دکتر تیرنگ نیستانی
متخصص تغذیه
دانشیار دانشگاه علومپزشکی انستیتو تحقیقات تغذیه و دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی
بیشتر بیماران مبتلا به سرطان نمیتوانند یک وعده غذایی مانند صبحانه را کامل بخورند و ممکن است یک وعده را به 5 تا 6 بخش تقسیم کنند.
در مورد بیمارانی که قابلیت بلع دارند و مشکل گوارشی خاصی ندارند، بهتر است تعداد وعدههای غذایی را زیاد کنیم چون بیماران دچار بدخیمی اشتها ندارند و نمیتوانند یکباره وعده غذاییشان را بخورند. از طرفی بهدلیل حالت تهوع، حتما باید بافت غذا تغییر کند و عطر خاصی نداشته باشد و ادویه خاصی نیز در آن به کار نرفته باشد. حتی میتوان از خود بیمار پرسید اگر غذایی را هوس کرده بود، برایش تهیه کنیم، هرچند ممکن است فقط یک قاشق از آن را میل کند.
نتایج تحقیقات نشان داده با افزایش تعداد وعدههای غذایی بیماران میتوان تا 2 هزار کیلوکالری انرژی به بدنشان رساند. نکته دیگر، محتوای وعده غذایی است بهطوری که باید به گونهای تهیه شود که حداقل 75 درصد نیاز بیمار را تامین کند. اگر قرار باشد غذایی که برای بیمار تهیه میشود مواد مورد نیاز بدن او را تامین نکند، سوءتغذیهاش تشدید میشود. بعضیها تصور میکنند گوشت بلدرچین یا بوقلمون خیلی برای مبتلایان به سرطان مفید است و به اصرار فراوان به بیمار آب بلدرچین میخورانند در حالی که این غذاها خواص شفابخشی برای این بیماران ندارند. برخی تصور میکنند اگر به او معجون بدهند، تقویت میشود در صورتی که بخشی از این تجویزها جنبه علمی ندارد و در بسیاری موارد باعث میشود بیمار با خوردن این مواد غذایی دچار تهوع بیشتر شود و از خوردن غذای اصلی هم باز بماند. علاوه بر توجه به محتوا و نوع ماده غذایی، حتما باید با متخصص تغذیه در مورد تغذیه بیماران سرطانی مشورت کرد. بسیار اهمیت دارد که بیمار مبتلا به بدخیمی ریزهخواری کند یعنی هر چند دقیقه یکبار غذایی بخورد.