دوستیِ برادران دنیایی، بر اثر زودْ گسلیِ علل آن، گسسته می شود . [امام علی علیه السلام]
کشکول سلامت1
کاهش 10درصدی سزارین در ایران
یکشنبه 94 مرداد 18 , ساعت 8:33 صبح  

در مراسم تجلیل از مجریان برتر مراقبان مادر و کودک مطرح شد


مهدیه آقازمانی

یکی از هشدارهای بهداشتی که در سال‌های اخیر در کشور ما مطرح بوده، بالابودن آمار سزارین است. درحالی که آمار جهانی می‌گوید تنها 10 تا 15 درصد از زایمان‌ها باید به روش سزارین انجام شود، آن هم در زمانی که سلامت مادر و نوزاد با انجام زایمان طبیعی به خطر بیفتد، اما این رقم در کشور ما بالای 50 درصد است و در بیمارستان‌های خصوصی به 90 درصد هم می‌رسد. این در حالی است که برای کم کردن آمار سزارین هیچ اقدام عملی موثری انجام نشده بود تا زمان اجرای طرح تحول که وزیر بهداشت یکی از اولویت‌های اصلی‌اش را در طرح تحول نظام سلامت کاهش آمار سزارین قرار داد؛ اقدامی که با رایگان شدن زایمان طبیعی شروع شد و با بهبود شرایط بلوک‌های زایمان و اصلاح تعرفه‌ها برای زایمان طبیعی توانست در عرض یک سال و نیم روند صعودی سزارین را متوقف کند. وزارت بهداشت با برگزاری همایشی از بیمارستان‌هایی که توانستند آمار سزارینشان و مرگ ومیر مادر و نوزاد را کاهش دهند، تقدیر کرد.

دکتر سیدحسن‌ هاشمی در همایش تقدیر از مجریان برتر برنامه ترویج زایمان طبیعی و برترین‌های سلامت مادر و نوزاد با بیان اینکه مقام اول سزارین را در منطقه داریم تاکید کرد: «از سال 70 یعنی از زمانی که متخصصان جدید زنان عهده‌دار مسئولیت زایمان شدند تا سال 92 میزان سزارین ما از 37 درصد به 56 درصد رسیده و این در حالی است که تدبیری برای پیشگیری از افزایش شیوع سزارین اندیشیده نشده و در برخی مراکز به‌ویژه مراکز خصوصی آمار سزارین به 90 درصد نیز رسیده بود.»

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه از ابتدای اجرای طرح تحول سلامت 470 هزار زایمان طبیعی رایگان در کشور انجام شده توضیح داد: «عمل سزارین در مراکز دولتی 7 درصد کاهش یافته و در مجموع شاهد کاهش 10 درصدی سزارین در کشور بودیم.»

وی با بیان اینکه انجام زایمان طبیعی بیشتر باید در زایمان‌های اول مورد توجه قرار گیرد، گفت: «بنابراین نباید فشار بی‌جا آوریم مگر در زمانی که مطمئن باشیم زایمان طبیعی در زایمان‌های دوم و سوم فرد عارضه‌ای برای مادر و کودک ایجاد نمی‌کند.»

هاشمی با اشاره به اینکه در حال حاضر 366 بلوک زایمانی در کشور در حال بازسازی است، گفت:
«365 مرکز برای زایمان بدون درد در حال احداث است و از این مسیر ما در آینده مادران و فرزندان سالم‌تری خواهیم داشت.»

آمار سزارین در مناطق حاشیه‌ای به زیر 20 درصد رسیده است

دکتر هاشمی با اشاره به مرگ و میر مادران و نوزادان گفت: «هر مرگ کودک و مادر علاوه بر اینکه به مراکز نظارتی گزارش می‌شود، مستقیما به دفتر من نیز گزارش می‌شود و مورد به مورد آن را ارزیابی می‌کنیم و تیمی برای تهیه گزارش آن می‌فرستیم.» به گفته وزیر بهداشت، در بیمارستان‌های دولتی مناطق حاشیه‌ای کشور که کم برخوردار هستند، شیوع سزارین به زیر 20 درصد کاهش یافته است. هاشمی ادامه داد: «برای ایمن‌سازی نیز تعداد واکسن‌هایی را که در گذشته وجود داشتند، ادامه خواهیم داد و واکسن جدید پنتاوالان را که در کمتر از یک سال گذشته در کشور استفاده می‌شود به کار می‌بریم. در عین حال امیدوارم طی 2 سال آینده بتوانیم در مورد این واکسن به خودکفایی برسیم.»

