شهرام بانکی
نرمش و ورزش از عادتهایی است که میتوان آموزش آن را از سنین نوزادی آغاز کرد. متخصصان طب فیزیکی و کارشناسان ورزشی آشنا کردن نوزادان با ورزش و نرمش را توصیه میکنند و در بسیاری از کشورها، ورزش و نرمش روزانه برای کودکان زیر 5 سال اجباری شده است. در این شماره شما را با برخی از تکنیکها و تمرینهای ورزشی ویژه گروه سنی 1 تا 7 ماه آشنا میکنیم. اگرچه نوزادان و نوپایان 1 تا 7 ماهه توانایی حرکت دادن عضلات بدن خود را ندارند، اما ناخودآگاه با کشیدن عضلات و نرمش اعضای بدنشان، احساس لذت میکنند. البته برخی نکتهها را باید قبل و هنگام ورزش نوزادان رعایت کرد؛ از جمله اینکه برای شروع ورزش باید از یک زیرانداز نرم و مناسب استفاده کرد؛ ورزش را باید روی زمین انجام داد و نوزادان را باید در شرایط روانی آرام و در محیطی ساکت و آرام ورزش یا ماساژ داد بهدلیل اینکه استرس از طریق دستان شما به بدن نوزاد منتقل میشود. دقت کنید که دمای اتاق با شرایط نوزاد متناسب باشد و به میزان کافی اکسیژن داشته باشد.4
1.حرکت اول: گرم کردن عضلات
نوزاد را به پشت روی زیرانداز بخوابانید، پنجههای او را آرام بگیرید و در این حالت دستانش را آرام به سمت بالا بکشید به نحوی که خیلی آرام شانههای نوزاد با زمین فاصله پیدا کند. این حرکت را 5 بار تکرار کنید و سراغ پاهای نوزاد بروید و همین حرکت را آرام با پاهای او انجام دهید.
2.حرکت دوم: دوچرخه
همانطور که نوزاد به پشت خوابیده، مچ پا و بخشی از پاشنهاش را در دست بگیرید و مراقب باشید فشار بیش از حد به پای او وارد نکنید. ابتدا پای راست و بعد پای چپش را به طرف قفسهسینه او هدایت و به جلو باز کنید. درست مثل رکاب زدن دوچرخه، این حرکت را 3 تا 4 بار در روز و هر بار 20 ثانیه انجام دهید.
3.حرکت سوم: تمرین صلیب برای تقویت عضلات قفسهسینه
برای اجرای این حرکت، دستان نوزاد را آرام بگیرید و به طرفین، به سمت بالا و پایین حرکت دهید. این حرکت علاوه بر تقویت مفصل و عضلات شانه و سینه نوزاد، به تقویت عضلات قفسهسینه و استحکام ریه کمک میکند. این حرکت را 4 تا 5 بار در روز تکرار کنید.
4.حرکت چهارم: نشستن با کشش
برای انجام این حرکت همانطور که نوزاد دراز کشیده است، کف دست او را آرام بگیرید و با آرامش از زمین جدایش کنید تا جایی که بنشیند. دقت کنید ابتدا شانههای نوزاد از زمین فاصله بگیرد. اجازه دهید 5 ثانیه روی زمین بنشیند و او را دوباره به همان حالت اولیه برگردانید. این حرکت را 4 تا 5 بار در روز و هر دفعه 5 بار انجام بدهید.
5.حرکت پنجم: تمرینی برای افزایش استحکام دستها
نوزاد را دَمَر روی زمین بگذارید و اجازه دهید دست و ساعدهایش را روی زمین قرار بدهد. بعد از اینکه مطمئن شدید به خوبی دستهایش روی زمین قرار گرفته، آرام پاهای او را از کنار ران و لگن بگیرید و به گونهای که بدن او با زمین زاویه 45 درجه تشکیل دهد، از زمین بلند کنید. برای انجام این حرکت دقت زیادی کنید چرا که اگر خوب کودک را نگهندارید، امکان افتادن او و آسیبدیدن بینیاش وجود دارد. همیشه مراقب باشید نوزاد برای نگهداشتن خود از سر و گردنش استفاده نکند. این حرکت را 2 تا 3 بار در روز و هر بار 3 بار تکرار انجام دهید.