بارداری برای هر زنی میتواند اتفاقی متفاوت و منحصربهفرد در طول دوران حیاتش تلقی شود. اما این اتفاق هیجانانگیز گاهی به دلیل شایعات و خرافاتی که احاطهاش کردهاند، ترسناک و نامتعارف میشود. ناآگاهی و بیاطلاعی زنان باردار در این زمینه میتواند به این ترس و وحشت دامن بزند. آنچه در ادامه میخوانید، برخی از مهمترین باورهای رایج اما نادرست درباره بارداری و زایمان است.
1. اگر شکمتان تیز باشد، به احتمال زیاد، فرزندتان دختر است!
باورهای زیادی از این دست در خصوص تشخیص جنسیت جنین وجود دارد. بسیاری از افراد گمان میکنند از فرم شکم مادر یا حالت چهره و بینی یا حتی زمان بارداری، نوع ویار و... میتوان جنسیت جنین را شناسایی کرد اما واقعیت این است که تمامی این مسائل حدسیات است و هیچکدام واقعیت ندارد و از نظر علمی اثبات نشده است.
2. اگر مادر باردار از گربه بترسد، فرزندش دچار همانژیوم (لک تولد) خواهد شد!
این باور و باورهای مشابهی مثل اینکه اگر مادر باردار از شخصی متنفر باشد فرزندش شبیه او خواهد شد، حتی اگر در یک فرهنگ رواج فراوان داشته باشند، عاری از حقیقت هستند. چطور ممکن است احساسات مادر در جنین سبب مشکلات و ضایعات پوستی شود؟! همانژیوم، در واقع، یک توده سطحی عروقی است که بهدلیل مهاجرت سلولهای جفت ایجاد میشود و در یکدهم نوزادان وجود دارد و در بسیاری از موارد درنهایت تا 5 سالگی کاملا رفع میشود. قیافه نوزاد نیز باتوجهبه ژنتیک به اطرافیان او خواهد رفت، نه احساسات مادرشان به آنها.
نکته دیگری که باید درباره رابطه بارداری و گربهها بدانید، این است که احتمال ابتلای گربهها به بیماری عفونی توکسوپلاسموز بسیار بالاست و در صورت تعویض محل خواب گربه یا مدفوع گربه توسط زن باردار، احتمال انتقال این بیماری به او نیز وجود دارد. در این صورت، بروز عوارض جنینی نیز محتمل خواهد بود. پس بهتر است در دوران بارداری خود دور گربهها خط بکشید.
3. زنان باردار نباید پاهایشان را روی همدیگر بیندازند!
این باور و باورهای مشابهی مثل اینکه نباید دستهایشان را بالای سر ببرند یا بافتنی ببافند، اشتباه است و این قبیل کارها خطری برای جنین ندارد. فقط در صورتی که مادر مشکلات عروقی و احساس سنگینی و تورم در پاهای خود داشته باشد، انداختن پاها روی همدیگر میتواند مشکل او را دوچندان کند وگرنه هیچ خطر دیگری برای این کار متصور نیست.
4. مادر باردار نباید ادویه بخورد!
این باور که خوردن ادویهجات در بارداری میتواند باعث سقط جنین یا بارداری پیش از موقع شود، اشتباه است. البته برخی مراعات غذایی در دوران بارداری لازم و ضروری هستند اما حذف ادویهجات توصیه نمیشود. برخی از ادویهجات مثل زنجبیل باید در حد مشخصی مصرف شوند و مصرف بیش از اندازه آنها میتواند خطرآفرین باشد.
5. زن باردار در زمان ماهگرفتگی یا خورشیدگرفتگی نباید به هیچیک از اعضای بدن خود دست بزند!
این باور که دست زدن زن باردار به هر نقطه از بدنش موجب ماهگرفتگی در همان قسمت بدن نوزاد میشود، خرافهای بیش نیست و اینکه اگر ماه کامل باشد، امکان سقط جنین بیشتر میشود، بههیچعنوان حقیقت ندارد. تاکنون تحقیقات علمی بسیاری در این رابطه انجام شده و تمامی آنها این موضوع را که ماه میتواند بر بارداری و سقط جنین تاثیرگذار باشد، رد کردهاند.
