آپاندیسیت بیماری موذی و شایعی میان کودکان است و یکی از علل مهمی است که هنگام دلدرد کودکان لازم است به آن توجه شود زیرا تشخیص دیرهنگام آن میتواند عواقب خطرناکی برای کودک داشته باشد.
در اینجا شما را با علایمی که به تشخیص به موقع کمک میکنند، آشنا میکنیم. آپاندیسیت در واقع به التهاب زائده کرمی شکلی که به روده بزرگ متصل است و یک سر آن داخل حفره شکم قرار دارد گفته میشود. بچهها معمولا در سنین 9 تا 12 سال ممکن است دچار این مشکل شوند.
درد شکم، اولین علامت معمول این عارضه است؛ یعنی اگر کودک در سنی باشد که بتواند دردش را ابراز کند، از درد شکم شکایت خواهد داشت. مشخصه این درد این است که در ناحیه اطراف و بالای ناف، احساس میشود و دردی مبهم و مداوم است. بهتدریج بیمار دچار بیاشتهایی میشود و بهطور شایع، حالت تهوع و استفراغ پیدا میکند و حتی ممکن است یکی دو بار استفراغ کند. والدین توجه داشته باشند که نباید تهوع و استفراغ این کودکان را با مسمومیت غدایی اشتباه بگیرند.
در مسمومیت غذایی از همان ابتدا حالت تهوع و استفراغ وجود دارد اما در آپاندیسیت اول درد شکم شروع میشود و سپس حالا تهوع و استفراغ ایجاد میشود. درد کمکم به قسمت پایین و راست شکم منتقل میشود و گاهی به پهلو یا بیضههای کودک تیر میکشد. در چنین مواردی درد آپاندیسیت با درد ارگانهای دیگر اشتباه گرفته میشود و همین باعث تشخیص دیر هنگام خواهدشد. البته اگر علائم مبهم باشد، پزشک معمولا آزمایش خون هم درخواست میکند چون در خون کودک دچار آپاندیسیت معمولا تعداد گلبولهای سفید افزایش مییابد. حتی ممکن است آزمایش ادرار و عکس شکم هم درخواست شود. البته عکس شکم، برای رد احتمال مشکلات دیگر انجام میشود وگرنه آپاندیسیت علامت خاصی در عکس ندارد.
جراحی باید بعد از تشخیص آپاندیسیت هر چه سریعتر انجام شود و اینکه برخی پدر و مادرها برای اطمینان بیشتر و نشان دادن کودک به پزشکان دیگر، عمل را به تاخیر میاندازند، که به ضرر کودک تمام میشود. مخصوصا اینکه آپاندیس ملتهب در بچهها در زمان کمتری ممکن است پاره شود و چرک و آلودگی را وارد شکم کند و سلامت کودک را به خطر بیندازد.
دکتر هانیه زایررضایی