هیچ‌کس برای انجام زایمان طبیعی مجبور نمی‌شود

وزیر بهداشت در ادامه با اشاره به برخی نگرانی‌هایی که در مورد اجبار به زایمان طبیعی در بیمارستان‌ها انجام می‌شود، گفت: «هیچ کس به اجبار هیچ خدمتی را انجام نمی‌دهد. شاید یک عده‌ در مورد این مسائل نگران باشند که باید برای آنها توضیح دهیم. در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی هیچ کس مجبور به انجام زایمان طبیعی نمی‌شود و بیمار، پزشک، نوع و روش زایمان را تعیین می‌کند.» بنا بر گفته‌های وزیر بهداشت، در برخی از مراکز خصوصی میزان شیوع سزارین به
90 درصد می‌رسد: «البته مبنای کاهش باید شیوع سال گذشته زایمان در بیمارستان باشد. مثلا اگر شیوع سزارین در بیمارستانی 90 درصد بوده باید سالی
10 تا 25 درصد از میزان آن را کاهش دهد. هدف ما در این برنامه رسیدن به نرم بین‌المللی سزارین در کشورهای پیشرفته است.»

مرگ مادران در زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است

آمار کل مرگ مادر باردار در سال 93، بالغ بر
293 مورد گزارش شده که این آمار در سال 92، بیش از 291 مورد در قبال میزان موالید
یک میلیون‌و 470هزار نفر گزارش شده است. همچنین میزان موالید در سال 93 یک میلیون و 540 هزار نفر اعلام شده که نشان‌دهنده بهبود این شاخص است.

دکتر فرحناز ترکستانی، رئیس اداره سلامت مادران با بیان این آمارها و بیان اولویت‌های اداره سلامت مادران برای کاهش سزارین در کشور گفت:« یک درصد از موارد فوت‌شده برای مادران زیر 18 سال بوده است. 26 درصد بالای 35 سال داشتند.
21 درصد تجربه بارداری اولشان بود. 21 درصد مربوط به بارداری پنجم و بالاتر و همچنین فاصله 2 بارداری آخر و کمتر از 3 سال 25 درصد بوده است.» رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت درباره علل مرگ مادران در دوره بارداری گفت: «62 درصد از مرگ و میرها به‌علت نداشتن مراقبت‌های پیش از بارداری بوده است، 74 درصد مادر یک فاکتور در معرض خطر داشته است و 79 درصد نیز بارداری خودخواسته داشتند. همچنین 4 درصد از مادران مراقبت‌های پیش از بارداری را در زمان مناسبی شروع نکردند و تنها 38 درصد مراقبت‌های پیش از بارداری داشتند.
5 درصد از علت مرگ و میر مادران نیز به دلیل اعتیاد بوده است.» ترکستانی درباره آمار مرگ و میر مادران در مقاطع مختلف بارداری گفت: «27 درصد از مادران در زمان بارداری فوت کرده‌اند. 2 درصد در زمان زایمان، 28 درصد در 24 ساعت اول، 4 درصد در منزل و 1 درصد نیز در تسهیلات زایمانی فوت کرده‌اند. البته مرگ در بین راه نداشته‌ایم.» وی اعلام کرد: «30 درصد از مادران در زایمان به روش طبیعی و 70 درصد آنها در اثر زایمان به روش سزارین فوت کرده‌اند. 19 درصد از مادران به‌علت خونریزی، 17 درصد به‌علت پره اوکلاپسی، 7 درصد به‌علت عفونت، 17 درصد به‌علت بیماری‌های قلبی و 9 درصد به‌علت آمبولی فوت کرده‌اند.» بنا بر گفته‌های رئیس اداره سلامت مادران، غفلت و سهل‌انگاری کادر پزشکی نیز به‌عنوان عاملی در مرگ و میر مادران سنجیده شده که بر اساس نتایج به دست آمده 22 درصد از علت مرگ مادران در مقطع پیش از بارداری، 44 درصد در سطح بارداری، 21 درصد کل مرگ‌ها در زمان زایمان، 23 درصد مرگ مادران در 24 ساعت اول پس از زایمان، 14 درصد از موارد پس از 24 ساعت به همین علت اتفاق افتاده است.

