اگر قصد سفر دارید، بخوانید!
دکتر فاطمه خالقی
این روزها تعداد سالمندانی که تنها سفر میکنند، بیشتر شده است اما هنوز هم مشکلات و محدودیتهایی برای سفر سالمندان وجود دارد. آمادگی برای سفر به پیشزمینههایی نیاز دارد که برخی از آنها را در «سالمندان» این هفته مرور میکنیم.
1) هیچ قانون و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. تصمیم شما به وضعیت سلامت و درمانهایی که دریافت میکنید، بستگی دارد ولی بهتر است حداقل یک ماه قبل از سفر با پزشکتان در مورد سفر مشورت کنید.
2) مقصد سفر، وضعیت سلامت، وسیله نقلیه
مورد استفاده، مدت اقامت، شرایط آب و هوایی منطقه، نوع تغذیه و رژیمغذایی، فعالیتها و مراکز درمانی و داروهای مورد استفاده را با پزشکتان بررسی کنید.
3) در صورتی که به ناراحتیهای تنفسی، مفصلی، قلبی، عصبی، کلیوی، دیابت یا ضعف حافظه مبتلا هستید، بهتر است مسیرهای دور را برای سفر انتخاب نکنید. با این حال همه چیز به درمانها، میزان استراحت شما در طول سفر و همراهانتان بستگی دارد.
4) وقتی مکان سفر قطعی شد، دوباره با پزشک خود تماس بگیرید تا در صورت نیاز، واکسنهای ضروری را تجویز کند زیرا افراد سالمند بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای ویروسی هپاتیت A وB، آنفلوانزا، ذاتالریه و حصبه هستند. ممکن است پزشک برای مقابله با مالاریا، اسهال، تب و حالت تهوع یا درد و جراحتهای احتمالی توصیههایی برای شما داشته باشد. گاهی نیز درمانهای پیشگیری مثل آسپیرین برای پیشگیری از ترومبوز عروقی هنگام سفر تجویز میشود.
5) درباره داروهایتان نیز با پزشک مشورت کنید. گاهی لازم است تعداد برخی داروها مانند داروهای مدر، مخصوصا اگر به منطقهای گرم سفر میکنید، کم شود. فراموش نکنید از هر دارو، 2 برابر مورد نیاز بردارید و در2 جای مختلف قرار دهید. داروها را باید از گرمای شدید یا سرمای شدید احتمالی دور نگه دارید.
6) به غیر از پاسپورت، بهتر است کارت واکسیناسیون، بیمه و نشانی محل اقامت، شماره تلفنهمراهان، شماره اورژانس و بیمارستان محل اقامت را تهیه کنید.
7) کفش راحت و لباسهای متناسب با آبوهوای محل، آب بهداشتی و در مناطقی که خطر گزش حشرات وجود دارد، پماد و اسپری ضدحشرات همراه داشته باشید.
8) یک کتاب راهنمای زبان محلی هم ممکن است به کارتان بیاید.
9) در صورتی که با اتومبیل شخصی سفر میکنید، هر 2 ساعت یکبار توقف کنید و در طول شب چون دید کاهش مییابد، رانندگی نکنید. در صورتی که دارو مصرف میکنید، باید بدانید برخی داروها خوابآورند.
10) در صورتی که با هواپیما سفر میکنید، داروهای خود را در ساک دستی بگذارید. روی صندلی راحتی بنشینید و مرتب آب بنوشید. برای پیشگیری از ترومبوز، پاهایتان را دراز کنید.
11) با افزایش سن، تغییرات ساعت هم مشکلساز میشود و میتواند عامل بیخوابی، سردرد و خستگی باشد. سعی کنید برای پیشگیری، قبل از سفر بیشتر استراحت کنید و به محض رسیدن به محل خود را با ساعت محلی تطبیق دهید.
12) در صورتی که به دیابت مبتلا هستید، به رژیمغذایی خود پایبند باشید.
13) اگر با قطار یا اتومبیل سفر میکنید نیز رعایت همین مسائل ضروری است.
14) به محض آنکه وارد محل شدید، سعی کنید وضعیت خواب و بیداری خود را با ساعت محلی مطابقت دهید و هرگز قرص خواب نخورید. کافی است چند روزی با قرار گرفتن در محل روشن از خوابیدن در طول روز خودداری کنید.
15) به تغذیه خود توجه داشته باشید. آب معدنی بنوشید و از نوشیدن آب شیر خودداری کنید. در صورتی که در کشوری گرمسیری اقامت دارید، مرتب آب بنوشید تا دچار کمآبی نشوید.
16) از خوردن سبزیهای خام، بستنی و یخ خودداری کنید. در صورتی که مبتلا به اسهال شدید، احتمال کمآبی بدن افزایش مییابد پس فورا به متخصص مراجعه و دارو مصرف کنید. در این شرایط فقط برنج بخورید.
17) در صورتی که دچار بیماری یا مشکل خاصی شدید، آرامشتان را حفظ و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
منبع: Doctisimo