دکتر الهام امیرآذر؛ متخصص طب سوزنی- لیزرتراپی
تأثیر ماساژ در دستگاههای مختلف بدن اطفال
بهبود هضم و بلع کودکان، کاهش ابتلا به اسهال و یبوست، بهبود فرآیند شیر خوردن
ایجاد واکنش عمیق در اطفال، بهبود خواب، کاهش ناآرامیها و زودرنجی اطفال
افزایش مقاومت نسبت به عفونتها
جلوگیری از سرفه، سرماخوردگی، عفونتهای گوش و مشکلات بینی
تقویت ماهیچهها و مفاصل به دلیل خونرسانی بیشتر
تسریع در گردش خون، دفع بیشتر مواد زائد
کاهش مشکلات روحی، درونی و عاطفی در آینده- افزایش اعتماد به نفس- استقلال، امنیت و تعادل روحی
1- اتاق ماساژ کودک باید گرم باشد.
2- زمانی را انتخاب کنید که طفل آرام و سرحال است. هیچوقت کودک گرسنه، خسته، زودرنج و بداخلاق را ماساژ ندهید. 3- حداقل نیم ساعت بعد از غذا، شیر خوردن یا حمام بهترین زمان ماساژ کودک است. 4- در طول ماساژ با او حرف بزنید تا از این حرکات لذت ببرد.
5- خود شما هم باید موقع ماساژ دادن سرحال و بانشاط باشید. 6- توجه و تحمل اطفال کم است و زود خسته میشوند و 10 دقیقه ماساژ برای آنها کافی است. 7- تمام وسایل ماساژ مانند حوله، روغن، پتو، زیرانداز تمیز، پارچه و دستمال تمیز را از قبل آماده کنید. 8- برای ماساژ اطفال ناخنها را کوتاه کرده و زیورآلات خود را خارج کنید. 9- ماساژ را از جلوی بدن کودک شروع کنید تا با تلاقی نگاهتان احساس آرامش کند و موقع ماساژ با او حرف بزنید. 10- اگر ناف کودک هنوز التیام نیافته است، به آن دست نزنید. 11- برای جلوگیری از خطر سقوط، حولهای را روی زمین بیندازید، نوزاد معمولاً در طول ماساژ، مثانهاش را تخلیه میکند. 12- موقع ماساژ روی زمین نشسته، پاهای خود را به هم بچسبانید و دراز کنید، زیر زانو یک بالش بگذارید و نوزاد را روی رانهای خود قرار دهید. یا یک لحاف کلفت روی زمین انداخته و آن را با حوله گرم و نرمی بپوشانید.
1 قطره روغن بابونه رومی، 1 قطره روغن اسطوخدوس، 1 قطره بهار نارنج، 1 قطر گل رُز با 10 سیسی روغن حامل مخلوط شود.
هشدار
روغنهای دارویی را هرگز بیشتر از مقدار گفتهشده استفاده نکنید چون ممکن است خطرناک باشد.
مقدار رقیق کردن روغن دارویی با روغن حامل
نوزادان تا دو ماهگی: 1 قطره روغن دارویی در 15 سیسی روغن حامل
نوزادان دو تا دوازده ماهگی: 1 قطره روغن دارویی در 10 سیسی روغن حامل
کودکان تا پنج سالگی: 2 قطره روغن دارویی در 10 سیسی روغن حامل
کودکان پنج تا دوازده سالگی: 2-3 قطره روغن دارویی در 10 سیسی روغن حامل
به خاطر داشته باشید به هیچ وجه از روغنهای تجاری مخصوص کودکان به عنوان حامل استفاده نکنید؛ چون آنها معدنی هستند و جذب پوست نمیشوند.
روغن مناسب برای قولنج: 1 قطره بابونه رومی در 15 سیسی روغن حامل (ماساژ روی شکم، کمر و پاهای کودک) با حرکات چرخشی
روغن مناسب برای سرفه، سرماخوردگی و مشکلات تنفسی: 1 قطره اسطوخدوس یا کندر- در 20 سیسی روغن حامل.
رفع جوشهای محل پوشک کودک: 3 قطره بابونه رومی + 2 قطره اسطوخدوس را با 60 گرم کرم مخصوص پوست کودک و یا کرم روغن کرچک و روی رقیق کرده روی جوشها بمالید.
رفع درد ناشی از رویش دندانها: 1 قطره بابونه رومی + 1 قطره اسطوخدوس را در 15 سیسی روغن حامل مخلوط کرده با آن داخل گونههای کودک را ماساژ دهید.
