دکتر مینو محرز/متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری و رئیس مرکز تحقیقات ایدز
برخی از والدین در سراسر دنیا از تزریق واکسن به فرزندانشان خودداری میکنند زیرا معتقدند واکسن عوارض جانبی بسیاری دارد که از آن جمله میتوان به اختلال اوتیسم اشاره کرد که به تازگی در گوشه و کنار جهان بحث در مورد آن بالا گرفته است. واقعیت این است که این نوع عوارض بسیار نادر است و در برابر فوایدی که واکسیناسیون میتواند داشته باشد اصلا به چشم نمیآید.
در بسیاری از کشورهای دنیا واکسیناسیون اجباری نیست. در کشورهای همسایه ما نیز برنامه واکسیناسیون در حد مطلوب اجرا نمیشود اما خوشبختانه در کشور ما خدمات رایگان و در دسترس است.
واکسیناسیون در ایران اجباری و ارائه کارت واکسیناسیون حین ثبتنام در مدرسه ضروری است.
پنتاوالان از جمله واکسنهای بسیار خوبی است که با تلاش وزارت بهداشت به صورت رایگان در دسترس خانوادهها قرار گرفته و در 2 نوبت تزریق، کودکان را در برابر 5 بیماری خطرناک دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هپاتیت و هموفیلوس آنفلوانزا مصون میکند.
متاسفانه بهدلیل عدم اطلاعرسانی خوب، برخی خانوادهها فکر میکنند بیماریهایی مانند دیفتری و سیاهسرفه ریشهکن شده اما حقیقت اینجاست که هیچ بیماریای تاکنون ریشهکن نشده و حتی هنوز نمونههایی از ابتلا به سرخجه و سرخک که برنامه ریشهکنی آن از سوی سازمان جهانی بهداشت آغاز شد و کشور ما هم در آن شرکت داشت، گزارش میشود.
اگر به صورت مرتب با واکسیناسیون در برابر این بیماریها مصونیت ایجاد نکنیم، احتمال همهگیری آنها نیز وجود دارد.
برنامه واکسیناسیون باید طبق دستور وزارت بهداشت اجرا و برای کاهش ترس مردم از واکسیناسیون اطلاعرسانی لازم انجام شود. بهعنوان مثال خانوادهها باید بدانند که تب عارضه تمام واکسنهاست و تنها پنتاوالان تب نمیدهد. تب را نیز به کمک مسکنها و تببرها میتوان کنترل کرد و مسالهای نگرانکننده نیست.