محیطی خوشایند برای زایمان

دکتر محمد آقاجانی در جمع خبرنگاران در حاشیه همایش تقدیر از مجریان برتر سلامت مادر و نوزاد، درباره برنامه‌های وزارت بهداشت در این راستا گفت: «ایجاد محیط خوشایند برای زایمان و ارتقای کیفیت آن یکی از مهم‌ترین برنامه‌های ما در سال جاری است.

در این راستا امسال توسعه و بهینه‌سازی 366 بلوک زایمانی در بیمارستان‌های کشور را در دستور کار داریم و در قالب این 366 بلوک؛ یکهزار واحد اختصاصی زایمان نیز برای مادران راه‌اندازی خواهد شد.» وی افزود: «به این منظور امکان حضور همسران خانم‌های باردار هنگام وضع حمل میسر خواهد شد و محیط امن و اختصاصی با حفظ حریم خصوصی مادران ایجاد می‌شود؛ به گونه‌ای که شرایط زایمان طبیعی مورد رضایت مادران باشد. این برنامه استقبال از زایمان طبیعی را بیشتر می‌کند و کیفیت آن را افزایش می‌دهد.» آقاجانی درخصوص تعداد واحدهای اختصاصی زایمان طبیعی در کشور گفت: «در حال حاضر تعداد محدودی از این واحدها در 3 تا 4 نقطه از کشور به‌عنوان پایلوت وجود دارند که نتیجه خوبی هم داشته‌اند. ویژگی این واحدهای اختصاصی این است که همه این امکانات درون یک محوطه وجود دارند و تمام مراحل زایمان در یک سوئیت اختصاصی طی می‌شود. به همین‌دلیل احساس آرامش و اطمینان برای خانم باردار وجود خواهد داشت و از حیث انتقال عفونت‌ها و کاهش عوارض‌های زایمان کمک‌کننده است.» معاون درمان وزارت بهداشت درباره هزینه این واحدها گفت: «زایمان طبیعی همچنان رایگان خواهد بود. امسال نیز مانند گذشته زایمان‌ها باوجود اینکه با استانداردهای بالاتر و در واحدهای اختصاصی انجام می‌شوند همچنان رایگان می‌مانند. حتی زایمان بی‌درد و فیزیولوژیک، باوجود هزینه‌هایی که برای واحدهای اختصاصی دارند، رایگان است و هزینه‌ای در نظر گرفته نمی‌شود.»

کاهش سزارین و ارتقای شاخص سلامت مادر و کودک

شاخص‌های سلامت مادر و نوزاد در جریان برنامه حمایت از زایمان طبیعی مسیر خوب و امیدوارکننده‌ای داشته به گونه‌ای که سال 93 برای اولین بار با اجرای برنامه طرح تحول نظام سلامت روند افزایش سزارین متوقف شد و از 56 درصد به 50 درصد رسید. معاون درمان با بیان این مطلب به کاهش مجدد سزارین در تیر ماه نیز اشاره کرد: «حتی برای اولین بار در تیرماه امسال این شاخص به 49 درصد رسید که نشان‌دهنده استمرار وضعیت کاهنده است که البته مراحل بعدی دشوارتر خواهد بود. خوشبختانه همزمان با کاهش روند سزارین و افزایش زایمان طبیعی، بهبود شاخص‌های سلامت مادر و نوزاد را داشته‌ایم.» وی اعلام کرد: «مرگ و میر خانم‌های باردار از 19/6 درصد به 19 رسیده که اتفاق مثبتی است. حتی یک مرگ خانم باردار نیز برای ما فاجعه است که خوشبختانه این روند در حال کاهش است.»