6. ویار زن باردار را باید به سرعت برای او فراهم کرد، وگرنه جنین او دچار مشکل خواهد شد!
گاهی میشنویم که زنان باردار بهدلیل نیازهای جسمیای که دارند برخی مواد غذایی را ویار میکنند. واقعیت این است که دلیل ویار هنوز از نظر علمی مشخص نشده اما آنچه مسلم است، درخواست توتفرنگی کردن در زمستان، آن هم در ساعت 4 صبح، هیچ نیازی از جنین رفع نمیکند! این مساله صرفا بهدلیل تغییرات هورمونی خاصی است که مستقیما بر حس چشایی و بویایی زنان در دوران بارداری اثر میگذارد.
7. با هر بار بارداری، یک دندان میافتد!
در 3 ماهه اول و دوم بارداری بهدلیل اینکه لثهها بسیار حساس هستند و خونریزی دارند باید مراقب سلامت دهان و دندانتان باشید. در صورتی که دچار مشکل شدید، میتوانید در 3 ماهه دوم به دندانپزشک مراجعه کنید و منتظر اتمام بارداری برای درمان پوسیدگی نمانید. در گذشته این باور حقیقت داشت زیرا خانمها توجهی به بهداشت دهان و دندان خود در بارداری نداشتند اما امروزه اوضاع تفاوت کرده است.
8. جنین تنها همان چیزی را که نیاز دارد، از بدن مادر خود جذب میکند!
این باور اشتباه است. جنین مجموعهای از هر آنچه وارد بدن مادر میشود، چه خوب و چه بد، جذب میکند. به همین دلیل اهمیت زیادی دارد که مادر تغذیه متعادل و متناسبی داشته باشد و الکل نخورد و سیگار نکشد.
9. اگر مادر سوزش معده داشته باشد، یعنی نوزادش پر مو خواهد بود!
این موضوع از نظر علمی اثبات نشده است. میزان موی نوزاد و رنگ چشم و موی او کاملا ژنتیکی است.
10. استفاده مادر از موبایل و رایانه برای سلامت جنین خطر دارد
این باور نیز نادرست است. اگرچه متخصصان توصیه میکنند زنان باردار کمتر جلوی این نوع وسایل بنشینند اما از نظر علمی ثابت شده است که این امواج تاثیر اندکی بر سلامت جنین دارند.
منبع: babycenter.fr
خرافات اینجا، خرافات آنجا، خرافات همهجا
در برخی قبایل آفریقا به زنان باردار اجازه داده نمیشود که شبها از خانه خارج شوند، چون باور بر این است که فرزندان این زنان در سیاهی شب به بیماری مبتلا خواهند شد. این ترس نهتنها در آفریقا، بلکه در برخی کشورهای آسیایی مانند کامبوج نیز وجود دارد. در برخی مناطق تایوان نیز در ماه چهارم بارداری، ماماها دور تن زنان کمربند حفاظتی میبندند و صورت زن باردار را با چربی ماساژ میدهند تا از بیماری دور بماند.
خرافات از دیروز تا امروز
سالهای سال، یکی از مهمترین خرافههایی که باعث مرگ و میر زنان باردار در تمام کشورها میشد، ترسی بود که قابلهها از بیمارستان در دل زنان میانداختند. تصور میشد زنانی که در بیمارستان زایمان میکنند، از آنجا که نمیتوانند آداب سنتی را به جا آورند، جان خود را از دست میدهند اما با تلاش سازمان جهانی بهداشت، این خرافه ریشهکن شده و امروزه با کاهش آمار زایمانهای سنتی در خانهها احتمال ابتلای زنان به عفونت و مرگ ناشی از آن کاهش قابلملاحظهای یافته است.
ترجمه: سمیه مقصودعلی