پرسش: آیا این درست است که می گویند ابتلای مادر باردار به یبوست روی ضریب هوشی و حافظه فرزندش تاثیر منفی می گذارد؟ برای افزایش ضریب هوشی کودک، مادر در این دوران باید چه نکتههای تغذیه ای را رعایت کند؟
پاسخ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران:
مطالعاتی که در چند سال اخیر انجام شده، نشان می دهد ارتباط تنگاتنگی بین روده و مغز انسان وجود دارد. با توجه به اینکه هنگام ابتلا به یبوست فلور میکروبی دستگاه گوارش به هم می ریزد، ترکیبهای متابولیت ایجادشده میتوانند از راه خون روی قسمت های مختلف بدن حتی مغز اثر منفی بگذارند، در حالی که متابولیت پروبیوتیک ها یا باکتری های مفید که باید در روده بزرگ یا کلون، فلور یا میکروب غالب باشند، میتوانند با جذب در خون به مغز بروند و جلوی ابتلا به بسیاری از اختلالهای مغزی را بگیرند و از بروز دمانس، فراموشی و آلزایمر پیشگیری کنند. جالب اینکه اگر این بیماریها در مرحله آغازین باشند، از سرعت پیشرفت آنها کاسته خواهد شد.
هرچند یبوست در هر شرایطی عوارض متعددی دارد اما این مساله در دوران بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا سلامت جنین نیز با این مساله در ارتباط است و آسیبپذیری او در برابر عوارض ناشی از یبوست بسیار بیشتر خواهد بود، بنابراین مادران باردار باید مراقب غذاهایی که می خورند، باشند و تمام نکتههای تغذیه ای که متخصصان تغذیه بر آنها تاکید دارند، رعایت کنند تا بههیچعنوان در این دوران به یبوست مبتلا نشوند.
به هر حال ممکن است این عارضه روی سلامت مغز جنین نیز اثر سوئی بگذارد و همه مادران باردار باید با انجام فعالیت بدنی مناسب و متناسب با سن بارداری، مصرف فراوان انواع میوه و سبزی، نوشیدن آب کافی و جلوگیری از کمآبی بدن، مصرف نکردن زیاد نوشیدنی هایی مثل چای، قهوه، نسکافه یا مواد خوراکی یبوستآور، ادویه های فراوان، فستفودها، خوراکیهایی که اسمولاریته یا تعادل مایعات بدن را به هم میریزد و... از ایجاد یبوست در دوران بارداری جلوگیری کنند.