بنا به اعلام پلیس راهور ناجا در نوروز 95 مهمترین علل مرگهای ناشی از تصادفات، واژگونی خودروها به دلیل خستگی و خوابآلودگی رانندهها و لغزندگی جادهها بوده است. باوجود تمام هشدارها و برنامههایی که همیشه برای کاهش تصادفات جادهای در کشور ما برقرار است، باز هم آمار تصادفات و مرگ و میر ناشی از آن بالاست. هماکنون در آستانه سفرهای تابستانی، دکتر علی صابری، رئیس اورژانس کشور برای کاهش تصادفات توصیههایی را به مردم ارائه کرد. در فصل تابستان با توجه به اهمیت موضوع خودمراقبتی باید به این نکته توجه کنیم اولین کسی که در سلامت فرد نقش دارد، خود او است. دکتر علی صابری، رئیس اورژانس کشور در گفتوگو با «سلامت» با بیان این مطلب، مسافرت را وسیلهای برای تفریح و خاطرههای شیرین عنوان کرده و میگوید: «ایمنی و امنیت در سفر اصل موضوع است و مسافران قبل از سفر باید حتما خودروشان را ارزیابی کنند تا نقص فنی نداشته باشد. اگر قصد خرید خودرو را دارند، حتما خودرویی بخرند که سطح ایمنی بیشتری دارد. نکته مهمتر اینکه اگر کودک در خودرو هست حتما برای او صندلی کودک تهیه کنند.» وی در ادامه به وضعیت جادهها نیز اشاره میکند: «با توجه به اینکه راههای بینشهرها طولانی است و همین قضیه میتواند باعث خستگی و خوابآلودگی راننده شود، حتما مسافران به این نکته توجه کنند که در شهرهای بین مسیر برای استراحت توقف کنند و چند ساعتی را برای تجدیدقوا در این شهرها مستقر شوند و از جاذبههای گردشگری شهرها دیدن کنند.»
هنگام خستگی به جای بالا بردن سرعت، توقف کنید: بسیاری از رانندهها به دلیل اینکه سالها رانندگی میکنند، تبحر خاصی در رانندگی دارند و همواره تصور میکنند خودشان راننده خوبی هستند پس امکان اینکه دچار سانحه رانندگی شوند، بسیار کم است. رئیس اورژانس کشور میگوید: «بسیاری از تصادفات از این تفکر ناشی میشود که من راننده خوبی هستم یا اینکه ماشینم خوش فرمان است و اتفاقی نمیافتد. این تفکر اشتباه است و آنچه خطر ترافیک را کم میکند، تسلط شما به رانندگی نیست بلکه رعایت قوانین و مقررات رانندگی است.» نکته دیگری که دکتر صابری به آن اشاره میکند این است که راننده زمانی که دچار خستگی میشود و برای اینکه زودتر برسد، به جای اینکه توقف کرده و استراحت کند، سرعت را بالا میبرد، در حالی که در سرعت بالا، قدرت کنترل کمتر و امکان حرکات اشتباه بیشتر میشود و ممکن است منجر به تصادف شود.
اگر مردم به همین نکات توجه کنند، بسیاری از آسیبهای ناشی از تصادفات کاهش پیدا میکند.
راننده متخلف را معرفی کنید: بسیاری از افراد به جای استفاده از خودروی شخصی از وسایل نقلیه عمومی برای سفر استفاده میکنند. رئیس اورژانس کشور در ادامه توصیههایش، بیان میکند: «مردم دقت داشته باشند وسایل نقلیه عمومیای که برای سفر انتخاب میکنند، ایمن باشد و راننده آن رفتار ترافیکی مناسب داشته باشد. اگر رانندهای رفتار پرخطر در رانندگی دارد، مسافران حتما باید رودربایستی را کنار بگذارند و به اولین ایستگاه راهنمایی و رانندگی که در جادهها مستقر هستند، اطلاع دهند. همانند رانندهای که سربازان کشور را جابجا میکرد ولی رفتار ترافیکی مناسبی نداشت و اتفاق ناگوار و تلخی برای این جوانان رقم زد.» به گفته رئیس اورژانس کشور، بیشتر تصادفات جادهای به دلیل سرعت نامطمئن و واژگونی خودرو به وقوع میپیوندد و در معابر ورودی شهرها نیز بیشترین تصادفات به ثبت رسیده است. در حقیقت، از آنجا که رانندهها ساعات طولانی را رانندگی کرده و خسته شدهاند و در معابر ورودی شهرها از قوانین تخطی کرده و سرعت خودرو را افزایش دادهاند، باعث تصادف شدهاند. علاوه بر این، بیحوصلگی و خستگی راننده رفتارهای نادرست رانندگی را تشدید میکند که در این شرایط توصیه میشود حتما رانندهها توقف و استراحت کنند و یک ماده خوراکی مانند بستنی بخورند تا خستگی از تنشان دربرود.
موتورسواران کلاه ایمنی نمیگذارند: یشترین حوادث ترافیکی و حتی مرگ و میرهای ناشی از آن به دلیل ضربه به سر است که در این زمینه موتورسواران بیشتر در معرض خطر قرار دارند. دکتر صابری با ابراز تاسف از اینکه بسیاری از موتورسواران باوجود هشدارها باز هم از کلاه ایمنی استفاده نمیکنند، میگوید: «باوجود هشدارهایی که در مورد اهمیت کلاه ایمنی در موتورسواران از راههای مختلف بیان کردیم، باز هم بسیاری از آنها کلاه ایمنی استفاده نمیکنند و خطر را به جان خود میخرند. شاید بهتر باشد از الگوهای جامعه مثل ورزشکاران و هنرمندان در این زمینه استفاده کنیم تا تاثیرگذارتر باشد.»
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ ترافیکی در کشور ما سالهاست که درست نیست، میافزاید: «در جادهای که چندی پیش اتوبوس سربازان واژگون شد، سالها حادثه ترافیکی مثل واژگونی اتوبوس نداشتیم، بنابراین نمیتوان گفت ایمنی جادهها نقش زیادی در آمار بالای تصادفات دارد، بلکه خطای انسانی بیشتر باعث تصادف میشود. در حقیقت، جادههای ما مثل حیوانات اهلی هستند که اگر اذیتشان کنیم، گاز میگیرند ولی اگر قوانین را رعایت کنیم، محل امنی برای سفر خواهند بود.»
مهدیه آقازمانی