دکتر مصطفی معین در همایش روز جهانی آسم:
یکسوم بچههای تهران آسم دارند!
این روزها آلودگی هوا را متهم ردیف اول بسیاری از بیماریها میدانند. در کشور ما علاوه بر تهران، آسمان سایر شهرهای بزرگ ارمغانی جز ذرات معلق و آلایندههای خطرناک ندارد. در این بین کودکان و سالمندان آسیبپذیرترند و موضوع مهم این است که کودکانی که در کلانشهرها به دنیا میآیند با چه بیماریهایی مواجه هستند؟
بیماریهای تنفسی، سوانح و حوادث ترافیکی و سوانح داخل منزل برای کودکان در شهرهای بزرگ بیشتر اتفاق میافتد. دکتر حامد برکاتی، رئیس اداره کودکان وزارت بهداشت در گفتوگو با «سلامت» با بیان این مطلب توضیح میدهد: «بیماریهای غیرواگیر در کودکان به دلیل شیوه زندگی در کلانشهرها بیشتر بروز پیدا میکند و کودکانی که در کلانشهرها زندگی میکنند، فرصتهای تجربه محیط را برای تکامل بیشتر، کمتر پیدا میکنند و بیشتر در معرض محرکهای بیماریزا هستند. از طرف دیگر، به دلیل گرفتاریهای والدین، فرصت تعامل محیط و با بچههای دیگر را کمتر پیدا میکنند و بیشتر در محیط خانه و آپارتمان هستند که این قضیه خود زمینهساز ابتلا به بسیاری از بیماریهای غیرواگیر خواهد بود.»
دکتر برکاتی در ادامه حرفهایش به موضوع مهمی اشاره میکند: «برخلاف تصور، کودکانی که در کلانشهرها زندگی میکنند، به علت شیوه زندگی شهری با محیطهای اجتماعی کمتر تعامل دارند. این کودکان بیشتر درونگرا خواهند بود. علاوه بر این، کودکان در شهرهای بزرگ به دلیل شیوه زندگی، تغذیه ناسالمی دارند و بیشتر فستفود و تنقلات چرب و شور میخورند که زمینهساز چاقی و بسیاری از بیماریهای غیرواگیر در بزرگسالی خواهد بود.» به گفته رئیس اداره کودکان وزارت بهداشت، براساس آخرین بررسیها 7 درصد کودکان زیر 5 سال چاقند.
تغذیه با شیر مادر یکی از مهمترین عوامل در تقویت سیستم ایمنی کودکان است که به گفته کارشناسان بهداشتی استمرار آن تا 2 سالگی از بروز بسیاری از بیماریها در بزرگسالی پیشگیری میکند. دکتر برکاتی اعتقاد دارد کودکانی که در کلانشهرها زندگی میکنند، نسبت به سایر کودکان از شیر مادر بیشتر محروم هستند. این بچهها کمتحرکند و بیشتر اوقاتشان را در آپارتمان به سر میبرند که این قضیه زمینهساز چاقی و اضافهوزن در بچهها خواهد بود. هفته گذشته به مناسبت روز جهانی آسم، نشستی با همین عنوان برگزار شد که در آن دکتر مصطفی معین، رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی کشور، آمارهای قابلتاملی را بیان کرد: «مطالعهای در مرکز تحقیقات آسم انجام شده که نشان میدهد در سطح کشور 5/13 درصد کودکان علائم آسم دارند و این آمار نسبت به دهه گذشته افزایش یافته به گونهای که در
10 سال گذشته این علائم در کودکان
10 درصد بود. همچنین در مطالعه سالهای گذشته مشخص شد در کودکان تهرانی میزان شیوع آسم که شامل تنگینفس، سرفه و خسخس سینه است 4/35 درصد بوده یعنی از هر 3 کودک، یک نفر علائم آسم دارد و آلودگی هوا عامل اصلی است.»
دکتر معین عوامل تشدیدکننده بیماریهای تنفسی بهویژه آسم را این طور برشمرد: «شیوه زندگی ناسالم، دود سیگار چه مستقیم و چه غیرمستقیم، آلودگی شهرها، آلایندههای موجود در فضاهای بسته، استفاده از فستفودها و کمتحرکی.» به گفته او، برای کنترل این عوامل وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند کاری از پیش ببرد.