ببار ای برف شادی بر سر من
الهه رضاییان
وقتی سوار تاکسی شدم، خانم مسن با راننده گرم صحبت بود. بحثشان آنقدر جدی بود که تا «سلامت» را دست من دیدند، ناگهان خانم اشارهای به من کرد و رو به راننده گفت: «نه فقط تلویزیون، که همین مجلهها و روزنامهها هم مخصوص جوانها و بچههاست. چه بخورند، چه بپوشند، چطور آرایش کنند. انگار ما چون پیر شدهایم از صفحه روزگار محو هستیم...» یواشکی نگاهی به «سلامت» که تازه از چاپخانه آمده بود، انداختم و صفحه «سالمندان» را پیدا کردم و آن را به خانمی که بعدا فهمیدم نامش نصرتخواه و سنش 68 سال است، نشان دادم. گفت: «خودت رنگ و لعاب این صفحه را با بقیه صفحات مقایسه کن.» راست میگفت. انگار همهمان یادمان رفته که سالمندان حق دارند شاد زندگی کنند. «سالمندان» این هفته اختصاص دارد به راهنمای زندگی شاد در دوران سالمندی.
1.بهعنوان نخستین قدم برای شادزیستن در سالمندی و بهبود شیوه زندگیتان باید تغییرهای جسمی، ظاهری و محدودیتهای احتمالی ویژه سن و سال خود را بپذیرید و حتی به این تغییرها افتخار کنید. اگر انتظارتان را از خود معقول و منطقی کنید، زندگی را به خود و دیگران سخت نمیگیرید و دنیای شادتری خواهید ساخت.
2.حالا با آگاهی به اینکه توانایی شما در یادگیری محدودتر از گذشته است، از هر فرصتی برای یادگیری مواردی تازه استفاده کنید. مدام با خود بگویید هیچوقت برای یادگیری دیر نیست.
3.خوشبین باشید و اجازه ندهید افکار منفی سراغتان بیاید. سعی کنید با سالمندان مثبتاندیش ارتباط برقرار کنید. داشتن نگرش خوشبینانه، ناامیدی و بیحوصلگی را از بین میبرد.
4.این جمله و جملههای مشابه ناامیدکننده مانند از ما گذشته و برای سن ما دیر است را از ذهنتان بیرون کنید. خداوند متعال به هر کسی نعمت رسیدن به سالمندی را نمیدهد. به خودتان ببالید که موفق شدهاید چنین توجه ویژهای از جانب خدا دریافت کنید.
5.سعی کنید مفید باشید. وقتی هر صبح حس مفید بودن، هدف داشتن و معنیدار بودن را داشته باشید ناامیدی و حس غمگینی سراغتان نمیآید.
6.تا میتوانید سراغ یادگیری مهارتهای مختلف و تواناییهای جدید بروید. شما برای برقراری ارتباط با دوستان، گروه همسالان و حتی فرزندان و خانوادهتان که دور از شما زندگی میکنند لازم است کار کردن با تکنولوژیهای روز را بیاموزید.
7.در کارهای داوطلبانه برای کمک به دیگران شرکت کنید. تجربهها و آموختههای شما میتواند به آنها یاری رساند. مطمئن باشید همین که دیگران به شما مراجعه میکنند تا نیازهایشان را رفع کنید انرژیتان را بالا میبرد و حس شادی و امید به زندگی شما افزوده خواهد شد.
8.علاوه بر یادگیری موارد تازه، ورزش و پرهیز از روزمرگی و یک جا نشستن میتواند نشاط و سرزندگی را به شما برگرداند. ورزش علاوه بر کاهش استرس میتواند از بسیاری بیماریها پیشگیری کند و اعتمادبهنفستان را بالا ببرد. حرکت شادیآور است و دشمن افسردگی. همه ما در هر سن و سالی که باشیم و با هر شرایط جسمی میتوانیم ورزش مناسب خود را پیدا کنیم.
9.با موسیقی آشتی کنید. روزی که موسیقی را وارد زندگیتان کنید خواهید دید چطور تحمل دردتان زیاد و افسردگی و تنشهایتان کم میشود. حس شادی و نشاط و افزایش اعتمادبهنفس از دیگر دستاوردهای ثابتشده و علمی موسیقی است.
10.رابطهتان را با خدا که بزرگترین حامی شماست بهبود بخشید. وقتی توکل داشته باشید میدانید جایی برای نگرانی و غم نیست و خدا همه چیز را در کنترل خود دارد. دعا و نیایش آرامش همراه دارد.
-----------------------
نقد:
ألا بذکر الله تطمئنّ القلوب نه به ذکر موسیقی
کسی که قلبش با یاد حق به طمأنینه درونی رسیده دیگه نیازی نداره به ضرب و زور آلات و ابزار موسیقی خودش رو آرام کنه
این آهن آلات سرد آخر عمری چه گلی می خواهند بر سر سالمندان بزنند؟??