سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) نسبت به رواج مصرف الکل در جوانان برخی از کشورها ابراز نگرانی کرده است
به گزارش مدیکالاکسپرس، این گروه مرکب از24کشور با اقتصادهای ثروتمند میگوید در طول20سال گذشته مصرف الکل در کشورهای عضو OECDبهطور میانگین تا 5/2 درصد کاهش یافته است، اما این ارقام تغییرهای مهمی را که در سطح ملی در این کشورها رخ داده و گرایش نگرانکننده جوانان و زنان در برخی از این کشورها را به مصرف مفرط مشروبات پنهان میکند. به گفته این سازمان در سال 2012، میانگین سرانه مصرف الکل در کشورهای عضو این سازمان 1/9 لیتر الکل خالص به ازای هر نفر بود. کشورهای استونی، اتریش و فرانسه بیشترین میزان مصرف الکل را داشتند و این رقم در آنها به 12 لیتر برای هر شخص در سال میرسید. کشورهایی که مصرف الکل در آنها پایینتر از میانگین OECD بود، شامل کرهجنوبی، ایالاتمتحده و کانادا میشدند و کمترین میزان مصرف الکل در کشورهای ترکیه و اسرائیل مشاهده شد.
این گزارش میگوید: «باوجود نزول مصرف کلی الکل در مجموعه این کشورها، برخی از آنها افزایش قابلتوجهی در رفتارهای خطرآفرین مربوط به نوشیدن مشروبات را تجربه کردهاند.»
این گزارش به مصرف مفرط الکل (binge drinking) در میان جوانان و سوءمصرف الکل بهوسیله زنان اشاره کرده است.
در این گزارش آمده است: «این گرایشها نگرانکننده هستند زیرا برخی از آسیبهای ناشی از الکل، معمولا با نوشیدن مفرط در سنین جوانی رخ میدهد، مانند حوادث رانندگی و خشونت. این روندها همچنین با نوشیدن مشکلآفرین الکل در سنین بالاتر زندگی هم همراه هستند و افراد موفق در بازار کار ممکن است در نتیجه سوءمصرف الکل، چشماندازهای درازمدت شغلیشان را به خطر بیندازند.» بالاترین میزان افزایش مصرف مشروبات در میان جوانان در روسیه مشاهده شد و به دنبال آن کشورهای استونی و بعد هند و چین که مانند روسیه در وضعیت همکاری با OECD هستند (و هنوز عضو رسمی نشدهاند) بااینوجود در این تجزیه و تحلیل گنجانده شده بودند.
در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه شامل نروژ، ایسلند، سوئد، بریتانیا و ایرلند نیز افزایش زیادی در مصرف الکل در میان جوانان رخ داده است. در مقابل در میان جوانان کشورهای ایتالیا، فرانسه و اسلوونی مصرف الکل کاهشیافته است. به گفته این سازمان به نظر میرسد، پدیده مصرف مفرط الکل با چند عامل مرتبط باشد.
این عوامل شامل در دسترس بودن مشروبها نسبتا ارزان میشود، اما سرازیر کردن مشروبات الکلی به بازار مصرف جوانان که با پیامهای مربوط به موسیقی و پارتی رفتن همراه میشود، هم در این روند نقش دارد.
خطرات مصرف الکل
این گزارش با نام «مقابله با مصرف زیانبار الکل» همچنین به این نکتهها اشاره کرده است:
• اغلب مصرف الکل در کشورهای این سازمان مربوط به20درصد از جمعیت است که بیشترین میزان نوشیدن مشروبات را دارند اما مقدار قابلتوجهی از مصرف کلی الکل – نزدیک به 11 درصد-ممکن است بهوسیله دولتها ثبت نشود.
• افراد عضو گروههای اقلیت قومی در کشورهای OECD نسبت به اکثریت جمعیت گرایش کمتری به نوشیدن الکل دارند، البته استثناهای مهمی در این مورد نیز در سایر کشورها مشاهده میشود.
• نسبت کودکان15ساله و کمتر که هنوز الکل مصرف نکردهاند، در طول دهه2000از 33 به 30درصد در پسران و از 50 درصد به 31 درصد در دختران کاهشیافته است.
• در طول همین دوره زمانی، نسبت افراد زیر15سالی که دستکم یکبار مشروب نوشیدهاند، در میان پسران از30به 43درصد و در میان دختران از26به 41درصد افزایشیافته است.
• افرادی که در سطوح بالاتر تحصیلی و موقعیت اقتصادی-اجتماعی قرار دارند با احتمال بیشتری الکل مینوشند.
• افرادی که در مصرف خطرآفرین الکل زیادهروی میکنند، در میان مردان با احتمال بیشتر میزان تحصیلات کمتر و با وضعیت اقتصادی- اجتماعی پایینتر و در میان زنان با احتمال بیشتر تحصیلات و موقعیت اجتماعی بالاتری دارند.
• دادههای مربوط به کشورهای غیرعضوOECD نشان میدهد که در کشورهای با اقتصادهای بزرگ در حال ظهور، مصرف الکل افزایش نسبتا عمدهای پیدا کرده است، اما این افزایش از میزانهای بسیار پایینتری نسبت به کشورهای عضو سازمان شروع شده است. این گزارش میگوید، مصرف زیانبار جهانی الکل در میان علل مرگ و ناتوانی در فاصله سالهای1990تا2010از رده هشتم به رده پنجم صعود کرده است. بر اساس این گزارش مقابله با نوشیدن خطرناک مشروبات الکلی نیاز به مجموعهای از راهبردها دارد که بهخصوص بر «هنجارهای اجتماعی» ترغیبکننده زیادهروی در مصرف الکل متمرکز باشند.
این گزارش میگوید: «افزایش مالیات در حدی که باعث افزایش میانگین 10 درصدی در قیمتهای الکل شود و نیز طیفی از رویکردهای نظارتی نیز میتواند تاثیرهای عمدهای ایجاد کند.»
منبع: Medical Express