دکتر شاهین صالحی، متخصص پزشکی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
تاکنون مدارک کافی علمی و مستندی در مورد اینکه مصرف مکملها باعث بروز بیماریهای خودایمنی مانند واسکولیت وگنر در فرد یا ورزشکاری شود به دست نیامده است. به هر حال، این بیماری یک بیماری نادر است که علتش نیز هنوز بهدرستی مشخص نشده. ممکن است زمینه ژنتیکی و ابتلا به بعضی از بیماریهای عفونی بتواند باعث شعلهور شدن آن شود، اما قطعا فردی که به بیماری واسکولیت مبتلاست، اگر مکملهای پروتئینی مصرف کند، کارکرد کلیویاش بالا میرود و شرایط برای آسیب به کلیه و پیشرفت بیماریاش مهیا میشود.
به همین دلیل، توصیه ما به همه ورزشکاران این است که حتی در مصرف بهترین و مرغوبترین مکملها نیز احتیاط کنند.
در ایران حتما باید به برچسب مجوز وزارت بهداشت روی مکملها توجه شود. مکملهایی که به صورت قاچاق وارد ایران میشوند، خطرناک هستند.
ما فرض را بر این میگذاریم که مکملها کاملا مجازند و آلودگی هورمونی و دارویی ندارند. اما حتی همین مکملهای مجاز هم باید با احتیاط مصرف شوند چون میتوانند در درازمدت روی کبد و کلیه اثر داشته باشند.
باید دید بدن اصلا نیازی به این مکملها دارد یا نه و اگر نیاز دارد، چه مقدار از آن باید مصرف شود. قبل از اینکه فرد بخواهد مکمل مصرف کند، باید آزمایش کاملی از کبد، کلیه و وضعیت خونیاش بدهد چون باید از هر لحاظ سالم باشد.
متاسفانه مصرف داروهای غیرمجاز در سطح جامعه بالا رفته است، در حالی که این داروها برای بیماران خاص و در شرایط خاص است، نه برای همه ورزشکاران. خطر این داروها کاملا شناخته شده است و تردیدی نیست که آنها سلامت انسان را به خطر میاندازند.