پرسش: در میان رنگ های مصنوعی که در صنایع غذایی به کار برده میشود، کدام یک اثر سوء بیشتری برای گروه های آسیبپذیر دارد؟
پاسخ دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و استاد دانشگاه شهید مدرس:
رنگ های مصنوعی از مواد آلی تهیه میشوند. هرچند که بسیاری از این رنگ ها طبیعی وجود دارند اما به دلیل اینکه استخراج رنگهای طبیعی بسیار پرهزینه است، استفاده از آنها در صنعت مواد غذایی مقرون به صرفه نیست، رنگهای طبیعی ثابت نمی مانند و ثبات رنگ های مصنوعی را ندارند، با استفاده از فرمول رنگ های طبیعی نوع مصنوعی آنها را می سازند.
رنگ های مصنوعی خوراکی فرق چندانی با هم ندارند و تاثیراتشان تقریبا مانند هم است. ضمن اینکه تمام این رنگ ها در خارج از کشور تهیه و تولید می شوند بنابراین باید آنها را از کشوری تهیه کرد که محصول باکیفیتتری تولید میکنند. قطعا هرچه کیفیت رنگ های وارداتی بالاتر باشد، عوارض کمتری هم خواهند داشت.
البته میزان رنگ یا مواد نگهدارنده ای که در مواد غذایی به کار می رود، در حد مجاز است که سلامت انسان را تهدید نمی کند اما تحقیقات گسترده ای که در این زمینه انجام شده، نشان می دهد مصرف زیاد و طولانی مدت محصولاتی مانند انواع لواشک، آلوچه و فرآورده های قرمز غیرمجاز همچون آب زرشک، انواع نوشابه های زرد، نوشمک ها، پفک ها، پاستیل ها، فرآورده های ژله ای و رنگ های زرد غیرمجاز که در آنها رنگهای مصنوعی به کار رفته است، باعث ایجاد اختلالاتی مانند آسم و آلرژی، کهیر، بیش فعالی در کودکان، تضعیف سیستم ایمنی، اختلال در خواب، پرفشاری خون، کاهش سطح ویتامین های بدن، اختلالات کبدی، تومورهای بدخیم و حتی تاثیر بر فرآیندهای مغزی مانند تاثیر بر قدرت یادگیری و رفتار بهخصوص در کودکان و نوجوانان می شود.