هفته نامه سلامت/532


نوشته شده توسط | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

کشکول سلامت1


همایون سلحشور فرد، کارشناس مهندسی بهداشت محیط
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 18 بازدید
بازدید دیروز: 393 بازدید
بازدید کل: 995029 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
پرسش[300] . طب سنتی[159] . کنترل بیماری ها[122] . تغذیه سالم[109] . بهداشت مواد غذایی[83] . سلامت روان[81] . توصیه های ایام خاص[80] . پوست و مو[78] . کنترل عوارض[75] . سلامت کودکان[74] . چاقی[53] . سرطان[52] . تربیت فرزند[47] . خواص خوراکی ها[45] . ورزش و سلامت[44] . سلامت مادر و نوزاد[43] . شایعات[42] . مجموعه لینک[42] . سلامت فردی[41] . پوستر[41] . سلامت سالمندان[39] . رژیم درمانی[38] . سوژه نقد[38] . نگهداری مواد غذایی[38] . میوه[37] . سلامت دهان و دندان[37] . بارداری[37] . بهداشت خواب[36] . لبنیات[36] . سلامت کار و طب فیزیکی[35] . برنامه رادیویی[33] . روزه داری[31] . دیابت[30] . گزارش خبری[30] . مشکلات عضلانی و اسکلتی[30] . سلامت جنسی[28] . روغن[26] . چربی[24] . شیر[24] . تغذیه کودکان[23] . بهداشت آب[22] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[22] . عوارض داروها[22] . عسل[20] . قند[20] . تمرین های ورزشی[20] . بدنسازی[20] . آلودگی هوا[20] . آسیب های رسانه[18] . سبزیجات[18] . سبک زندگی[17] . چای[17] . ایمنی و پیشگیری از حوادث[17] . ایدز[17] . مشکلات قلبی و عروقی[17] . مشکلات گوارشی[17] . محیط زیست[17] . مواد بهداشتی و آرایشی[17] . همسرداری[17] . دخانیات[16] . حافظه[15] . سلامت زنان[15] . سلامت سفر[15] . نمک[15] . نقد سلامت[15] . مشکلات تنفسی[15] . ماهی[15] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[14] . بهداشت استخر[13] . آجیل[13] . تغذیه ورزشی[13] . پنیر[13] . سرماخوردگی[13] . گوشت[13] . نوشابه های گازدار[13] . نوشیدنی ها[13] . نیترات[13] . قهوه[12] . گیاهان دارویی[12] . فست فود[12] . فشار خون[12] . چشم[12] . بهداشت مسکن و اماکن عمومی[12] . پخت غذا[11] . افسردگی[11] . صیفی جات[11] . مرغ[11] . کنترل ناقلین[11] . کمک های اولیه[10] . کلسترول[10] . کالری[10] . نان[10] . سکته[10] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[10] . بهداشت لوازم فردی[10] . تخم مرغ[9] . آلودگی صوتی[9] . دخاینات[9] . زانو[9] . ریزش مو[8] . تنقلات[8] . آنفولانزا[8] . اوتیسم[8] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[8] . بهداشت ظروف[8] . سموم شیمیایی[8] . شریان[7] . یبوست[7] . تلفن همراه[7] . برنامه تلویزیونی[7] . برنج[7] . آلزایمر[7] . رادیو معارف-شفا[7] . سردرد[7] . سلامت خانواده[7] . روغن مالی[6] . دمنوش[6] . تلفن همراه[6] . تروریسم[6] . کبد[6] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[6] . کمر[6] . کنسرو[6] . عرقیات[6] . ماساژ[6] . ماست[6] . گوش[5] . گرمازدگی[5] . نفخ[5] . نوشابه[5] . پارازیت[5] . تب کریمه