برای ماساژ اطفال روش خاصی توصیه نشده است و شما میتوانید خود هر طور که مایلید ماساژ را شروع کنید. هر حرکت را چند بار تکرار نمایید.
اطفال دوست دارند با انگشتان پاهایشان بازی کنید و آنها را ماساژ دهید. موقع ماساژ دادن به چشمان شما نگاه میکنند.
کودک را به پشت بخوابانید:
1- مقداری روغن روی دستهای خود بریزید و آن را به آرامی روی پای نوزاد بمالید. کف پا را نگه داشته و از قوزک تا بالای ران او را نوازش کنید. دستهای شما فقط باید روی پاهای او بلغزند؛ هیچ فشاری وارد نکنید. 2- به آرامی با دستهای خود عمل «مارپیچ» را از قوزک تا بالای ران اجرا کنید. 3- کف پای او را نگه داشته و با شست خود روی کف پایش حرکات دایرهای شکل را انجام دهید. 4- آهسته و ملایم از مچ تا نوک انگشتان پا را در جهت عقربههای ساعت خلاف آن بچرخانید. 5- با یک دست کف پای کودک را نگه دارید و هر یک از انگشتان پا را بین دو انگشت اشاره و شست خود بگیرید و فشار دهید. 6- زانوی نوزاد را به آرامی خم و راست کنید. تمامی این حرکات را روی پای دیگر انجام دهید.
1- با دستهای خود آهسته از پایین شکم به بالا را نوازش کنید. در برگشت فقط دستهای خود را بلغزانید. 2- نوازش ضروری قفسه سینه: هر دو دست خود را پایین شکم طفل بگذارید و با دست راست و از سمت راست شکم (در صورت اریب) به سمت شانه چپ نوازش کنید. وقتی به بالای شانه چپ رسیدید، با دست چپ از پایین شکم، تا بالای شانه راست را (به صورت اریب) نوازش کنید. این حرکات را ملایم و منظم انجام دهید. 3- دستهای خود را روی سینه نوزاد بگذارید و به آرامی در عرض قسمت بالای سینه و رو به خارج نوازش کنید. 4- با انگشتان باز روی ناحیه سینه حرکتهای دایرهای شکل انجام دهید.
5- دستهای خود را روی هم گذاشته و آن را روی شکم طفل قرار دهید و در همان حالت نوک انگشتان خود را در جهت عقربههای ساعت بچرخانید.
طفل را به حالت طاقباز بخوابانید یا اگر احساس میکنید خسته شده است، او را به حالت نشسته نگهدارید.1- دستهای (از مچ تا انگشتان) او را در یک دست بگیرید و آهسته از انگشتان تا سرشانهاش را بگیرید نوازش کنید و از سرشانه به سمت خود بلغزانید و به نقطه شروع برگردید. 2- با یک دست مچ او را بگیرید و با دست دیگر محل مارپیچ را از مچ تا شانه انجام دهید.
1-دو طرف صورت نوزاد را از پیشانی تا چانه به آرامی نوازش نمایید. 2- با نوک انگشتان خود وسط پیشانی طفل را رو به خارج و به سمت خط رویش موها نوازش کنید.
3- با شستهای خود از بینی به سمت گونهها آرام فشار دهید. این عمل را به صورت عرضی ادامه دهید تا گونهها به طور کامل پوشش داده شوند. 4- پشت خود را زیر لب پایینی قرار دهید و به سمت چانه حرکت دهید. 5- با انگشتان اشاره دو دست خود حرکات دایرهای ملایم در اطراف چشم و بعد از آن دور دهان انجام دهید.
نوزاد را دمر بخوابانید (یا در عرض رانهای خود یا روی یک لحاف) 1- ماساژ را از کفلهای او شروع کرده و تا بالای کمر و شانه ادامه دهید و در برگشت به نقطه شروع هیچ فشاری اعمال نکنید. 2- دستهای خود را باز کرده و روی کفلهای طفل بگذارید و با حرکات دایرهای روی هر کفل نوازشگونه ماساژ دهید. 3- کفلها را ملایم و آهسته فشار دهید.
4- برای خاتمه ماساژ در پشت او، هر دو دست خود را از بالای سر و رو به پائین بلغزانید تا به کف پا و نوک انگشتان برسید. در نهایت کودک را بلند کرده به خود بچسبانید و او را بغل کنید. کودک بعد از ماساژ به خواب عمیقی فرو میرود.