دائمی انجام میشود.
مهمترین نکتهای که برای انجام فیشور سیلانت لازم است همکاری کودک حین کار کردن دندانپزشک است زیرا اصلیترین رکن این کار خشک بودن کامل دندان است. اگر کودکی نتواند همکاری لازم را داشته باشد و دندان موردنظر خشک نماند، فیشور سیلانت انجامشده هیچ ارزشی نخواهد داشت بنابراین انجام این کار در سن پایین به هیچوجه توصیه نمیشود. در سنین 6 سالگی به بعد با رویش اولین دندانهای دائمی معمولا کودک میتواند با دندانپزشک همکاری کند.
انجام فیشور سیلانت برای دندانهای شیری توصیه نمیشود اما اگر والدین بخواهند اینکار را برای فرزندشان انجام دهند در صورتی که کودک همکاری لازم را داشته باشد منعی برای اینکار وجود ندارد.
برای اینکه والدین بدانند دندانهای کودکشان به فیشور سیلانت نیاز دارد یا نه باید داخل دهان کودکشان را به خوبی ببینند و وضعیت دندانها را بررسی کنند. اگر تعدادی از دندانهای کودک پوسیده یا حتی پرکردگی داشته باشد احتمال اینکه دندانهای دائمی در حال رویش پوسیده شوند افزایش مییابد. در این صورت بهتر است والدین برای انجام فیشور سیلانت دندانهای کودکشان اقدام کنند، اما اگر دندانها سالم باشند با مسواک زدن میتوان جلوی پوسیدگی یا پیشرفت آن را گرفت.
هزینه فیشور سیلانت در مراکز مختلف با هم تفاوت دارد و حدودا کمتر از 100 هزارتومان است.