توصیهها و هشدارهای دکتر مهدی زارعی به همسرانی که از همدیگر دورند
محبوبه ریاستی
در دنیا مشاغل زیادی وجود دارد که شاغلانش مجبورند بنا به مقتضیات شغلی هرازگاهی از خانه و خانواده خود دور شوند. طبیعی است که این مساله ممکن است از نظر عاطفی مشکلاتی را برای این قبیل همسران بهوجود بیاورد. مثلا ملوانانی که مجبورند ماهها روی آب باشند یا دیگرانی که با هر ماموریتی مجبورند مدت قابلملاحظهای را دور از خانه و خانواده سپری کنند، کمتر امکان برقراری رابطه با همسرشان را دارند. در «ازدواج و سلامت جنسی» این هفته، این سوژه را زیر ذرهبین بردهایم و از کارشناسان «سلامت» پرسشهایی را در این خصوص پرسیدهایم. گفتوگوی ما با دکتر مهدی زارعی، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی را در همین رابطه بخوانید.
سلامت: دوری از همسر از لحاظ روانی چه تاثیری بر سلامت زوجین میگذارد؟
نمیشود گفت که اثر مخربی ندارد اما زوجینی که به این شیوه ازدواج میکنند، این مساله را از قبل میدانند و پذیرفتهاند. مثلا خانمی که با یک فرد نظامی یا کسی که در کشتیرانی کار میکند ازدواج کرده، قطعا میداند همسرش از او مدتی دور است پس باید نسبت به این موضوع سازگاری داشته باشد. البته این موضوع بهخصوص ابتدای زندگی بسیار سخت است چون زوجین نیازهای عاطفی زیادی دارند و ممکن است تحت فشار روانی قرار بگیرند و حتی تنشهایی در آنها ایجاد شود. با این همه پیشنهاد میشود در این گونه مواقع شرایط همسرتان را درک کنید و حساسیتهایتان را پایین بیاورید.
سلامت: آیا وسایل ارتباطی میتوانند کمکی برای حل این موضوع باشند؟
بله، شبکههای مجازی در حل این مشکل خیلی موثر است. زوجین میتوانند مثلا از طریق وایبر، واتسآپ و برنامههایی مانند اینها با یکدیگر صحبت و حداقل از این راه بخشی از نیازهای عاطفیشان را برطرف کنند. البته موضوع دیگری که وجود دارد این است که سطح تحمل و طاقت زوجین در این نوع روابط بیشتر میشود و پس از مدتی این دوری برایشان عادی میشود.
سلامت: آیا این دوری باعث سردمزاجی در زوجین نمیشود؟
نه، به هیچ وجه! سردمزاجی ربطی به دوری همسران از یکدیگر ندارد. زوجین در این نوع رابطه میآموزند نیازشان را کمی به تعویق بیندازند. این موضوع کاملا ارادی و یک رفتار اجتماعی است، همانطور که مثلا در برابر گرسنگی مقاومت میکنیم.
سلامت: درصد خیانت در این همسران چقدر است؟ آیا ممکن است بر اثر این شرایط خیانتی اتفاق بیفتد؟
نه! خیانت به عوامل درونی و رفتاری بیشتر مرتبط است، تا عوامل بیرونی مانند دوری از همدیگر. یعنی صرفا دوری از همسر نمیتواند در این خصوص نقش داشته باشد. مثلا کسی که از زندگی و همسرش احساس رضایت دارد و به اخلاقیات پایبند است، هرگز به خیانت فکر نخواهد کرد. ویژگی شخصیتی افراد، تعهداتی که نسبت به یکدیگر دارند، اعتقادات مذهبی و عواملی از این قبیل در این خصوص نقش بسزایی دارند.
سلامت: شما چه توصیهای به زوجینی که از یکدیگر دورند، دارید؟
بهترین توصیه، گفتوگوست. خیلی خوب است که زوجین بتوانند در مورد نقشهایی که در زندگی مشترک دارند با یکدیگر صحبت کنند یا در زمانی که همسر به مرخصی میآید برنامه سفر بگذارند تا بیشتر کنار هم باشند و از بودن کنار یکدیگر لذت ببرند یا پیامهای عاشقانهای برای هم ارسال کنند و حسشان را به یکدیگر بگویند. به هر حال هیچ وقت دور بودن لزوما به معنی مخرب بودن و نابودی زندگی نیست.
سلامت: خانوادهها تا چه حد میتوانند تنهایی زوج را کم و او را از رخوت خارج کنند؟
خیلی زیاد! خانواده و دوستان نزدیک میتوانند با گذاشتن برنامههای مفرح همسر را از تنهایی دور و شرایط را برای او آسانتر کنند. حتی وجود بچهها هم دلیل خوبی برای صبر کردن و دوری از فکر و خیال است.
سلامت: بعضی اوقات شاید این دوری نهتنها سخت نباشد، بلکه شیرین هم باشد.
بله، چون اشتیاق دیدار حال آدم را خوب میکند و فرد سعی میکند در آن زمانی که کنار همسرش است لذت کافی را ببرد و زمان را به خوبی بگذارند. به همین دلیل نباید این مساله را برای خودمان زیادی بزرگ کنیم.
* تیتر، سطری از شعر علیرضا آذر است: «چمدان دست تو و ترس به چشمان من است/ این غمانگیزترین حالت غمگین شدن است»