زندگیمثبت/ دکتر فربد فدائی روانپزشک، مدیرگروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
نقش عوامل روانی در کنترل سرطان
امروز مشخص شده که سبک زندگی نقش عمدهای در پیشگیری از بیماریها یا ابتلا به آنها دارد. این امر نه فقط در مورد بیماریهای جسمی بلکه راجع به بیماریهای اعصاب و روان نیز صدق میکند. برای نمونه از نظر بیماریهای جسمی، نوع غذای مصرفی خانواده، پرهیز از خوردن غذاهای چرب و سنگین یا آنچه به فستفود موسوم است و در مقابل مصرف میوه و سبزیجات و لبنیات و دانههای مغذی مانند گردو باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و سرطانها میشود.
سبک زندگی مبتنی بر سنتهای اسلامی- ایرانی که در آن اعتقاد و ایمان به خداوند متعال باعث رفع هر فشار روانی و استرس میشود و روابط محبتآمیز و مبنی بر احترام بین اعضای خانواده که از اضطراب و افسردگی ممانعت میکند در پیشگیری از بسیاری بیماریهای عفونی و سرطانها موثر است. در واقع شاخهای از پزشکی موسوم به پی- روان- ایمنیشناسی به تاثیر عوامل فشار روانی یا استرسورها بر پیشگیری یا بروز بیماریها میپردازد. پژوهشها نشان میدهد که هر چه عوامل فشار روانی و استرس بیشتر باشد، احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی و میکروبی و بدخیمیها از جمله سرطان بالاتر میرود.
در افراد مضطرب و افسرده به علت درجه بالای فشار روانی، دستگاه ایمنی تضعیف میشود و در نتیجه عوامل یاختهای یا رطوبی نمیتواند با میکروبها یا با یاختههای سرطانی مقابله کند و در نتیجه این افراد بیشتر به این بیماریها مبتلا میشوند. هر چه از اضطراب و افسردگی کم شود، سلامت بیشتر میشود. یاد خداوند که به فرد اطمینان و آرامش میدهد، امید به عنایت و لطف خداوند که سبب شادمانی میشود و شیوه زندگی مبتنی بر آموزههای قرآن که احترام و عشق و شادی را در خانواده و جامعه حاکم میکند همه در پیشگیری از سرطان نقش دارد و حتی در صورت ابتلا به سرطان، این ویژگیها باعث تاثیر مثبت در روند درمان و احساس رضایت بیمار میشود.
امید آنکه با گسترش شیوه زندگی بر پایه سبک زندگی معصومین(ع)، شاهد گسترش هرچه بیشتر سلامت جسم و جان عموم باشیم.