هشدار معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره تبکریمه کنگو
گوشتی که مهر دامپزشکی ندارد، نخرید
مهدیه آقازمانی
در پی اعلام وزارت بهداشت در مورد فوت یک نفر بهدلیل بیماری تب کریمه کنگو در استانهای شمالی کشور، نگرانی در مورد شیوع آن قوت گرفت. بنابر اعلام وزارت بهداشت، از ابتدای سال تاکنون 9مورد ابتلا به تب کریمه کنگو مشاهده شده و 3 نفر بهدلیل این بیماری جان خود را از دست دادهاند. بیماری تب کریمه کنگو یک بیماری خطرناک مشترک انسان و حیوان است و با وجود اینکه در چند سال اخیر موارد ابتلا به آن در کشور نسبت به گذشته کمتر شده، از آنجاکه میتواند کشنده باشد، پیشگیری از شیوع آن اهمیت زیادی دارد.
معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتوگو با «سلامت» آخرین وضعیت این بیماری را تشریح کرده است.
دکتر محمود نبوی با بیان اینکه تب کریمه کنگو بیماری بومی کشور ماست، گفت: «طی 5 تا 6 سال اخیر تعداد موارد ابتلا به تب کریمه کنگو به یکسوم و تعداد مبتلایان به تب کریمه کنگو به 25 تا 50 مورد در سال رسیده، به گونهای که سال گذشته 39 مورد ابتلا داشتیم. بنابر گفتهها از 9 مورد ابتلایی که از ابتدای سال گزارش شده، 3 نفر در سیستان و بلوچستان، 1 نفر در کرمانشاه، 1 نفر خراسان رضوی، 1 نفر یزد، 1 نفر کرمان و 2 نفر در مازندران مبتلا شدند که 1 نفر در مازندران، 1 نفر در خراسان و 1 نفر در کرمانشاه جان خود را از دست دادند. قائممقام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه این بیماری از طریق کنههای آلوده به دام منتقل میشود، توضیح داد: «در هوای گرم و خشک مانند فصل تابستان احتمال بروز تب کریمه کنگو بیشتر است. از طرفی، چون در کشور با خشکسالی مواجه هستیم، حتی اگر دام از خارج از کشور وارد نشود، باز هم امکان بروز این بیماری وجود دارد.» وی در مورد اقداماتی که برای کنترل این بیماری در کشور انجام شده افزود: «سازمان دامپزشکی کشور هر 6 ماه یکبار سم ضد کنه در آغل مناطقی که احتمال آلودگی در آنها بیشتر است، میزند. این سازمان در مرزهای ورودی کشور 8 نوع کشتارگاه مستقر کرده تا دامهایی که وارد کشور میشوند، ذبح و بعد از 24 ساعت وارد کشور کند.»
دکتر محمود نبوی که متخصص بیماریهای عفونی است، در مورد راههای انتقال بیماری اینگونه توضیح میدهد: «این بیماری در کنهها بروز پیدا میکند و اگر کنهای آلوده به آن باشد و در محیط آغل برود و گاو و گوسفند را نیش بزند، ویروس تا 2 تا 3 هفته در خون این حیوانات میماند و در صورت تماس خون و ترشحات و لنف بدن حیوان با انسان، میتواند بیماری را به او منتقل کند.»
او با بیان اینکه در کشتارگاههای صنعتی این ویروس کمتر دیده شده به «سلامت» میگوید: «دامی که به ویروس تب کریمه کنگو آلوده شده باشد، بعد از ذبح تا 6 ساعت اول آلودگی ویروسی دارد و در صورت تماس با آن در این مدت زمان بیماری به انسان منتقل میشود.» به گفته معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، 3 بیماری که امسال در اثر ابتلا به تب کریمه کنگو فوت کردند، با دام آلوده در تماس بودند و زمانی که مبتلا شدند دیر به مراکز درمانی مراجعه کردند. دکتر نبوی در مورد علائم این بیماری میگوید: «علائم اولیه این بیماری تب و کوفتگی و درد عضلات است و بعد از 3 تا 5 روز خونریزی زیر جلدی از نواحیای مثل بینی یا سایر نقاط بدن شروع میشود که بند نمیآید. علاوه بر این، امکان استفراغ خونی و اسهال خونی هم وجود دارد که اگر بیمار دیر مراجعه کند، ممکن است دچار شوک شود و فوت کند.» به گفته معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، مرگ و میر ناشی از بیماری تب کریمه کنگو در صورت درمان 10 تا 15 درصد و بدون درمان 50 درصد است.
دکتر نبوی در پاسخ به این سوال که آیا تب کریمه کنگو از گوشت نپخته هم میتواند انتقال پیدا کند؟
گفت: «مردم حتما گوشتهایی که دارای مهر سازمان دامپزشکی کشور هستند، خریداری کنند.» او ادامه داد: «در کشتارگاههای صنعتی دام را بعد از ذبح 24 ساعت در یخچال نگهمیدارند و در این زمان که به آن زمان پیشسرد گفته میشود، در صورتی که ویروس در آن باشد، از بین میرود بنابراین گوشتهایی که در کشتارگاههای صنعتی تهیه میشوند چون تحت نظارت سازمان دامپزشکی هستند، هیچ مشکلی ندارند.» وی در ادامه توضیح میدهد: «جگر و کلهپاچه نیز در کشتارگاههای صنعتی تا 48 ساعت و در دمای
صفر تا 4 درجه نگهداری و بعد عرضه میشوند که در این زمان نیز ویروس کاملا از بین میرود.» معمولا در عید قربان مسلمانان گاو یا گوسفند قربانی و گوشت آن را بین اقوام و دوستان یا فقرا تقسیم میکنند. حال با وجود نگرانیهایی که در مورد بیماری تب کریمه کنگو وجود دارد و اینکه ذبح دام به وسیله افراد بومی انجام میشود، سوال اینجاست که چگونه از سلامت دامها و گوشتهای قربانی مطمئن شویم؟ معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت
در اینباره توضیح میدهد: «سازمان دامپزشکی دو راهحل برای پیشگیری از انتقال یا ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو در نظر گرفته، اول آنکه ذبح دام را در میادینی که سازمان دامپزشکی تعیین کرده انجام دهند که در آنجا دامپزشک حضور دارد و دوم میتوانند در کشتارگاههایی که سازمان دامپزشکی تعیین میکند، ذبح کنند. همچنین اگر گوشت قربانی برای شما آوردند و از سلامت آن مطمئن نبودید، حتما آن را 24 ساعت در یخچال نگهدارید و بعد مصرف کنید.»