کونگو[5] . ترشی[5] . آکنه[5] . اخلاق پزشکی[5] . اسهال[5] . خرما[5] . دوغ[5] . جگر[5] . جمعیت[4] . خامه[4] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[4] . سلامت مادر و نوزارد[4] . آرتروز[4] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[4] . انواع توت[4] . نقد صدا و سیما[4] . معنویت[4] . وبا[4] . کمردرد[4] . گوشت طیور[4] . شکلات[4] . طب فیزیکی و سلامت کار[4] . عوارض دارو[3] . سموم شیمیایی[3] . شتر[3] . سلامت و ورزش[3] . مایکروفر[3] . لیموترش[3] . متفرقه[3] . مسواک[3] . کنترل بیماری ها[3] . هپاتیت[3] . نگهدای مواد غذایی[3] . بستنی[3] . MS[3] . آبلیمو[3] . تعریق[3] . بهداشت پرتوها و تجهیزات الکترونیکی[3] . پروبیوتیک[3] . سلامت مادر و کودک[3] . زناشویی[3] . حجامت[3] . حبوبات[2] . تیروئید[2] . توصیه های ایام خاص[2] . رب گوجه فرنگی[2] . رفتار های پرخطر[2] . رفتارهای پرخطر[2] . سبزی[2] . سرگیجه[2] . سرویس بهداشتی[2] . سلامت مردان[2] . سلامت سفر[2] . بیش فعالی[2] . ترین ها[2] . تاول[2] . آشپزی[2] . باقلا[2] . ناخن[2] . وررزش و سلامت[2] . کره[2] . کشک[2] . کلیپ[2] . کم خونی[2] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[2] . مدیریت بحران[2] . گوجه فرنگی[2] . سلامت وران[2] . ظروف مواد غذایی[2] . فاویسم . صبحانه . شوره سر . شکر . سلاکت دهان و دندان . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . شترمرغ . شایعات . شپش . سیب . مادر و نوزاد . لبینات . مایکروویو . مربا . مرگ . مشکلات مغز و اعصاب . مسکن . مشکلات عضلانی و اسکلتی . مشکلات قلبی و عروقی . هموفیلی . مواد بهداشتی و آرایشی . مواد بهداشتی و آرایشی . موارد بهداشتی و آرایشی . موز . نخودفرنگی . نرم افزار . کنترل بیماری ها . کنترل عواض . کنترل ناقیلن . کنترل یماری ها . کنتل بیماری ها . کنجد . کنترل بیماری ها . کنترل بیماری ها . کنترب بیماری ها . کنترل بیمار ها . کنترل بیماری . بادمجان . ایمنی . آلرژی . آبمیوه . الکل . ابولا . پروستات . پست و مو . بهداشت روان . بهداشت فردی . بهداشت لوازم فردی . بهداشت لوازم فردی . سلامت مادر و نوازد . سلامت دهان و داندان . سلامت سفر . سلامت سالمندان . سرکه . سس . زیتون . سامت دهان و دندان . روزه‌داری . خوشگوشت . خون دماغ . دمنونش . توصیه های ایام خاص . توصیه های ایام خاص . جاقی .
نوشته های پیشین

تیر 94
مرداد 94
شهریور 94
مهر 94
آبان 94
آذر 94
دی 94
بهمن 94
اسفند 94
فروردین 95
خرداد 95
تیر 95
مهر 95
آبان 95
آذر 95
دی 95
لوگوی وبلاگ من

کشکول سلامت1
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

ملاحظات اخلاقی در باب آلزایمر
مدیریت چشم ها
مواد لازم و طرز تهیه 3 ماسک خانگی ضدآکنه
تزریق انسولین با هدف عضله سازی
3 نوشیدنی انرژی زا که در طب سنتی توصیه می شود
هشدار درباره نوشیدنی های انرژی زا
11 عارضه افراط در مصرف نوشابه های انرژی زا
15 پیشنهاد کمکالری+پوستر
شایعه روغن هایی که لاغر می کنند، صحت ندارد
بهترین ورزشها برای بدترین درد پاشنه
[عناوین آرشیوشده]